Euphractinaefairy bruņrupuči un pichiciegos

Autors Stīvens Nachtsheims

Dažādība

ApakšdzimtaEuphractinaesastāv no trim ģintīm un piecām sugām. Divas no trim ģintīm ir monospecifiskas:g. Zaedyusung. Eifraktuss. Organizācijas locekļiEuphractinaesvārstās no 22,0 līdz 49,5 cm garumā un 0,257 līdz 6,5 kg svarā (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001).(Abba et al., 2015; Delsuc et al., 2001; Eisenberg and Redford, 1989; Redford and Wetzel, 1985)

Visi organizācijas locekļiEuphractinaeir raksturīgi matiem, tāpēc arī nosaukums matains bruņrupucis. Visi locekļi parāda arī seksuālo dimorfismu, kad sievietes ir mazākas nekā vīrieši. Biedri visi būvē kapenes patversmei, mazuļu audzēšanai un pārošanai (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001).(Abba et al., 2015; Delsuc et al., 2001; Eisenberg and Redford, 1989; Redford and Wetzel, 1985)

Ģeogrāfiskais diapazons

Visi grupas locekļiEuphractinaeir endēmiski Dienvidamerikas savannām. To areāls stiepjas no Ziemeļ Čīles un Bolīvijas līdz Santakrusas provincei Argentīnas dienvidos. Tie ir sastopami Bolīvijā, Paragvajas rietumos un Argentīnā (Abba, 2015; Eisenberg & Redford, 1989).(Abba et al., 2015; Eizenbergs un Redford, 1989)



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Organizācijas locekļiEuphractinaeapdzīvo dažāda augstuma sausās ainavas. Tas sastāv galvenokārt no savannām, taču tajā var ietilpt meža malas un citi atklāti lauki. Tas ir saistīts ar matainu bruņrupuču paļaušanos uz pārtikā izmantojamu augu materiālu. Matains bruņrupucis reti apdzīvo vietu, kur ir akmeņaina vai cieta augsne. Sakarā ar to atkarību no urbumiem un urbumiem, šie apgabali nav piemēroti matainām bruņām (Abba, 2015; Eisenberg & Redford, 1989).(Abba et al., 2015; Eizenbergs un Redford, 1989)

Dažas sugas ir sastopamas lielākā augstumā, ieskaitot Zaedyus pichiy un Euphractus sexcinctus . Ģints pārstāvjig. Chaetophractusir sastopami dažādos augstumos no jūras līmeņa līdz aptuveni 4600 metriem (Abba, 2015; Eisenberg & Redford, 1989).(Abba et al., 2015; Eizenbergs un Redford, 1989)

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs

Sistemātiskā un taksonomiskā vēsture

Euphractinaeir ģimenes apakšgrupaChlamyphoridae.Chlamyphoridaeir viena no divām atlikušajām ordeņa ģimenēm Cingulata . Cingulata ir virspasākuma loceklis Cingulata , zīdītāju veids.Euphractinaeir māsas taksons apakšgrupu kladamEuphractinaeun Tolypeutinae (Delsuc et al. 2016).Euphractinaekā apakšgrupa ir izgājusi vairākas iterācijas. Sākotnēji tas sastāvēja no piecām apspriestajām sugām: Euphractus sexcinctus , Zaedyus pichiy , un 3 sugas Chaetophractus . Pēc tam dzīvnieki tika sagrupēti kā cilts, pēc tam viena ģints un pēc tam atkal atgriezās pie cilts. 1997. gadā McKenna un Bell iepazīstinājaChlamyphorini(pasaku bruņneses)Euphractinaeapakšdzimta. Tas tika apstrīdēts 2012. gadā, unEuphractinaeatgriezās pie sākotnējās apakšgrupas atšķirības ar piecām minētajām sugām (Abba 2015).(Abba et al., 2015; Delsuc et al., 2016)

  • Sinonīmi
    • Chlamyphorinae

Izskata apraksts

Zaedyus pichiy ir mazs bruņnesis ar ķermeņa izmēru 24,3 - 31,3 cm garumā un astes garumu 10,1 - 11,8 cm; to svars ir vidēji aptuveni 1 kg.Z. pičiir 6-8 joslas, kurās ir tikai viena kustīga josla. To mati ir iedegumi, un ziemā tie palielinās blīvumā un garumā. Z. pichiy ir īsas, pelēkas ausis. (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001).

