Falco peregrinusperegrine piekūns

Autori Taņa Djūija un Marks Poters

Ģeogrāfiskais diapazons

Peregrīnu piekūni ir sastopami visā pasaulē, izņemot lietus mežus un aukstos, sausos Arktikas reģionus. Tās ir viena no visizplatītākajām sauszemes mugurkaulnieku sugām pasaulē. Lielākā daļa dienvidu Palearktikas un salu peregrīna piekūnu populācijas ir pastāvīgas un nemigrē.(White, et al., 2002)

Peregrine piekūņi migrē lielus attālumus starp vairošanās un ziemas diapazoniem. Ziemeļu populācijas vairojas Aļaskas un Kanādas tundrās un migrē uz Argentīnas centru un Čīli. Parasti tie migrē gar jūras piekrasti, gariem ezeru krastiem, barjeru salām, kalnu grēdām vai jūrā.(White, et al., 2002)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Austrumu
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā
  • austrālietis
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • kosmopolīts

Dzīvotne

Peregrine piekūņi dod priekšroku atvērtiem biotopiem, piemēram, zālājiem, tundrai un pļavām. Tie visbiežāk sastopami tundras un piekrastes rajonos un reti sastopami subtropu un tropu dzīvotnēs. Viņi ligzdo uz klints virsmām un plaisām. Viņi nesen ir sākuši kolonizēt pilsētas teritorijas, jo augstās ēkas ir piemērotas ligzdošanai šajā sugā un tāpēc, ka baložu ir daudz kā upuru. Ir novērots, ka tie Ziemeļamerikas klinšu kalnos vairojas pat 3600 metru augstumā.(White, et al., 2002)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • taiga
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • kaprālis
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni
  • Citas biotopu funkcijas
  • pilsētas
  • Diapazona augstums
    3600 (augsts) m
    11811,02 (augstas) pēdas

Izskata apraksts

Visā pasaulē ir 19 peregrīna piekūnu reģionālie varianti (pasugas). To izmērs un krāsa ievērojami atšķiras. Tāpat kā visiem piekūniem, arī peregrīna piekūniem ir gari, konusveida spārni un slaida, īsa aste. Ziemeļamerikā tie ir aptuveni vārnu lielumā, tēviņiem garums svārstās no 36 līdz 49 cm, bet sievietēm - no 45 līdz 58 cm. Spārnu platums svārstās no 91 līdz 112 cm. To svars ir vidēji 907 g. Tāpat kā lielākā daļa plēsīgo putnu, perēno piekūnu mātītes ir nedaudz lielākas nekā tēviņi. Viņi parasti ir par 15-20% lielāki un par 40-50% smagāki nekā vīrieši. Peregrīnu piekūniem ir šīfera un zili pelēki spārni, mugurā ir melnas joslas un gaiši zemdugnes. Viņiem ir baltas sejas ar melnu svītru uz katra vaiga un lielas, tumšas acis. Jaunie putni mēdz būt tumšāki un brūnāki, tiem ir apakšdaļa ar svītrainām, nevis aizzīmogotām. Apspalvojums sezonāli nemainās.(White, et al., 2002)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Vidējā masa
    907 g
    31,96 oz
  • Vidējā masa
    840 g
    29,60 oz
    AnAge
  • Diapazona garums
    36 līdz 58 cm
    14.17 līdz 22.83 collas
  • Diapazons spārnu
    91 līdz 112 cm
    35,83 līdz 44,09 collas

Pavairošana

Peregrīnas piekūņi veido monogāmas pāra saites, kas bieži saglabājas daudzu vairošanās sezonu laikā. Gan tēviņiem, gan mātītēm ir spēcīga piesaiste iepriekšējām ligzdošanas vietām, kas var izskaidrot monogāmiju vairāku vairošanās sezonu laikā, nevis pieķeršanos starp indivīdiem.(White, et al., 2002)

