Eunectes murinusAnaconda, Zaļā Anakonda

Autore Luckele Milord

Ģeogrāfiskais diapazons

Zaļās anakondas ir sastopamas visā Dienvidamerikas tropu zemienē. Šī suga ir īpaši izplatīta Orinoko baseinā Kolumbijas austrumos, Amazones upes baseinā Brazīlijā un sezonāli pārpludinātajos Venecuēlas Llanos zālājos. Papildu valstis, kur tās var atrast, ir Ekvadora, Paragvaja, Bolīvija, Argentīnas Bolivārijas Republika, Gajānas, Gajāna, Peru, Surinama un Trinidāda. Floridā ir ievestas arī nelielas zaļo anakondu populācijas.(Duellman, 2005; Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Rivas, 2000; Schmidt and Inger, 1957; Shine, 1992; Strimple, 1993)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • ieviests
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Zaļās anakondas ir daļēji ūdens čūskas, kas apdzīvo seklus, lēni pārvietojošos saldūdens biotopus, kā arī tropiskās savannas, zālājus un lietus mežus.(Duellman, 2005; Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Rivas un Owens, 2000; Rivas, 2000; Shine, 1992)

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • saldūdens
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • lietus mežs
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi
  • upes un strauti
  • Mitrāji
  • purvs

Izskata apraksts

Zaļās anakondas ir viena no četrām cieši saistītām sašaurinātāju sugām, pārējās sugas Eunectes notaeus (dzeltenā anakonda), E. deschauenseei (tumši plankumaina anakonda), un E. merciensis (Bolīvijas anakonda). Šīs boas var atšķirt no citām savelkošajām čūskām ar to, ka galvaskausa jumtā nav supraorbitālā kaula. Boām ir ārējs ragveida nags, aizmugurējo ekstremitāšu paliekas, kas vīriešiem ir redzamākas nekā sievietēm. Tāpat kā visām čūskām, arī anakondām mēles dakša ir dakša, kas palīdz tām atrast laupījumu un palīgus, kā arī orientēties vidē kopā ar cauruļveida Džeikobsona ērģelēm čūskas mutes jumtā.(Duellman, 2005; Dunn and Conant, 1936; Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Schmidt and Inger, 1957)



Zaļā anakondas krāsa ir raksturīga tumši olīvzaļai mugurpusē, pamazām mainoties uz dzeltenu ventrāli. Viņiem ir apaļas muguras plankumi, kas ir brūni ar izkliedētām melnām apmalēm un izkliedēti pa ķermeņa vidusdaļu un aizmuguri. Tāpat kā citi Einektes sugas, tām ir šauras vēdera skalas un mazas, gludas muguras skalas. Skala plāksnes viņu ķermeņa priekšējā daļā ir daudz lielākas nekā aizmugurējā galā. Viņu āda ir maiga, vaļīga un var izturēt ilgāku ūdens uzsūkšanās periodu. Anakondām ir muguras nāsis un mazas acis, kas novietotas galvas augšdaļā. Viņiem ir arī izteikta melna post-okulāra josla, kas iet no acs līdz žokļa leņķim.(Hsiou un Albino, 2009; O'Shea, 2007)

Zaļās anakondas ir lielākās čūskas pasaulē. Ir ieraksti par 10 līdz 12 metru anakondām, kas sver līdz 250 kg, lai gan anakondas faktiskais maksimālais izmērs ir daudz strīdu objekts. Sievietēm parasti ir daudz lielāka masa un garums nekā vīriešiem, tēviņiem vidēji sasniedzot 3 metrus, bet sievietēm - 6 metrus. Anakondas dzimumu atspoguļo arī kloķu izmērs, kas atrodas kloākas reģionā. Vīriešiem ir lielākas spuras (7,5 milimetri) nekā sievietēm neatkarīgi no mātītes lieluma.(Duellman, 2005; Grzimek, 2003; Miller et al., 2004; O'Shea, 2007; Rivas and Burghardt, 2001; Rivas, 2000; Schmidt and Inger, 1957; Shine, 1992)

  • Citas fiziskās īpašības
  • heterotermisks
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona masa
    250 (augsts) kg
    550,66 (augsta) lb
  • Diapazona garums
    3 līdz 12 m
    9,84 līdz 39,37 pēdas
  • Vidējais garums
    6 m
    19,69 pēdas