Euphractus sexcinctus (dzeltenais bruņupucis vai sešroku bruņnesis) ir lielākā Euphractinae suga, kuras svars ir no 3,2 līdz 6,5 kg un garums 40,1 - 49,5 cm ar 11,9 - 24,1 cm.E sexcinctusir vidēji 6,3 (6 līdz 7) pārvietojamas joslas. Tas ir gaišā krāsā ar baltiem matiem (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001).

Visi grupas locekļi Chaetophractus starp ausīm ir mazs vairogs, 7–8 pārvietojamas joslas no 18 kopējām joslām un visvairāk apakšgrupas matu.

Chaetophractus villosus ir 38,6 - 48,6 cm ķermeņa garums ar astes garumu 9 - 17 cm. To svars ir no 1,0 līdz 3,65 kg. Mati ir no balta līdz gaiši brūnai (Nowak, 1999)

Chaetophractus vellerosus ir 32,8 - 40,0 cm garš, astes garums 8,4 cm - 13,1 cm. Tā svars ir no 0,257 līdz 1,329 kg.C. vellerosusir garākās ģints ausis. Tas ir tumšs bruņnesis ar brūniem vai melniem matiem (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001; Nowak, 1999).

Chaetophractus tauta izmērs svārstās no 22,0 cm - 40,0 cm ar vidējo svaru 2,15 kg. Mati svārstās no iedeguma līdz baltiem. Tas var būt maz vai biezs, mainoties laika apstākļiem (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001; Nowak, 1999).

Visi grupas locekļiEuphractinaeir nepārtraukti augoši zobi bez emaljas. BruņasEuphractinaesastāv no dermas kaula. Viņi ir seksuāli dimorfiski, un tēviņi ir lielāki par sievietēm (Abba, 2015; Redford & Wetzel, 1985; Eisenberg & Redford, 1989; Delsuc, 2001; Nowak, 1999).(Abba et al., 2015; Delsuc et al., 2001; Eisenberg and Redford, 1989; Redford and Wetzel, 1985; Superina, 2007)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks

Pavairošana

Organizācijas locekļiEuphractinaeir vientuļi līdz pārošanās sezonai. Dzimumgatavību viņi sasniedz aptuveni 9 mēnešos, un viņi visi tiek audzēti urbumā (Nowak, 1999).(Abba et al., 2015; Delsuc et al., 2001; Redford and Wetzel, 1985)

Organizācijas locekļiEuphractinaeir vientuļi līdz pārošanās sezonai. Dzimumgatavību viņi sasniedz aptuveni 9 mēnešos, un viņi visi tiek audzēti urbumā (Nowak, 1999).

Zaedyus pichiy vairojas 3-5 mēnešus no pavasara līdz vasaras sākumam (Abba, 2015; Nowak, 1999).


zvaigžņu jūras govis

Euphractus sexcinctus tiek uzskatīts, ka vairojas galvenokārt vasarā. Dzimšanas gadījumi bijuši arī citos laika periodos (Redford & Wetzel, 1985; Nowak, 1999).

Locekļi Chaetophractus kopīgas audzēšanas īpašības. Viņiem gadā ir vairāki metieni, kas parasti sastāv no diviem pēcnācējiem (Abba, 2015; Delsuc, 2001; Nowak, 1999).(Abba et al., 2015; Delsuc et al., 2001; Eisenberg and Redford, 1989; Redford and Wetzel, 1985)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • sezonas audzēšana
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla

Euphractinaeaudzē savus mazuļus urbumā (Nowak, 1999).