Tēviņi izliek pie ligzdu malām, lai piesaistītu mātītes un reklamētu īpašumtiesības uz citiem piekūniem. Pāru saites attīstību vispirms norāda vīriešu un sieviešu rietumi viens otra tuvumā. Galu galā viņi sēž pie ligzdas malas blakus. Indivīdi var arī palūrēt viens otram, saglauzties, grauzt sava biedra pirkstus vai “izrēķināties” (viegli satveriet otra putna rēķinu savējos). Pēc tam abi dzimumi var iesaistīties “dzegas displejos”, kas vērsti uz viņu ligzdas zonu, vai nokasīt. Pirms olu dēšanas pāris iesaistīsies neticamos gaisa demonstrējumos, iesaistot spēka niršanas, stingrus līkumus, augstus lidojumus un ķermeņa ruļļus niršanas laikā. Kad pāris ir izveidojies, viņi sāk kopīgi medīt, un sievietes sāk tēviņam lūgt barību.(White, et al., 2002)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Peregrīnu piekūni vairojas no marta līdz maijam atkarībā no tā, cik tālu uz ziemeļiem viņi vairojas. Mātītes parasti dēj olas maija vidū, un tās parasti izšķiļas jūnija vidū. Peregrīnu piekūni ik pēc 48 stundām izdēj vienu olu, kopā no 2 līdz 6 olām. Olas tiek liktas ligzdā, kas atrodas augstu uz klintīm, augstiem kokiem vai augstām ēkām. Piekūni veido ligzdas, kuras sauc par “skrāpējumiem”, vai vienkāršas mazas ieplakas, kas izraktas smiltīs vai netīrumos un izklātas ar smalkiem materiāliem. Dažreiz viņi var izmantot ligzdas, kuras būvējuši citi putni. Olas izšķiļas 33 līdz 35 dienu laikā. Jaunie putni mācās lidot 35 līdz 42 dienas pēc izšķilšanās. Parasti jauniešiem ir vajadzīgi 3 gadi, lai sasniegtu pilngadību un varētu vairoties. Sievietes visbiežāk vairojas agrāk nekā vīrieši.(White, et al., 2002)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Falcons parasti katru gadu paaugstina vienu sajūgu, lai gan retos gadījumos var mēģināt izmantot vairāk nekā vienu sajūgu. Ja pirmais sajūgs tiek pazaudēts drīz pēc ieklāšanas, apmēram pēc 2 nedēļām mēģinās izmantot citu sajūgu.
  • Vaislas sezona
    Peregrīnu piekūni vairojas no marta līdz maijam atkarībā no platuma.
  • Klāt olas sezonā
    2 līdz 6
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    3
    AnAge
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    No 33 līdz 35 dienām
  • Diapazona lidojuma vecums
    35 līdz 42 dienas
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    6 nedēļas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    No 1 līdz 5 gadiem
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 2 līdz 8 gadiem
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    4 gadi

Abi vecāki inkubē olšūnas un rūpējas par mazuļiem. Mātītes parasti inkubē olšūnas lielāku laika daļu nekā vīrieši. Jaunieši tiek audzēti gandrīz nepārtraukti līdz 10 dienu vecumam. Jaunie putni vairākas nedēļas pēc bēgšanas paliek atkarīgi no vecākiem. Kad jaunieši kļūst prasmīgāki lidošanā, vecāki viņiem sāk laupīt, nometot tos gaisā. Pēc tam jaunieši vajā un notver gaisā šo jau mirušo upuri. Migrējošās populācijās jaunieši kļūst patstāvīgi migrācijas sākumā, parasti apmēram 5-6 nedēļas pēc pārlidošanas. Jaunieši nemigrējošās populācijās var būt atkarīgi nedaudz ilgāk.(White, et al., 2002)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Lai arī lielākā daļa peregrīnu piekūnu nedzīvo līdz 1 gada vecumam, vesels piekūns, kurš izdzīvo, dzīvo vidēji 13 gadus. Tiek lēsts, ka izdzīvošanas rādītāji pirmajā dzīves gadā ir 40%. Tiek lēsts, ka pieaugušo izdzīvošana ir 70%. Maksimālais savvaļas putnu ilgmūžības reģistrs ir no 16 līdz 20 gadiem. Garākais zināmais nebrīvē turētā vēja piekūna mūža ilgums ir 25 gadi.(White, et al., 2002)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    20 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    25 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    13 (augsti) gadi

Uzvedība

Dienā aktīvi darbojas peregrīnu piekūni. Neaudzējot, viņi galvenokārt ir vieni un izveido un aizstāv teritorijas. Teritorijas lielums mainās atkarībā no pārtikas resursu blīvuma. Ziemeļu populācijās ar vislielāko iedzīvotāju blīvumu attālums starp ligzdām dažādos apgabalos vidēji bija no 3,3 līdz 5,6 km.(White, et al., 2002)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais

Mājas diapazons

Mājas diapazons ir novērtēts no 177 līdz 1508 kvadrātkilometriem. Tēviņi un sievietes regulāri medī līdz 5 km attālumā no savas ligzdas vietas vai teritorijas.(White, et al., 2002)

Komunikācija un uztvere

Peregrīnas piekūni dažādos dzīves posmos, bet galvenokārt vairošanās periodos, izmanto ļoti daudz dažādu balsu.

Lielākā daļa balsu tiek vai nu starp pārotajiem indivīdiem, vecākiem un pēcnācējiem, vai arī antagonistiskā mijiedarbībā.

