Equus grevyiGrevy zebra

Autors: Alexis J. Hollingshead

Ģeogrāfiskais diapazons

Grevija zebras dzīvo Kenijas ziemeļos un dažos nelielos Etiopijas dienvidu apgabalos. Vēsturiski Grēvija zebras apdzīvoja Somāliju, Etiopiju, Eritreju, Džibutiju un Keniju Austrumāfrikā. Pēdējā aptaujā Kenijā 2000. gadā tika lēsts, ka iedzīvotāju skaits ir 2571. Pašreizējās aplēses liecina, ka Grēvija zebru skaits Kenijā ir no 1 838 līdz 2319. Etiopijā pašreizējais iedzīvotāju skaits ir 126, kas ir par 90% mazāk nekā 1980. gadā lēstais 1900. Austrumu izplatība ir uz ziemeļiem no Tanas upes uz austrumiem no Garisas un Loriana purva. Rietumos tie atrodas uz austrumiem un ziemeļiem no līnijas no Kenijas kalna līdz Donyo Nyiro un uz austrumiem no Turkana ezera līdz Etiopijai. Etiopijā tie ir atrodami uz austrumiem no Omo upes uz ziemeļiem līdz Zwai ezeram, uz dienvidaustrumiem līdz Stephanie ezeram un līdz Marsabit Kenijā.('Grevy's Zebra', 2004; 'Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999; 'Equus Grevyi', 2003)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Grevija zebras apdzīvo daļēji sausos zālājus, aizpildot nišu, kas atšķiras no citu ģints pārstāvju nišas Equus kas dzīvo vienā un tajā pašā ģeogrāfiskajā diapazonā, piemēram, savvaļas ēzeļi (kas dod priekšroku sausajiem biotopiem) un līdzenuma zebras (kas ir vairāk atkarīgi no ūdens nekā Grevija zebras). Viņi parasti dod priekšroku sausajiem zālājiem vaiakācijasavannas. Vispiemērotākajās vietās ir pastāvīgs ūdens avots. Pēdējo gadu laikā Grevy zebras arvien vairāk koncentrējas to areāla dienvidos, jo ziemeļdaļā tiek zaudēti biotopi. Sausajā sezonā, kad atrašanās vieta pastāvīga ūdens avota tuvumā ir īpaši svarīga, zebras mēdz koncentrēties teritorijās ar pastāvīgiem ūdens avotiem. Lietainā laikā tie ir vairāk izkliedēti. Teritorijas ar zaļu, īsu zāli un vidēji blīvu krūmu laktējošas sievietes un vecpuiši izmanto biežāk nekā sievietes, kas nav laktācijas periodā, vai teritoriālie vīrieši. Zīdītājas sievietes var izmainīt lopbarības daudzumu un drošību piekļūt barības vielām augošajā zālē.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Cordingley un citi, 2009; 'Grevy's Zebra', 1999; Sundaresan un citi, 2008)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • Diapazona augstums
    300 līdz 600 m
    984,25 līdz 1968,50 pēdas
  • Vidējais augstums
    500 m
    1640,42 pēdas

Izskata apraksts

Grevija zebrām ir lielas galvas, lielas un noapaļotas ausis un biezas, uzceltas krēpes. Purns ir brūns. Kakls ir biezāks un izturīgāks nekā citām zebru sugām. Šīs īpašības padara to par mūli līdzīgāku nekā citas zebras. Mētelim ir melnas un baltas šauras svītras, kas veidotas kā ševroni, kas koncentrējas viens pret otru un ir dalītas ar melnu muguras svītru. Ševrona raksts ir īpaši atšķirīgs uz ekstremitātēm, kur ševrona punkts vērsts mugurpusē, kļūstot arvien asāks, jo tālāk uz augšu ekstremitātē, uz kuru viņi kāpj; viņi sasniedz pēdējo virsotni pie pleciem un skaustā. Uz galvaskausa ševroni dorsāli stiepjas līdz vaigam, kur modelis kļūst lineārāks. Šīs zebras vēders ir pilnīgi balts, atšķirībā no citām zebrām. Arī Grevija zebras ir lielākās no visām savvaļas zirgaudzētavām mājas zirgi ir lielāki. Grēvija zebras uzrāda nelielu dzimum dimorfismu; vīrieši parasti ir par aptuveni 10 procentiem lielāki nekā sievietes. Grēvija zebras kumeļi piedzimst ar mēteli, kuram pieaugušo melnā vietā ir sarkanbrūnas vai rūsainas svītras. Zebras vecumam tas pamazām kļūst tumšs. Visās jaunajās zebros ir muguras krēpes, kas stiepjas no galvas augšdaļas līdz astes pamatnei. Šis krēpes ir uzceltas, ja dzīvnieks ir satraukts, un plakans, kad tas ir atslābināts. Pieaugušo zobu formula ir 3/3, 1/1, 4/4, 3/3.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    349 līdz 451 kg
    768,72 līdz 993,39 mārciņas
  • Diapazona garums
    125 līdz 150 cm
    49,21 līdz 59,06 collas
  • Vidējais garums
    135 cm
    53,15 collas