Attīstība

Zaļie anakondas jaundzimušie ir lielāki nekā vairums čūsku dzimšanas brīdī. Vidēji 200 grami un 68 centimetri tie ir vidēji 1% no mātītes masas, kura viņus dzemdējusi. Pēc tam no dzimšanas līdz pieauguša cilvēka vecumam biomasa palielinās 500 reizes. Anakondās pēc pirmā dzīves gada sāk parādīties seksuālā dimorfisma pazīmes.(Grzimek, 2003; Lamonica et al., 2007; O'Shea, 2007; Rivas, 2000; Shine, 1992)

Savannas un upēs dzīvojošo čūsku attīstības ātrumā ir atšķirības. Savannu vidē var būt spēcīga upuru pieejamības sezonalitāte, kā rezultātā upēs dzīvojošie indivīdi bieži ir lielāki un smagāki nekā savannās dzīvojošās čūskas.(Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Rivas, 2000)

  • Attīstība - dzīves cikls
  • nenoteikta augšana

Pavairošana

Zaļās anakondas ir polandriskas. Pētījumos ir ziņots, ka zaļās anakondas vairojas vairāku vīriešu grupās līdz 13 tēviņiem. Pārošanās var ilgt vairākas nedēļas. Šajā laikā sieviete var pāroties vairākas reizes ar uzmundrinošajiem vīriešiem. Tēviņi ieskauj mātīti, lai izveidotu vaislas bumbu, kurā čūskas veido izvīstošu ķermeņu masu. Tēviņi sacenšas, lai iegūtu pieeju mātītei, savijoties ap viņu, meklējot viņas kloaku ar astēm. Šķiet, ka vizuālās vai ķīmiskās norādes nav iesaistītas.(Grzimek, 2003; Rivas un Burghardt, 2001; Rivas un Owens, 2000; Rivas, 2000; Shine, 1992)

Mātītes pārošanās agregācijās ir selektīvas. Augsta blīvuma apstākļos vai tad, kad mātītes ir viegli izsekojamas, tēviņi var sastapt viens otru, kas var izraisīt kaujas. Tomēr cīņa pret vīrieti ir reti. Ja viens tēviņš ir ārkārtīgi liels, citi tēviņi to var sajaukt ar mātīti, un ar viņu var saistīt. Lieli vīrieši parasti pārojas ar visauglīgākajām un lielākajām mātītēm.(Rivas un Burghardt, 2001; Rivas, 2000)

  • Pārošanās sistēma
  • polandrisks

Zaļās anakondas dzimumgatavību sasniedz aptuveni 3–4 gadu vecumā. Pārošanās notiek sausajā sezonā, no marta līdz maijam, tēviņiem meklējot sievietes, ar kurām pāroties. Vīriešiem ir īslaicīga spermas uzglabāšana, pēc pārošanās beigām iztērējot rezervuāru. Pēc pārošanās mātīte var ēst vienu vai vairākus pārošanās partnerus, jo viņa neuzņem ēdienu līdz septiņiem mēnešiem. Šī uzvedība var būt noderīga, palīdzot viņai izdzīvot grūtniecības laikā. Pēc tam vīrieši parasti atstāj piesūcināto mātīti un atgriežas savās mājās; sieviete nemigrē.(Duellman, 2005; Miller et al., 2004; O'Shea, 2007; Rivas and Owens, 2000; Rivas, 2000; Shine, 1992)


tuksneša ķenguru žurku adaptācijas

Mātītes ir ovoviviparous un inkubē olšūnas 7 mēnešus, līdz viņi dzemdē dzīvu mazuļu. Viņu kustības un barošanās uzvedība ir ierobežota, lai neapdraudētu sajūga veselību un panākumus. Sievietes dzemdē seklā ūdenī vakara vai vēlās pēcpusdienas laikā, slapjās sezonas beigās. Sievietes var dzemdēt pat 82 jaunus, vidēji 20-40 pēcnācējus. Zinātnieki ziņo par saistību starp sajūga izmēru un sievietes lielumu, jo lielām sievietēm parasti ir lielāki sajūgi nekā mazākām sievietēm. Šī saistība var būt saistīta ar lielāku tauku rezervi lielākiem indivīdiem. Vidēji šīs čūskas vairojas katru otro gadu, ļaujot atgūties no reprodukcijai nepieciešamā enerģijas zuduma.(Duellman, 2005; Miller et al., 2004; Rivas, 2000; Shine, 1992)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • ovoviviparous
  • Vairošanās intervāls
    Zaļās anakondas audzē katru otro gadu
  • Vaislas sezona
    Audzēšana notiek no marta līdz maijam. Dzimšana notiek apmēram 7 mēnešus vēlāk, slapjās sezonas beigās.
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    29
  • Vidējais grūtniecības periods
    7 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    3-4 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    3-4 gadi