Jaunieši lūdz ēdienu ar aicinājumu, kas līdzīgs: 'screea, screea, screea'.

'Cack' zvanus parasti izmanto trauksmes un ligzdu aizsardzībā. Tie ir īpaši individuāli, un individuāla atpazīšana ir iespējama no 72 līdz 90% zvanu. Zvanu raksturo kā “kaa-a-aack, kaa-a-ack”.

“Chitter” zvani tiek izmantoti vairākos kontekstos, un tie ir ātra “chi chi chi chi” secība. Līdzīgi eechip zvans notiek dažādos kontekstos. To raksturo kā “kee-u-chip”, bet “chip” daļa satur vislielāko enerģiju, un “kee-u” daļa bieži tiek izlaista.

Medībās peregrīna piekūņi bieži vien ātri pēc kārtas izsauc asus, teritoriālus zvanus “kee, kee kee ...”.

Pozas tiek izmantotas, lai paziņotu par agresiju un mierinājumu. Spalvu pacelšana un rēķinu atrašana ir raksturīga agresīvai pozēšanai. Pakļaušanos norāda, ka spalvas tiek cieši turētas pie ķermeņa, un galva tiek turēta nospiesta, un knābis ir novērsts.

Peregrīnu piekūniem ir ārkārtīgi liela redze. Viņi var redzēt mazus priekšmetus no ļoti tālu un precīzi lidot lielā ātrumā, lai tos notvertu.(White, et al., 2002)


īss spurains pilots

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Peregrīnu piekūni medī gandrīz vienīgi putnus, kas veido 77 līdz 99% no laupījuma priekšmetiem. Vissvarīgākais laupījumu kopums, izmantojot biomasu, ir Columbidae . Ēstie putni ietver sēru baloži , baloži , krasta putni , ūdensputni , ptarmigan, rubeņi un radinieki , un mazāks dziesmu putni . Viņi ēdīs arī mazus rāpuļi un zīdītāji . Visbiežāk zīdītāju upuri ir sikspārņi ( Tadarida , Eptesicus , Myotis , Pipistrellus ), kam seko arvikolīna grauzēji ( Arvikolīna ), vāveres ( Sciuridae ) un žurkas ( Rattus ).(White, et al., 2002)

Peregrine piekūņi visbiežāk medī no asariem ar augstu skatu punktu, piemēram, klints vai augstu koku. Viņi lido, tiklīdz ir konstatēts laupījums. Viņi var arī lidot vai lidināties, lai meklētu upuri. Dažos apgabalos, kur, iespējams, nākas paļauties uz kukaiņiem, ķirzakām vai zīdītājiem, plēsoņu piekūni medī, staigājot uz zemes.(White, et al., 2002)

Visveiksmīgākie piekūņi visveiksmīgāk uztver laupījumu, ja tiem ir lielāks augstums, no kura sākt plecu uz plēsēju dzīvnieku. Neskatoties uz to, ka peregrīna piekūņi sagūst savu laupījumu ar saviem taloniem, viņi parasti nogalina ar knābi, sagriežot kakla skriemeļus. Tad upuri parasti tiek nogādāti ēdošajā asarā, kur tie tiek noplūkti un patērēti vai ievietoti kešatmiņā vēlākai lietošanai. Lidojuma laikā drīkst ēst mazu laupījumu (piemēram, sikspārņus).(White, et al., 2002)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • zivis
  • kukaiņi
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Lai gan peregrīna piekūni, tāpat kā citi plēsīgie putni, tiek uzskatīti par tuvu barības ķēdes augšdaļai, tie nav pilnībā atbrīvoti no plēsējiem. Pieaugušos var nogalināt citi lieli plēsīgi putni, piemēram, lielās ragainās pūces ( Bubo virginianus ), gyrfalcons ( Falco rusticolus ) un zelta ērgļi ( Akvila chrysaetos ). Zīdītājus plēsējus, piemēram, kaķus, var ņemt mazuļus un mazuļus ( Fells ), lāči ( Ursus ), āmrija ( Putru putra ) vai lapsas ( lapsas ), īpaši ligzdās, kas atrodas tuvāk zemei. Cilvēki ņem olas, lai tās audzētu piekūnu dēļ.(White, et al., 2002)

Peregrīnu piekūņi ir agresīvi, aizstāvot savas ligzdas. Aizsargājot savu ligzdu, viņi uzbruks putniem un zīdītājiem, kas ir daudz lielāki par sevi.(White, et al., 2002)