Pavairošana

Tēviņš pārojas ar visām sievietēm, kas ienāk viņa teritorijā, ja viņas atrodas estrus. Ķēves parasti ir daudzveidīgas un pārojas ar vienu tēviņu pirms teritorijas maiņas un pārošanās ar otru, lai gan dažreiz ķēves kļūst zvērīgas. Kad ķēve uzturas vienā teritorijā, parasti tāpēc, ka viņa vēlas resursus, kas atrodas šajā teritorijā, viņa paliks kopā ar vienu tēviņu un pārosies tikai ar viņu.(Čērčers, 1993; Ginsbergs un Rubenšteins, 1990)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Grevija zebras var pāroties visu gadu, bet vairums vairošanās notiek no jūlija līdz augustam un no septembra līdz oktobrim. Kumeļi piedzimst pēc 13 mēnešu grūtniecības, parasti lietainajos gada mēnešos. Pīķi parasti notiek maijā un jūnijā, kas ir ilgstošs lietus, un novembrī un decembrī, īsā lietus periodā. Tuvojoties dzimšanai, sievietes izolējas no ganāmpulka. Dzemdības parasti notiek guļus stāvoklī, vispirms parādās mazuļu nagi un pilnīga parādīšanās 7 līdz 8 minūšu laikā. Ja dzimšana sākas ar mātes stāvēšanu, tā tiek pabeigta guļus stāvoklī. Jaundzimušais atbrīvojas no amnija membrānām un rāpo uz mātes galvas pusi. Māte to laiza tīri un uzņem membrānas un dažus amnija šķidrumus, kas var būt svarīgi laktācijas uzsākšanā vai mātes saitē. Zebras atšķiršanai nepieciešams vidēji 275 dienas. Kad viņi ir atšķirti, viņi turpina uzturēties pie savas mātes. Sievietes izkliedējas ātrāk nekā vīrieši, sievietes izkliedējas no 13 līdz 18 mēnešiem, un vīrieši bieži uzturas kopā ar māti līdz 3 gadiem. Jaundzimušā Grēvija zebras kumeļš ir sarkanbrūnā krāsā ar gariem matiem uz muguras un vēdera. Šajā posmā notiek uzdruka. Sievietes zebras tur citas zebras attālumā, lai kumeļš varētu sasaistīties ar māti. Jaundzimušie kumeļi var staigāt tikai 20 minūtes pēc piedzimšanas un palaist pēc stundas, kas ir ļoti svarīgs izdzīvošanas pielāgojums šai kursoriskajai, migrējošajai sugai. Kumeļi pusgadu smagi baro, un viņu pilnīgai atšķiršanai var būt nepieciešami pat trīs gadi. Sievietes dzimumgatavību sasniedz ap 3 gadu vecumu, tēviņi - aptuveni 6 gadu vecumu. Sievietes mēdz grūtniecību reizi divos gados.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993; 'Grevy's Zebra', 1999)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Sievietes Grevy zebras šķirnes notiek apmēram reizi divos gados.
  • Vaislas sezona
    Grevija zebras var pāroties visu gadu, bet vairošanās notiek no jūlija līdz augustam un no oktobra līdz novembrim.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 1
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Diapazona grūtniecības periods
    358 līdz 438 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    390 dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    275 dienas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    No 1 līdz 3 gadiem
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    3 līdz 4 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    3 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 1 līdz 7 gadiem
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    6 gadi

Vīrieši maz rūpējas par jauniešiem, un par sievietēm ir tikai atbildīgas sievietes. Uzreiz pēc dzemdībām kumeļš nospiež māti un var atpazīt viņas izteikto smaržu, izskatu un balss. Uzdrukāts kumeļš tieši sekos mātei un var atpazīt svītru formu mātes aizmugurē. Kamēr kumeļš nav atšķirts, kumeļš sekos mātei un iemācīsies atdarināt visu viņas uzvedību. Kumeļu mātītes kļūst neatkarīgas no mātēm ātrāk nekā kumeļi, lai gan abi dzimumi tiek atšķirti aptuveni vienā laikā. Tēviņi bieži paliek kopā ar savu dzimto ganāmpulku, līdz sasniedz trīs gadu vecumu, un ir zināms, ka sievietes šķiras tikai 13 mēnešu vecumā.