Mātes nodrošināšana un aizsardzība notiek visā grūtniecības laikā. Pēc piedzimšanas pēcnācēji ir neatkarīgi un nesaņem vecāku aprūpi.(Duellman, 2005; Grzimek, 2003)

  • Vecāku ieguldījums
  • vecāku neiesaistīšanās
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Zaļo anakondu mūžs savvaļā vidēji ir 10 gadi. Nebrīvē viņi var dzīvot vairāk nekā 30 gadus.(Miller et al., 2004; Shine, 1992)

Uzvedība

Anakondas ir viegli pielāgojamas izmaiņām viņu vidē. Šāda pielāgošanās ir noderīga sezonāli pārpludinātu savannu gada sausajā sezonā. Lai izdzīvotu, anakondām, kas dzīvo šajās teritorijās, ir vai nu jāatrod ūdens, vai arī jāapglabā dubļos. Pēdējā gadījumā sausā perioda laikā viņiem būs pakļauts miera stāvoklim. Anakondas, kas dzīvo upju baseinu tuvumā, darbojas visu gadu.(Alvešs un Pereira, 2007; O'Shea, 2007)

Zaļās anakondas visaktīvāk darbojas agrā vakarā. Viņi īsā laika posmā var pārvietoties lielos attālumos, īpaši ikgadējos sausajos gadalaikos un tad, kad tēviņi meklē mātītes. Viņi galvenokārt migrē vēsākās stundās pēc dienas maksimālā karstuma. Anakondas ir poikilotermas, taču tās spēj regulēt ķermeņa temperatūru, mainot saules iedarbības laukuma daudzumu. Zālājos mītošās mātītes paliek apgabalos pie upju krastiem, slapjā sezonā regulāri sauļojas paaugstinātās vietās. Ir novērots, ka upēs mītošās sievietes gozējas blīvas veģetācijas virsotnē. Nelopojošās čūskas reti redzamas gozēties. Pēc vairošanās sezonas viņi atgriežas savās barības vietās.(Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Rivas, 2000)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • dzimtene
  • krēsla
  • migrējošs
  • aestivācija
  • vientuļnieks
  • Diapazona teritorijas lielums
    0,252 līdz 0,347 km ^ 2

Mājas diapazons

Zaļajām anakondām ir labi definēti mājas diapazoni. Sausajā sezonā viņiem ir mazi mājas diapazoni aptuveni 0,25 km ^ 2. Mitrās sezonas laikā vaislas mātītes un tēviņi migrē uz augstāku pakāpi un uztur lielāku mājas diapazonu, kas tiek lēsts aptuveni 0,35 km ^ 2. Viņi sausajā sezonā atgriežas sākotnējā mājas diapazonā.(Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Rivas, 2000)

Komunikācija un uztvere

Zaļās anakondas spēj noteikt tuvojošos dzīvniekus, izmantojot vibrācijas. Viņi arī spēj noteikt gaisā esošo tuvumā esošo dzīvnieku ķīmiskās norādes, izmantojot to dakšveida mēles un Džeikobsona orgānus. Vīriešu anakondas arī izmanto šīs struktūras, lai pārošanās sezonā atklātu tuvējo sieviešu feromonus. Papildus savām ķīmijjutīgajām spējām anakondām gar augšējo lūpu ir bedru orgāni, kas spēj sajust plēsīgo organismu siltuma parakstus. Viņi spēj uztvert arī redzes un dzirdes stimulus, lai gan šīs maņas ir vājāk attīstītas nekā iepriekš minētās maņu modalitātes.(O'Shea, 2007; Pough, et al., 2003; Rivas, 2000; Shine, 1992; Strimple, 1993)

  • Sakaru kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • infrasarkanais / siltums
  • taustes
  • akustiskā
  • vibrācijas
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Zaļās anakondas ir oportūnistiski virsotnes plēsēji, kas barojas ar visiem upuriem, kurus tie var nogalināt un norīt. Viņu uzturā ietilpst dažādi ūdens un sauszemes mugurkaulnieki, piemēram, zivis, rāpuļi, abinieki, putni un zīdītāji.(Duellman, 2005; Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Schmidt and Inger, 1957)