Ekosistēmas loma

Tā kā peregrīna piekūniem ir augsta līmeņa plēsēji, tiem ir svarīga loma medījumu populācijas, it īpaši baložu un baložu, regulēšanā ( Columbidae ), ptarmigan ( Lagopus ) un pīles ( Anatidae )(White, et al., 2002)

Peregrīnu piekūni satur un ir uzņēmīgi pret vairākiem parazītiem un slimībām, ieskaitot putnu baku (Poxvirus avium), Ņūkāslas slimība, herpes vīruss, mikotiskās infekcijas, strigeid trematodes ( Strigeidae ), nematodes (Serratospiculum culata), malārija (Plazmodijs), lenteņi un bakteriālas infekcijas. Ektoparazīti ietver košļājamās utis ( Phthiraptera , ieskaitotColpocephalum zerafae, Degeeriella rufa ,Laemobothrion tinnunculus, un Nosopona gaisma; ), blusas ( Ceratophyllus garei ) un mušas (Icosta nigraun Ornithoctona erythrocephala ).(White, et al., 2002)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • Ornithoctona erythrocephala
  • Icosta nigra
  • Ceratophyllus garei
  • Nosopona gaisma;
  • Laemobothrion tinnunculus
  • Degeeriella rufa
  • Colpocephalum zerafae
  • Plazmodijs
  • Serratospiculum culata
  • Strigeidae

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Peregrine piekūni (un plēsīgie putni kopumā) ir liela priekšrocība daudziem lauksaimniekiem, nogalinot miljoniem kultūraugu iznīcinošu dzīvnieku un kukaiņu.

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Plēsīgos putnus dažkārt apsūdz lauksaimniecības dzīvnieku, piemēram, vistu, nogalināšanā. Plēsīgo putnu nogalināto lauksaimniecības dzīvnieku skaitam ir nelielas ekonomiskas sekas, salīdzinot ar to ieguldījumu kaitēkļu apkarošanā.

Saglabāšanas statuss

Peregrīnu piekūni ir cietuši bīstamās pozīcijas dēļ pārtikas ķēdē. Mazu putnu un zīdītāju audos pesticīdi nelielā (ne letālā) daudzumā uzkrājas, bet plēsonīgajos putnos, piemēram, piekūnos, pietiekami koncentrējas, lai tos nogalinātu vai padarītu tos nespēj radīt pēcnācējus. Ir pierādīts, ka hlororganiskie pesticīdi (DDT un dieldrīns) samazina putnu spēju ražot olu čaumalas ar pietiekamu kalcija saturu, padarot olu čaumalas plānas un biežāk saplīstošas. Peregrīnu piekūnu populācija strauji samazinājās 20. gadsimta vidū. Visi vairošanās pāri pazuda ASV austrumos. Veiksmīga nebrīvē audzēšanas un reintrodukcijas programma apvienojumā ar pesticīdu lietošanas ierobežojumiem ir bijusi pamats peregrīnu piekūnu pārsteidzošai atveseļošanai. Tagad daudzu šo putniem viskaitīgāko ķīmisko vielu lietošana ir ierobežota. Tomēr tas vēl nav ierobežots Centrālamerikā un Dienvidamerikā, kur ziemā pavada daudzas pasugas. Pēc tam, kad kopš 1969. gada ir bijusi apdraudēto sugu sarakstā, neticamā peregrīnu piekūnu atveseļošanās ir kļuvusi par lielisku piemēru tam, cik efektīva ir cilvēku aizsardzība. Deviņdesmitajos gados viņi tika izņemti no federālā Amerikas Savienoto Valstu apdraudēto sugu saraksta. Mičiganas štatā viņi joprojām ir uzskaitīti kā apdraudēti.(White, et al., 2002)

Citi komentāri

Peregrīnu piekūni, iespējams, ir visātrākie dzīvnieki uz zemes. Stīvā (niršana) peregrine piekūņi ir reģistrēti ar ātrumu, kas pārsniedz 180 jūdzes stundā, un tiek uzskatīts, ka tie spēj sasniegt pat 200 jūdzes stundā. Pateicoties fantastiskajai veiklībai un spējai uz lielu ātrumu, visaugstākie piekūņi ir bijuši iecienītākā piekūnu izvēle. Piekūņi tos apmāca medīt citus putnus.

Atbalstītāji

Taņa Djūija (autore), dzīvnieku aģenti.

Marks Poters (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Heteromys desmarestianus (Desmarest spico kabatas peli)

Lasiet par Lates calcarifer (Āzijas jūras vēzis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Vulpes macrotis (kit lapsa) vietnē Animal Agents

Lasiet par Asterocampa vietnē Animal Agents

Lasiet par Phyllobates terribilis vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem vietnē Dipodomys spectabilis (ķenguru žurkas ar reklāmkarogiem)