Dicerorhinus sumatrensisSumatras degunradži

Autors Nghi Tran

Ģeogrāfiskais diapazons

Dicerorhinus sumatrensispastāv Butānas Himalaju pakājē un visā Birmā, Taizemē, Malaizijā līdz Sumatrai un Borneo. Sugas sastopamība Indoķīnas valstīs, ieskaitot Vjetnamu un Indonēziju, nav apstiprināta (Nowak 1991).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • Austrumu
    • dzimtā

Dzīvotne

Suga var dzīvot dažādos biotopos. Tas galvenokārt sastopams blīvos mežos, kalnu sūnu mežos un kalnainos apgabalos tuvu ūdens gultnēm. Arī mežu robežas un teritorijas ar blīvu sekundāro veģetāciju piesaista šos dzīvniekus. Sumatras degunradži ir novēroti arī piekrastes purvos un jūrā. (Strein 1987)



  • Sauszemes biomi
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs

Izskata apraksts

Dicerorhinus sumatrensisir mazākā no piecām dzīvajām degunradžu sugām. Tas ir bieza auguma un īsa auguma, kura galvas un ķermeņa kopējais garums ir 236-318 centimetri. Dzīvnieks var sasniegt plecu augstumu 112-145 centimetrus. Sugas var viegli atpazīt pēc divām dziļām ādas krokām, kas apņem ķermeni starp kājām un bagāžnieku, un tās biezo, īso, stingro matiņu pelāžu. Divi ragi rotā purnu, lai gan frontālais raga ir daudz uzkrītošāka nekā deguna raga. Vidēji 16 milimetrus bieza, Sumatranas degunradža āda ir bieza un āda, un tā dēļ tās malās ir grumbas. Purns ir noapaļots un nesaburzīts. Pieaugušajiem ķermeņa krāsa parasti ir tumši pelēka vai brūna. Tās zobu formula ir 1/0, 0/1, 3/3, 3/3.



(Nowak 1991, Strien 1986, Strien 1987)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    800 līdz 2000 kg
    1762,11 līdz 4405,29 mārciņas

Pavairošana

Viņu privāto paradumu dēļ šīs sugas pārošanās periods nav zināms. Tomēr ir labi zināms, ka lielākā daļa dzemdību notiek no oktobra līdz maijam - mēnešiem, kad ir vislielākais nokrišņu daudzums. Tiek lēsts, ka grūtniecības laiks ir 12-16 mēneši. Pirmajās dienās pēc piedzimšanas mazuļi tiek paslēpti blīvā veģetācijā netālu no sāls laizīšanas, kamēr māte pārlūko. Pēc diviem mēnešiem to var atrast klīstot kopā ar māti. Dzimšanas brīdī jaundzimušais ir 60 cm augsts un 90 cm garš un sver aptuveni 25 kg. Jaundzimušo mētelis ir īss, kraukšķīgs un melns, bet vēlāk kļūst garš un pinkains. Agrākos attīstības posmos jaunieši var savstarpēji sazināties, bet viņi galu galā kļūst vientuļi. Zīdīšana notiek 16-17 mēnešos. Starpdzimšanas intervāli ilgst vismaz 3-4 gadus. Līdz 7-8 gadu vecumam teļi ir sasnieguši dzimumbriedumu.



(Nowak 1991, Foose un Strein 1995)


ko ēd sikspārņu zvaigznes

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    236 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    2738 dienas
    AnAge

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Sumatras degunradzis ir vientuļa suga. Gan tēviņi, gan sievietes uztur pastāvīgu mājas diapazonu, bet tēviņi aizstāv lielāku teritoriju nekā mātītes. Tā kā mājas diapazonu robežas pārklājas, Sumatras degunradži laiku pa laikam satiekas, taču viņi nepaliek kopā ievērojamu laiku. Pārošanās periodos vīrieši un sievietes sapulcējas, lai pārotos un izveidotu īslaicīgas saites.