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Tāpat kā lielākajai daļai citu sugu, kuru mūžs irEquus grevyiir ilgāk nebrīvē nekā savvaļā. NebrīvēEquus grevyiparasti dzīvo no 22 līdz 30 gadiem. Savvaļā vidējais vecums ir tuvāks 12 vai 13 gadiem, lai gan ir ziņots par 18 gadus vecu dzīvnieku.(Čērčers, 1993)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: mežonīgs
    18 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    30 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    18 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: mežonīgs
    12-13 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    No 22 līdz 30 gadiem

Uzvedība

Grēvija zebras atšķiras no vairuma citu ģints pārstāvju Equus ka viņiem nav konkrētas sociālās struktūras. Viņi ir brīvi sabiedriski dzīvnieki; ganāmpulka sastāvs katru dienu var atšķirties, jo dominējošā tēviņa teritorijā ienāk jauni dalībnieki, bet vecie - aizbrauc. Divas stabilākās attiecības, kādas ir Grevija zebrām, ir ērzeļa piesaiste viņa teritorijai un ķēves piesaiste jauniešiem. Grevija zebru grupā nav stingri ievērota dominēšanas hierarhija, kaut arī dominējošā struktūra ir. Teritoriālam tēviņam ir tiesības šajā teritorijā audzēt mātītes. Ja nav sieviešu, bakalaura ganāmpulkos vīrieši apvienosies ar brīvu dominējošo struktūru. Tēviņi ir teritoriāli un pieprasa pirmatnējās laistīšanas un ganību teritorijas. Šīs teritorijas var iegūt līdz 6 kvadrātkilometriem. Tēviņi apzīmē savas teritorijas ar mēslu kaudzēm, sauktām par “middens”, un izdod skaļus balsojumus, kas ļauj citiem zebriem saprast, ka viņi ir klāt. Teritoriālais vīrietis var saglabāt savu teritoriju 7 gadus, pirms jaunāks, spēcīgāks vīrietis viņu izaicina par to. Grevija zebru tēviņi savās teritorijās ir vieni, izņemot gadījumus, kad mātītes ierodas vairošanās sezonā. Bakalaura vai ne-teritoriālie vīrieši ceļo kopā grupās no 2 līdz 6. Šī sociālā sistēma atšķiras no citas zebras , kas visa gada laikā viena tēviņa teritorijā veido sieviešu harēmus. Sausuma laikā dažas Grevija zebras migrē uz kalnu ganībām, kur pārtikas avotu ir daudz, bet teritoriālie tēviņi bieži paliek viņu teritorijās visu gadu.

Laktējošām mātītēm ir atšķirīgas prasības pēc resursiem nekā mātītēm, kurām nav laktācijas. Kad mātītes laktējas, tām vismaz katru otro dienu vajadzīgs ūdens, tāpēc zebru tēviņi teritorijās, kurās atrodas lielas, drošas ūdenstilpes, parasti iegūst iespēju pāroties ar vairāk mātītēm. Laktējošām mātītēm ir ierobežotākas kustības un mazāk līdzīgu vīriešu nekā laktējošām sievietēm. Iespējams, ka vīriešu uzmākšanās ietekmē arī sieviešu izplatību un asociācijas ar vīriešiem. Laktējošām mātītēm vīriešu uzmākšanās līmenis ir augstāks nekā sievietēm, kas nav laktācijas periodā, un uzmākšanās periodos tām ir tendence straujāk pārvietoties('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; 'Grevy's Zebra', 1999; Sundaresan et al., 2007)

  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • diennakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas
  • Diapazona teritorijas lielums
    2 līdz 12 km ^ 2
  • Vidējais teritorijas lielums
    6 km ^ 2

Mājas diapazons

Teritoriālajiem vīriešiem ir teritorijas, kuru platība ir tikai 2 kvadrātkilometri un pat 12 kvadrātkilometri, lai gan vidējā teritorija ir 6 kvadrātkilometri. Neteritoriālo zebru mājas diapazona lielums dažkārt ir pat 10 000 kvadrātkilometri. Grevija zebras ir ārkārtīgi kustīgas, un ir zināms, ka daži cilvēki pārvietojas vairāk nekā 80 kilometrus garos attālumos.('Grevy's Zebra', 2004; Sundaresan un citi, 2007)

Komunikācija un uztvere

Divām zebrām nav vienāda svītras raksta. Katras atsevišķās zebras svītras raksts darbojas kā pirkstu nospiedumu veids, kas ļauj to precīzi identificēt cilvēku pētniekiem līdz pat 90% gadījumu. Tas kopā ar smaržu un individuālajiem balsojumiem ļauj indivīdus atpazīt sugaspeciālistiem.

Smaržu marķēšanai, īpaši sievietēm, ir nozīmīga loma vaislas procesā. Tēviņi bieži šņāc mātītes izlēcienus, lai noteiktu, vai viņai ir estrisks stāvoklis. Vīrieši izmanto mēslu un urīnu, lai iezīmētu savu teritoriju.