Nepilngadīgās anakondas barojas ar laupījumu, piemēram, maziem putniem un mazuļu kaimanu, kuru lielums parasti ir 40-70 grami. Attīstoties, viņu uzturs kļūst arvien sarežģītāks. Medījumu pieejamība zālājos atšķiras vairāk nekā upju baseinos. Ir konstatēts, ka abās dzīvotnēs esošās zaļās anakondas barojas ar lielu laupījumu, kas parasti svārstās no 14% līdz 50% no tās pašas masas. Daži no viņu upuriem ir plaši purnaini kaimāni ( Caimans latirostris ), šķiņķa žakanas ( Jacana jacana ), kapibaras ( Hidrochoerus hydrochaeris ), sarkanā rumpja agoutis (Dasyprocta leporīns), apkakles pecari ( Pecari tajacu ), Dienvidamerikas tapīri ( Tapirus terrestris ), sarkanie bruņurupuči ar sānu kaklu ( Rhinemys rufipes ) un ziemeļu pudus Pudu mefistofīli . Zaļās anakondas uzņemas lielu risku, barojoties ar lielāku laupījumu, kas laiku pa laikam izraisa nopietnas traumas vai pat nāvi. Daži barojas arī ar miesām un sugasugļiem, parasti ūdenī vai ap to. Dažreiz zaļās anakondas mātītes barojas ar tēviņiem. Lielas anakondas var ēst nedēļas vai mēnešus bez ēdiena pēc lielas maltītes ēšanas to zemā vielmaiņas dēļ. Tomēr mātītēm pēc dzemdībām ir palielināts barošanās līmenis, lai atgūtu no ieguldījumiem reproduktīvajā darbā.(Duellman, 2005; Elvey and Newlon, 1998; Grzimek, 2003; Jácomo un Silveira, 1998; Martins un Oliveira, 1999; O'Shea, 2007; Pizzato et al., 2009; Rivas and Owens, 2000; Schmidt and Inger , 1957; Strimple, 1993; Valderrama un Thorbjanarson, 2001)

Zaļās anakondas medību laikā paļaujas uz slepenām un slazdošanas metodēm. Viņu ķermeņa modelis nodrošina efektīvu maskēšanos, ļaujot zemūdens anakondai būt praktiski neredzamai no neliela attāluma. Viņi uzbrūk jebkurā diennakts laikā, savaldīdami laupījumu, izmantojot adatas asus, izliektus zobus, lai nodrošinātu drošu saķeri, vienlaikus nogalinot to savilkšanas dēļ. Jo vairāk laupījums cīnās, jo ciešāka kļūs spole, līdz upuris kļūst bezsamaņā. Nāve iestājas ar elpošanas apstāšanos un asinsrites mazspēju. Tā kā barošana parasti notiek ūdens tuvumā, upuris, iespējams, mirst no noslīkšanas, kā no sašaurināšanās. Pēc tam čūska lēnām atbrīvo spoles un ar galvu aprij savu upuri. Šis paņēmiens ļauj samazināt ekstremitāšu aizsprostojumu, norijot maltīti veselā veidā.(Jácomo un Silveira, 1998; O'Shea, 2007; Rivas un Owens, 2000; Schmidt un Inger, 1957; Shine, 1992)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • piscivore
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • zivis
  • Carrion

Plēsība

Plēsonīga spiediena līmeni parasti nosaka individuālās čūskas lielums un veselība. Nepilngadīgajiem un mazām pieaugušām anakondām mirstība ir augsta, jo tās pakļauj lielākiem plēsējiem. Ir bijuši ziņojumi par kaimanu un jaguāriem, kas izlaupījuši jaunus čūsku tēviņus. Tā rezultātā mazās anakondas ir ārkārtīgi agresīvas un bieži kož. Vides spiediens var ietekmēt arī plēsēju līmeni, jo savannās dzīvojošās anakondas sausajā sezonā palielina plēsību. Lielām anakondām, īpaši tām, kas ir sievietes, ir zemāks plēsības līmenis nekā to mazākajiem kolēģiem. Zaļās anakondas mātītes bieži kanibalizēs tēviņus, parasti vairošanās laikā.(Elvijs un Ņūlons, 1998; Rivas un Owens, 2000; Rivas, 2000; Strimple, 1993)

