Chrysocyon brachyurusmaned vilks

Autore Antonija Goroga

Ģeogrāfiskais diapazons

Cūkas vilks tiek izplatīts no Parnaibas upes ietekas Brazīlijas ziemeļaustrumos uz rietumiem līdz Pampas del Heath Peru un dienvidos caur Paragvajas Čako līdz Rio Grande do Sul, Brazīlijā. Tās bijušais klāsts ietvēra Urugvajas un Argentīnas daļas.


sieviešu gredzena kakla fazāns

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Chrysocyon brachyurusir sastopams zālājos, savannās, sausos krūmu mežos, purvainos apgabalos, meža malu biotopos un upju teritorijās.

  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • krūmāju mežs

Izskata apraksts

Chrysocyon brachyurusir satriecošs dzīvnieks. Lielākais no visiem Dienvidamerikas kanīdiem, tas atrodas gandrīz vienu metru garš pie pleca un tam ir garš, zeltaini sarkans mētelis. Galvas un ķermeņa garums svārstās no 1245 līdz 1320 mm un astes garums no 280 līdz 405 mm. Garās, plānās kājas, kas var palīdzēt izaudzētajam vilkam redzēt virs augstās zāles, to apakšējās daļās ir no sarkanā līdz melnajam. Arī garo matiņu erektilās krēpes priekšējā daļa ir melna. Ķermenis ir šaurs un ausis lielas un uzceltas. Pārmācītā vilka zobārstniecība atspoguļo tā ēšanas paradumus. Tā kā šis dzīvnieks nenogalina un neēd lielu laupījumu, tā augšējie karkasi (griešanas zobi) ir samazināti, augšējie griezēji ir vāji, un ilkņi ir gari un slaidi.



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    20 līdz 23 kg
    44,05 līdz 50,66 mārciņas

Pavairošana

Zvērinātie vilki ir monogāmi, lai gan tēviņi un sievietes mēdz dzīvot neatkarīgi, izņemot vairošanās sezonā.

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Par savvaļas kreklu reproduktīvajiem modeļiem ir maz zināms. Sievietes ir monoestrous. Vaislas sezonu, iespējams, kontrolē fotoperiods; gūstekņi kopj no oktobra līdz februārim Ziemeļu puslodē un no augusta līdz oktobrim Dienvidamerikā. Estestiskais ilgst no vienas līdz četrām dienām. Grūtniecība nebrīvē ir līdzīga citām kanīdām un ilgst apmēram 65 dienas. Metienā parasti ir viens līdz pieci mazuļi. Novērots rekordliels skaits - septiņi. Jaunieši ir dzimuši no 340 līdz 430 gramiem un ātri attīstās. Viņu acis un ausis atveras līdz devītajai dienai, ausis stāv vertikāli, un līdz ceturtajai nedēļai viņi uzņems regurgitētu pārtiku, līdz desmit nedēļai pelags mainīsies no melna uz sarkanu, pēc 15 nedēļām viņi tiks atšķirti no krūts, un viņu ķermeņa proporcijas būs vienu gadu, kurā viņi sasniedz dzimumgatavību. Nebrīvē turētie cilvēki ir nodzīvojuši 15 gadus. Nebrīvē turēti vilki dzemdē dzemdību ligzdās, kuras slēpj bieza veģetācija. Savvaļas krēpes ar saviem mazuļiem reti sastopamas.

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 5
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2.47
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    3
    AnAge
  • Diapazona grūtniecības periods
    56 līdz 66 dienas
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    120 līdz 210 dienas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    730 dienas
    AnAge
  • Vecāku ieguldījums
  • altricial

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Pārvaldītie vilki galvenokārt ir nakts un krepuskulārās aktivitātes pīķi. Lauka pētījumi parādīja, ka vīrieši parasti ir aktīvāki nekā sievietes. Dienasgaismas laikā šie kanīdi atpūšas bieza suku pārsega vietās un reti pārvietojas nelielos attālumos. Pamata sociālā vienībaChrysocyon brachyurusir pārošanās ar vīrieti un sievieti. Šiem dzīvniekiem ir kopīgs pastāvīgs mājas diapazons (vidēji 27 kvadrātkilometri), taču tie ir diezgan neatkarīgi viens no otra. Viņi medī, ceļo un atpūšas vienatnē, un ir cieši saistīti tikai vairošanās sezonā. Stingri tiek ievērotas robežas starp teritorijām; kaimiņu pāri paliek viņu attiecīgajās pusēs. Urīns un izkārnījumi, kas regulāri nogulsnējas noteiktās vietās, var kalpot teritoriju apzīmēšanai. Nomadu tēviņi paklājas robežu malām un aizstāj vīriešus, kas noņemti pēc nāves vai sagūstīšanas.