Tēviņi izmanto skaņas un vizuālos signālus, lai apliecinātu savu dominanci. Viņi to var izdarīt, atkailinot zobus, izlīdzinot ausis, spārdot vai sakodot citus tēviņus. Teritoriālie tēviņi bieži uzmācas mātītēm, lai tās audzētu kopā ar tām pašām metodēm.

Grēvija zebras ir ļoti skaļas, lai arī ne tik skaļas kā līdzenuma zebras . Viņu vārdu krājumā ir vairākas atšķirīgas vietas. Cilvēki bieži izlaiž šos laukumus, kad viņi aizbēg no plēsējiem vai kad viņi cīnās.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Grevija zebras ir zālēdāji un ganītāji, kuriem reizēm ir tendence pārlūkot. Viņi galvenokārt ēd stingras zāles un zāles, bet sausajā sezonā, kad zāles nav tik bagātīgas, lapas var veidot līdz 30 procentiem no viņu uztura. Grevija zebras var sagremot daudz dažādu veidu un augu daļas, kuras liellopi nespēj. Grevija zebras ir atkarīgas no ūdens un bieži migrē uz zālājiem, kas ikdienā ir sasniedzami ūdenim. Lielākā daļa Grevy zebru bez ūdens var izdzīvot līdz piecām dienām, bet laktējošām mātītēm ir jādzer vismaz katru otro dienu, lai uzturētu veselīgu piena ražošanu.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; 'Grevy's Zebra', 1999)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas

Plēsība

Grevija zebru svītras var darboties kā maskēšanās, it īpaši naktīs. Zebras naktīs bieži ir grūti pamanāmas no liela attāluma. Svītras arī palīdz sadalīt dzīvnieka kontūru plēsējiem un var palīdzēt tos maskēt augstā zālē. Atrodoties vienā un tajā pašā teritorijā, Grevija zebras apvienojas pagaidu sociālajās grupās, lai nodrošinātu aizsardzību no plēsējiem.('Grevy's Zebra Trust: Endangered Species', 2007; Churcher, 1993)


kur dzīvo salas lapsa

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Grevija zebras ir lielas, ganās nagaiņi, kas barojas ar zālēm un kalpo kā upuris daudziem lielajiem plēsējiem. Viņi aizpilda nišu, kas atstāta atvērta starp sauso dzīvotņu mīlēšanu savvaļas ēzeļi un no ūdens atkarīgās līdzenumu zebras .('Grevy's Zebra', 2004; Churcher, 1993)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Grevija zebrām ir atšķirīgs izskats, un tās ir ekotūrisma interešu avots. Grevija zebras agrāk tika izmantotas kā pārtika un kaulu avots.

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Equus grevyidažreiz var konkurēt ar pieradinātiem liellopiem par resursiem ganībās.

Saglabāšanas statuss

Kenijas savvaļas dzīvnieku dienestu (KWS) 5 gadu saglabāšanas plāns tika uzsākts 2008. gada 25. jūnijā. Šī saglabāšanas plāna mērķis ir atjaunot Grevy zebru populāciju, kas samazinājās no 15 000 1970. gados līdz nedaudz vairāk nekā 2500 2009. gadā. norāda uz nepieciešamību pēc uzraudzības sistēmas, lai novērtētu iedzīvotāju skaituEquus grevyi, lai novērtētu tā stāvokli, izsekotu kustībām un noteiktu mirstības cēloņus. Turklāt vietējās kopienas Kenijā arvien vairāk iesaistās Austrālijas saglabāšanāEquus grevyiun Etiopa ir rīkojusi divus seminārus par statusu un saglabāšanu.Equus grevyiiepriekš Kenijā bija iekļauts medījamo dzīvnieku sarakstā un tagad tiek paaugstināts par aizsargājamu dzīvnieku. Tas ir arī iekļauts Etiopijā kā aizsargāts, lai gan oficiālā aizsardzība ir bijusi ierobežota.(Low, et al., 2009; Moehlman, et al., 2009; Muoria, et al., 2009)

Citi komentāri

Equus grevyiindivīdi var skriet ar ātrumu līdz 40 jūdzēm stundā (64 km / h).('Grevy's Zebra', 2004)

Atbalstītāji

Alexis J. Hollingshead (autors), Case Western Reserve University, Darin Croft (redaktors, instruktors), Case Western Reserve University, Tanya Dewey (redaktors), Dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Spermophilus brunneus (Aidaho zemes vāvere)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Genetta piscivora (ūdens ģenētika)

Lasiet par Capra hircus (mājas kaza) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Storeria occipitomaculata (sarkanvēdera čūska)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Pavo cristatus (Indijas pāvu putniem)

Lasiet par Eupleridae (Madagaskaras plēsēji) vietnē Animal Agents