Sumatras degunradzis ir plaši pazīstams ar marķēšanas uzvedību. Dzīvnieks iezīmē takas ar izkārnījumiem, urīnu un augsnes atgriezumiem. Šīs pēdas kalpo kā vizuālie un ožas signāli degunradžu izlaišanai. Visizplatītākā teritoriālās marķēšanas metode ir skrāpējums, ko veic ar vienu aizmugurējo pēdu kustību zemē, kā rezultātā rodas kails augsnes plankums. Izkārnījumi bieži tiek noglabāti skrāpējumos, un urīns tiek izsmidzināts un izšļakstīts veģetācijā. Arī šī suga norobežo savu teritoriju, savijot un salaužot stādus; Sumatranas degunradži savā ceļā sastopas ar salauztiem kokiem. Dzīvnieku satrauktajos gadījumos vai ja tos apdraud, dzīvnieki vairākas reizes izsmidzina urīnu un izkārnās. Šī uzvedība kalpo, lai īslaicīgi piesaistītu iebrucēju uzmanību, kamēr ceļo jauni, ja tādi ir, meklē aizsegu. Dažās situācijās šie degunradži var kļūt agresīvi un naidīgi.



Suga ir neizsmeļama staigātāja. Tas barojas pirms rītausmas un pirms saulrieta un pārvietojas galvenokārt pa nakti. Tas var arī labi peldēt. Dienas laikā dzīvnieks bieži tiek atrasts lietus dīķos vai mēlēs, kas tiek izrakti strautu tuvumā. Wallows kalpo dzīvnieka atdzesēšanai; turklāt dūņas no sienām novērš dzīvnieka ādas plaisāšanu un izžūšanu.


Āfrikas savvaļas suņu pārošanās

Ir zināms, ka suga veic rakstainas sezonas kustības. Kad zemieni ir applūduši, tas pārvietojas pa kalniem, nokrītot lejā, kad ir vēss un samērā sauss laiks, atgriežoties augstā vietā, lai izvairītos no vasaras kukaiņiem, īpaši no zirgu mušām.

(Flinn un Tajuddin 1984, Nowak 1991, Strein 1986)



  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Dicerorhinus sumatrensisir zālēdājs, sekundārā augumā patērē jaunus stādus, lapas un augus. Barojot, dzīvnieks pārvietojas zig-zag veidā, ņemot paraugā potenciālos redzamos pārtikas produktus, pirms tas uzņem mutē daudzumus. Jaunie stādi kalpo kā galvenais pārtikas avots un tiek sistemātiski sagatavoti patēriņam; jaunos kokus nokož, nomīda un pēc tam ēd. Šie degunradži uzņem augļus, zarus un mizu. Priekšroka dodama iecienītiem ēdieniem, piemēram, savvaļas mango, bambusiem un vīģēm. Degunradži iegūst minerālvielas, galvenokārt nātriju un kalciju, dzerot no sāls avotiem. Dienas pārtikas patēriņš pieaugušajiem vidēji ir 50 kilogrami.

(Strien 1986)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
    • frugivore
    • lignivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • koks, miza vai kāti
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Medīja ķermeņa daļas, kurām it kā ir ārstnieciskas īpašības.


cik gadu dzīvo melnās mambas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Sumatras degunradzis dažreiz mīd lauksaimniecības zemi un pārtiek no labības.

(Flinns un Tadžudins, 1984)

Saglabāšanas statuss

Dicerorhinus sumatrensisir klasificēts kā apdraudēts IUCN un USDI, un tas ir iekļauts CITES 1. pielikumā. Sākotnējais sugas areāls ir krasi samazinājies biotopu iznīcināšanas dēļ, veicot mežizstrādi un izcērtot zemi lauksaimniecībai. Sugai draud arī medības, domājot par iespējamo afrodiziaku, un zāles, kas izgatavotas no ragiem un citām ķermeņa daļām. Turklāt tas ir ļoti jutīgs pret visiem traucējumu veidiem, un to izdzen mazākās ielaušanās pazīmes. Strien (1986) apgalvo, ka suga tagad ir viens no retākajiem un visvairāk apdraudētajiem dzīvniekiem. Pašreizējie centieni saglabātD. sumatrensisietver tās dzīvotnes aizsardzību un likumus, kas aizliedz sugu medības.

(Strein 1986, Strein 1987)

Atbalstītāji

Nghi Tran (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Heteromyidae (ķenguru žurkām, kabatas pelēm un radiniekiem) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Chlamydosaurus kingii (volāns ķirzaka)

Lasiet par Plecotus auritus (brūnu lielo ausu nūju) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Arctonyx collaris (cūku āpšu)

Lasiet par Typhlichthys subterraneus (dienvidu alu zivīm) vietnē Animal Agents

Lasiet par Miopithecus talapoin (talapoin) vietnē Animal Agents