Nebrīvē pretējā dzimuma pāriem klājas veiksmīgāk nekā viendzimuma pāriem. Pēdējie sākotnēji cīnās, pēc tam ātri izveido dominēšanas hierarhiju. Pārotie pāri asociējas vairāk nekā savvaļas pārošanās pāri; viņi var kopt viens otru, atpūsties un baroties kopā. Nebrīvē esošie tēvi demonstrē diezgan daudz vecāku gādības. Viņi palīdz sievietēm dzemdību laikā un piedalās mazuļu kopšanā, pārtikas nodrošināšanā un aizstāvēšanā. Nebrīvē esošie metiena biedri sāk noteikt dominēšanas hierarhiju līdz mēneša vecumam.

Pārvaldītie vilki izstaro trīs vokalizācijas veidus. Viens no tiem ir viena dziļi rīkles miza, kas bieži dzirdama pēc krēslas iestāšanās, otra - augsts čīkstoņa un pēdējais rūciens, kas dzirdams agonistiskas uzvedības laikā.


dzeloņains velns viltus galva

  • Galvenā uzvedība
  • nakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Apveltītais vilks ir visēdājs. Tas ēd bruņrupučus, trušus, grauzējus un citus mazos zīdītājus, zivis, putnus, putnu olas, rāpuļus, gliemežus un citus sauszemes mīkstmiešus, kukaiņus, sezonāli pieejamos augļus un citu veģetāciju. Paņemtie augļi ir banāni, gvajaves un galvenokārt tomātiem līdzīgie augļiSolanum lycocarpum. ( S. lycocarpum var sniegt medicīnisku palīdzību pretNieru dioktofīms, tārps, kas inficē celma vilka nieres). Ēdotā veģetācija bieži ir sakņu un sīpolu forma. Mugurkaulnieku laupījums bieži neietver lielu mājas krājumu, bet reizēm paņem jaundzimušo jēru vai cūku Krizocijons . Apcirptais vilks, par lielu nepatiku pret mājputnu audzētājiem, bieži barojas ar brīvi turētām vistām. Tas lapām līdzīgā veidā noslīd un metas pret savu dzīvnieku laupījumu.

  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • rāpuļi
  • zivis
  • olas
  • kukaiņi
  • gliemji
  • Augu pārtika
  • saknes un bumbuļi
  • augļi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Izaudzētais vilks ēd kaitēkļu kaitēkļus, piemēram, trušus un mazos grauzējus.


Āfrikas savvaļas suņu reprodukcija

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Kā minēts iepriekš, koptais vilks ņem mājas mājputnus un neregulāru jēru vai jaundzimušo cūku.

Saglabāšanas statuss

Chrysocyon brachyurusir iekļauts CITES II pielikumā, ASV ESA apdraudētajā un IUCN ievainojamajā sarakstā. Biotopu iznīcināšana (ieskaitot ikgadēju zālāju dedzināšanu), dusmīgu mājputnu audzētāju vajāšana, medības uz sportu un dzīvā ķeršana ir faktori, kas apdraud apžogoto vilku. Šis dzīvnieks pazuda no Urugvajas 19. gadsimtā. Tās agrākajā areālā atradās arī Argentīnas daļas uz dienvidiem no La Plata upes.

Citi komentāri

Neskatoties uz to, ka izaudzētajam vilkam piemīt daudzas lapsai līdzīgas pazīmes, tas nav cieši saistīts ar lapsām, un tam trūkst elipsveida zīlīšu, kas atrodami vulpīnā kanīdi . Daži uzskata, ka tas ir cieši saistīts ar Dusicyon , bet elektroforētiskie pētījumi nesaista Krizocijons ar jebkuru citu pētīto kanīdu. Tas nozīmē, ka apveltītais vilks var būt vienīgais izdzīvojušais lielo Dienvidamerikas kanīdu vēlīnā pleistocēna izmiršanā. Apžāvētā vilka dabiskā vēsture un tā evolucionārā saistība ar pārējiem kanīdu dzimtas pārstāvjiem padara to par unikālu dzīvnieku; ir pamatoti radikāli centieni to saglabāt. No Brazīlijas augstienēm ir izrakti holocēna un vēlajā pleistocēnā esošā celma vilka fosilijas.

Atbalstītāji

Antonija Goroga (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Alaudidae (cīruļiem) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Chaeropus ecaudatus (cūku kāju bandicoot)

Lasiet par Dipodomys heermanni (Heermana ķenguru žurka) vietnē Animal Agents

Lasiet par zirgu dzimtas dzīvniekiem (ēzeļiem, zirgiem un zebrām) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Trichechus inunguis (Amazones manatejs)

Lasiet par Grus canadensis (smilšu celtnis) vietnē Animal Agents