Lai izvairītos no uzbrucējiem, zaļās anakondas slēpsies, ierokoties dubļos vai bēgot tuvējā ūdenī. Tomēr, tieši uzbrūkot vai draudot, anakondas savijas bumbā. Šī poza ļauj viņiem aizsargāt galvu, kā arī dod iespēju streikot uzbrucējam. Viņi arī aizstāv sevi, izdalot smaku no kloakālajiem dziedzeriem.(Grzimek, 2003; O'Shea, 2007; Rivas, 2000)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Zaļās anakondas darbojas kā plēsēji plašam mugurkaulnieku sugu lokam, un jaunās čūskas kalpo arī kā upuris daudziem lielajiem plēsējiem. Veselības novērtējumā par zaļajām anakondām nebrīvē ir konstatēts, ka tās var saturēt vairākus iekšējos parazītus. Arī nebrīvē esošās čūskas ir pakļautas slimībām. Oportūnistiskie parazīti, visticamāk, ir neoptimālas audzēšanas un nebrīves dēļ. Šķiet, ka lielākoties savvaļas anakondas labi iztur parazitāras slodzes un ir šķietami veselīgas.(Calle et al., 1994; Calle et al., 2001; Ferreira et al., 2002; Keirans, 1972; Miller et al., 2004; Moravec and Santos, 2009; Rivas, 2000)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • Elizabethkingia meningoseptica(Flavobaktēriju klase, Phylum Bacteriodetes)
  • Stenotrophomonas maltophilia(Gammaproteobaktēriju klase, Patvēruma proteobaktērijas)
  • Aeromonas hydrophila(Gammaproteobaktēriju klase, Patvēruma proteobaktērijas)
  • Providencia rettgeri(Gammaproteobaktēriju klase, Patvēruma proteobaktērijas)
  • Hemoproteussp. (Phylum Apicomplexa, Karaliste Chromalveolata)
  • iguānas ērces ( Atšķirībā no Amblyomma )
  • Anblyomma dzeltena (Ixodidae ģimene, Arachnida klase)
  • Phaeotabanus nigriflavus (Pasūtīt Diptera, Insecta klase)
  • Stenotabanus bequaerti (Pasūtīt Diptera, Insecta klase)
  • Stenotabanus cretatus (Pasūtīt Diptera, Insecta klase)
  • rietumu tabāns (Pasūtīt Diptera, Insecta klase)
  • Dracunculus brasiliensis(Dracunculidae ģimene, Phylum Nematoda)
  • Crepidobothriumsp. (Cestoda klase, Phylum Platyhelminthes)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Brazīlijas un Peru pamatiedzīvotāji praktizē anakondu tirdzniecību. Šo reģionu folklora uzskata, ka zaļajām anakondām piemīt maģiskas un garīgas īpašības, un to ķermeņa daļas tiek pārdotas rituālām vajadzībām. Viņu taukus šajās vietās lieto kā zāles pret reimatismu, iekaisumu, infekcijām, astmu un trombozi.(Alves un Pereira, 2007; Alves un citi, 2007; Grzimek, 2003; O'Shea, 2007)

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • zāļu vai zāļu avots

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Zaļās anakondas ir vienīgās čūskas, kas var sasniegt proporcijas, kas vajadzīgas, lai, iespējams, nogalinātu un patērētu cilvēku. Tomēr zaļo anakondu uzbrukumi ir reti sastopami zemā cilvēku populācijas blīvuma dēļ, kur čūskas parasti atrodas.(O'Shea, 2007)

  • Negatīvā ietekme
  • ievaino cilvēkus
    • kodumi vai dzēlieni

Saglabāšanas statuss

Iespējamie draudi šai sugai ir biotopu zudums un eksotisko mājdzīvnieku tirdzniecība. Anakondas ir iekļautas CITES II pielikuma sugās, taču informācija par tām ir samērā maz. Profauna (Venecuēlas Zivju un savvaļas dzīvnieku dienests), Dabas aizsardzības biedrība un Konvencija par apdraudēto sugu starptautisko tirdzniecību (CITES) ir finansējusi Zaļās Anakondas projektu, lai vēl vairāk izprastu iespējamos draudus šai sugai.('UNEP-WCMC sugu datu bāze: CITES sarakstā iekļautās sugas', 2012; Rivas un Burghardt, 2001; Rivas un Owens, 2000)

Citi komentāri

Ģints Einektes tiek ierosināts rasties miocēna laikmetā. 20. gadsimta sākumā prezidents Teodors Rūzvelts piedāvāja 5000 ASV dolāru lielu atlīdzību par zaļās anakondas sagūstīšanu un nogādāšanu Ņujorkas Zooloģijas biedrībā (tagad pazīstama kā Savvaļas dzīvnieku aizsardzības biedrība). Šī balva kopš tā laika ir atsaukta.(Hsiou un Albino, 2009; O'Shea, 2007; Schmidt un Inger, 1957)

Atbalstītāji

Luckele Milord (autore), Radfordas universitāte, Joel Hagen (redaktors), Radford University, Jeremy Wright (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Tamias minimus (vismazāko burunduku) vietnē Animal Agents

Lasiet par Pseudocheirus peregrinus (parastais gredzens) vietnē Animal Agents

Lasiet par Hexagenia limbata par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Ambystoma gracile (ziemeļrietumu Salamandru)

Lasiet par Piaractus brachypomus (Cachama) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Amazona farinosa (miltu papagailis) vietnē Animal Agents