Gada grūtniecības periods Zaedyus pichiy ir 58-60 dienas, un pēcnācēji uzturas kopā ar māti apmēram 40 dienas. Metiena lielums ir 1–3 pēcnācēji (Abba, 2015; Nowak, 1999).

Euphractus sexcinctus veidot ligzdas pirms dzemdībām. Metiena lielums ir 1 - 3 pēcnācēji. Grūtniecības periods ir 60–64 dienas (Redford & Wetzel, 1985; Nowak, 1999).

Chaetophractus gadā ir vairāki metieni, kas parasti sastāv no diviem pēcnācējiem. Jaunie bērni tiek atšķirti no 50-60 dienām. Grūtniecības periods ir 60-75 dienas (Abba, 2015; Delsuc, 2001; Nowak, 1999).(Abba et al., 2015; Eizenbergs un Redford, 1989; Redford un Wetzel, 1985)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • aizsargājot

Mūža ilgums / ilgmūžība

Ir ļoti ierobežota informācija par grupas locekļu savvaļas dzīves ilgumuEuphractinae. Lielākā daļa informācijas ir iegūta no nebrīvē esošu cilvēku pētījumiem. Maksimālā reģistrētā ilgmūžība Zaedyus pichiy ir 12,5 gadi nebrīvē. Tas ir īsākais dzīves ilgumsEuphractinae. Savvaļas dzīvniekiem nav pieejami ilgmūžības novērojumiZ. piči.

Maksimālā reģistrētā ilgmūžība Euphractus sexcinctus ir 22,1 gads nebrīvē. Nav pieejami savvaļas dzīvnieku novērojumiE sexcinctus.

Ir arī maz informācijas parg. Chaetophractus. Viens grupas loceklis Chaetophractus tauta 14 gadus dzīvoja nebrīvē, taču nav pietiekamu datu, lai pieņemtu, ka tā ir maksimālā ilgmūžība. Chaetophractus villosus nebrīvē maksimālais ilgmūžība ir 25,2 gadi, un ir neoficiāls pārskats par nebrīvē turētu personu, kas dzīvo vairāk nekā 30 gadus. Chaetophractus vellerosus nebrīvē maksimālais ilgmūžība ir 16,2 gadi; dati ir ierobežoti, taču tiek izvirzīts pieņēmums, kaC. vellerosusir īsāks dzīves ilgums nekāC. villosus(Carlini et al., 2016; Superina & Abba 2014; Redford & Wetzel, 1985; Tacutu et al., 2018; Frota et al., 2012).

Visbiežākais nāves cēlonisEuphractinaesuga medī. Cilvēki pārtikā lieto bruņrupučus. Slimības un infekcijas izraisa arī nāvi Euphractinae > suga. Šķiet, ka tie ir saistīti ar paaugstinātu mitrumu. Euphractus sexcinctus ir uzņēmīgs pret spitālību un inficējoties mirs no mazspējīgas aknu un nieru sistēmas (Carlini et al., 2016; Superina & Abba 2014; Redford & Wetzel, 1985; Tacutu et al., 2018; Frota et al., 2012).(Carlini, et al., 2016; Frota, et al., 2012; Redford and Wetzel, 1985; Superina and Abba, 2014a; Tacutu un citi, 2018)

Uzvedība

Visi apakšgrupas locekļiEuphractinaeir vientuļi. Tās var būt vai nu dienas, vai nakts. Bruņas ir visu bruņrupuču raksturīgais raksturojums.Euphractinaesugas parasti rakt augsnē, lai pārklātu mīksto vēdera pusi. Daži dalībnieki, parasti Zaedyus pichiy un Chaetophractus vellerosus , kliedz, lai aizbaidītu plēsējus. Tieši tāpēcC. vellerosusir kopīgs nosaukums - kliedzošs matains bruņnesis. Euphractus sexcinctus unZ. pičiparasti ir dienas laikā, bet tie var būt aktīvi naktī.g. Chaetophractussugas ir unikālas starpEuphractinaejo tie parasti ir diennakts ziemā un nakts vasarā.

Euphractinaesugas izmanto kapenes kā patvērumu. Viņi ne vienmēr atgriežas vienā un tajā pašā urbumā un var būvēt jaunus. Ja augsne to atļauj, var savienot vairākas urbumus.

Zaedyus pichiy ir vienīgais bruņnesis, kurš, kā zināms, pārziemo. Hibernācija notiek ziemā. Zaedyus pichiy arī iet cauri ikdienas mocībai. Šajā laikā ķermeņa temperatūra nokrītas līdz pat 22 ° C (Superina & Boily 2007; Carlini et al., 2016; Superina & Abba 2014; Redford & Wetzel, 1985; McDonough, 1997).(Carlini et al., 2016; McDonough, 1997; Redford and Wetzel, 1985; Superina un Abba, 2014a; Superina un Boily, 2007)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • fossorial
  • diennakts
  • nakts
  • kustīgs
  • pārziemošana
  • ikdienas torpor
  • vientuļnieks

Komunikācija un uztvere

Kā minēts uzvedības sadaļā, apakšgrupas locekļiEuphractinaeir vientuļi. Tas nozīmē, ka saziņa starp indivīdiem notiek reti. Reproduktīvie ieradumi un komunikācija starp biedriemEuphractinaenav plaši pētīts. Līdzīgu sugu pētījumi parāda mijiedarbību ar biedriem, izmantojot pieskārienu mugurai un zemu, raustīšanās veida skaņas.

LocekļiEuphractinaesliktas redzes dēļ parasti izmanto paaugstinātu ožu, lai medītu, smaržotu pārtiku un atklātu plēsējus. Kā minēts iepriekš, Zaedyus pichiy un Chaetophractus vellerosus izmantojiet augsta līmeņa kliedzienu, lai aizbaidītu plēsējus (Carlini et al., 2016; Superina & Abba 2014; Redford & Wetzel, 1985; McDonough 1997).(Carlini et al., 2016; McDonough, 1997; Redford and Wetzel, 1985; Superina un Abba, 2014a)

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

ES locekļiEuphractinaeir visēdāji. Viņi galvenokārt ēd kukaiņus. Diēta Zaedyus pichiy ir vairāk nekā 60% kukaiņu. Euphractus sexcinctus un locekļig. Chaetophractuskukaiņi ir vairāk nekā 50% no uztura. Pārējās viņu diētas sastāv galvenokārt no augu vielām, sākot no kultūrām līdz sēklām. Viņi ēd arī tādus mugurkaulniekus kā mazie rāpuļi, abinieki, zīdītāju mazuļi un putnu olas (Eisenberg & Redford 1999; Dalponte & Taveres-Filho 2004; Superina, Campón un Carrera 2009).(“Dzeltenās bruņrupuču, Euphractus sexcinctus diēta Brazīlijas dienvidu un centrālajā daļā”, 2004. gads; Eizenbergs un Redforda, 1989; Superina un Abba, 2014a; Superina un citi, 2009)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
  • visēdājs

Plēsība

Reaģējot uz plēsējiem, apakšgrupas locekļiEuphractinaerakt zemē, lai aizsargātu viņu vēdera pusi, savukārt viņu bruņas aizsargā muguras pusi. Zaedyus pichiy un Chaetophractus vellerosus abi ir pazīstami ar savu augsto skaņas signālu plēsēju aizbaidīšanai (Carlini et al. 2016; Superina & Abba 2014; Redford & Wetzel 1985; McDonough1997).

Matainajiem bruņurupučiem ir maz dabisko plēsēju. Viņu dabiskie plēsēji sastāv no kanīdiem un putniem. Putnu plēsēji, piemēram, pūces, parasti medī jaunus bruņrupučus (Carlini et al. 2016; Superina & Abba 2014; Redford & Wetzel 1985; McDonough1997).(Carlini et al., 2016; McDonough, 1997; Redford and Wetzel, 1985; Superina un Abba, 2014b)

  • Zināmie plēsēji
    • Kanīdi
    • Putni

Ekosistēmas loma

LocekļiEuphractinaebūvēt urbumus, kurus viņi bieži pamet. Šīs bedres kļūst par patvērumu dažādām mazākām sugām, piemēram, grauzējiem, čūskām un ķirzakām. Šī īpašība liek dalībniekiemEuphractinaearhitekta suga, kas rada svarīgu aizsardzību viņu ekosistēmas dalībniekiem (Eisenberg & Redford 1999; Redford & Wetzel 1985).(Eizenbergs un Redforda, 1989; Redford un Wetzel, 1985)

  • Ekosistēmas ietekme
  • rada dzīvotni
Komensālās / parazītiskās sugas
  • Rodentija
  • Čūskas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

LocekļiEuphractinaevisi tiek medīti pēc pārtikas un jaunumiem, piemēram, bruņām. Lielā kukaiņu daudzuma dēļEuphractinaevar veicināt kaitēkļu apkarošanu. Viņiem ir bijusi arī liela kultūras nozīme daudzās Dienvidamerikas kultūrās, kur tos izmanto tādās tradīcijās kā medicīna. Euphractus sexcinctus tiek izmantotsMycobacterium lepraejeb spitālību, jo tas ir viens no vienīgajiem dzīvniekiem, kas var pārnēsāt spitālību (Frota et al. 2012; Superina & Abba 2014).(Frota et al., 2012; Superina un Abba, 2014b)


cik ilgi dzīvo čūskas

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Kaut arī spējai pārnēsāt spitālību ir zinātniska nozīme, tās locekļiemEuphractinaepārnēsā dažādas slimības, kuras var pārnest uz cilvēku, piemēram, trakumsērga un salmonellas. LocekļiEuphractinaeēdīs kultūraugus un izveidos urbumus lauksaimniecības apgabalos, pārtraucot mājlopus un stādīšanu (Frota et al. 2012; Superina & Abba 2014).(Frota et al., 2012; Superina un Abba, 2014b)

  • Negatīvā ietekme
  • ievaino cilvēkus
    • izraisa slimības cilvēkiem
    • nes cilvēku slimības
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Visi grupas locekļiEuphractinaeizņemot Zaedyus pichiy IUCN ir novērtējuši kā “Vismazākās rūpes” sugas populāciju pieauguma vai stabiluma dēļ. Zaedyus pichiy IUCN ir klasificēts kā “tuvu apdraudētajam” medību un vietēju izmiršanas pierādījumu dēļ. Viņu diezgan lielā un plaši izplatītā populācija pagaidām neļauj viņiem būt neaizsargātiem, taču populācijas samazinās (Superina & Abba 2014; IUCN SSC 2017; Abba, Lima un Superina 2014).(IUCN SSC Anteater, sliņķa un bruņneses speciālistu grupa, 2017; Superina un Abba, 2014a; Superina un citi, 2014)

  • IUCN Sarkanais saraksts [Saite]
    Nav novērtēts

Citi komentāri

Armadillo nāk no spāņu saknēm, kas nozīmē Armored Man.Euphractinaeģenētiski tika kartēts tikai nesen tās sugu retuma dēļ (Delsuc 2001).(Delsuc et al., 2001)

Atbalstītāji

Stīvens Nahtsheims (autors), Kolorādo štata universitāte, Taņa Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Amazona farinosa (miltu papagailis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Pyrocephalus rubinus (vermilion flycatcher) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Cinclus mexicanus (amerikāņu kausiņš)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Cupido comyntas (austrumu astes zilā krāsā)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Carcharhinus amblyrhynchos (haizivs)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Bradypus tridactylus (gaiši rīkles trīspirkstu sliņķi)