Falconidaefalcons (arī: Falconidaefalcons)

Autors Kari Kirschbaum

Dažādība

TheFalconidaeir viena no divām ordeņa ģimenēm Falconiformes .Falconidaesatur 11 ģintis un 64 sugas, un tā ir sadalīta divās apakšģimenēs, Poliborīnas (karakaras un meža piekūni) un Falconinae (īstie piekūni un piekūni).

Piekūņus var atrast lielākajā daļā sauszemes biotopu visā pasaulē, bet vislielākā piekūnu daudzveidība ir Dienvidamerikā un Āfrikā. Visi piekūņi ir spējīgi mednieki, kas var iegūt dažādus upurus, tostarp kukaiņus, putnus, zīdītājus, herpetilus un miesas. Lielākā daļa piekūnu ir vientuļi un teritoriāli, lai gan dažas sugas ir koloniālas vai daļēji koloniālas. Visas sugas, izņemot vienu, ir monogāmas, un pāri vairojas reizi gadā, audzējot no viena līdz sešiem cāļiem. Gan tēviņš, gan sieviete nodrošina vecāku aprūpi, tēviņš nodrošina lielāko daļu barības mātītei un mazuļiem.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; '', 2003; Kemp un Newton, 2003; Sibley and Ahlquist, 1990; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

Ģeogrāfiskais diapazons

Piekūņu dzimta vieta ir sauszemes ekosistēmas visā pasaulē, izņemot augsto Arktiku un Antarktīdu. Āfrikā un Dienvidamerikā ir vislielākā piekūnu daudzveidība.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Kemp un Newton, 2003; Snyder, 2001; White, et al., 1994)



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
  • palearktika
  • Austrumu
  • etiopietis
  • neotropisks
  • austrālietis
  • okeāna salas
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic
  • kosmopolīts

Dzīvotne

Piekūņi ir sastopami gandrīz visos sauszemes biotopos, tostarp tuksnesī, tundrā, taigā, zālājos, savannā, krūmājos, kapelārā, mežā, kalnos, piekrastes apgabalos, mitrājos, estuāros, ezeru krastos, lauksaimniecības apgabalos, priekšpilsētās un pilsētās. Vislielākā piekūnu daudzveidība ir sastopama tropos, drīzāk atklātos, nevis mežainos biotopos un zemienēs, nevis augstā augstumā. Lielākā daļa sugu ir pielāgojamas dažādiem biotopiem, jo ​​biotopu struktūra un ligzdu vietu pieejamība, šķiet, ir svarīgāka par konkrētu veģetāciju. Šīs pielāgošanās spējas dramatisks piemērs ir peregrine piekūni ( Falco ) un ilgviļņi, kas veiksmīgi vairojas pilsētās, ligzdojot uz augstām ēkām un citām cilvēka radītām konstrukcijām, kā arī medot baložus un citus pilsētas savvaļas dzīvniekus. Citas sugas, ieskaitot lielāko daļu meža piekūnu Poliborīnas , nepieciešams specifiskāks biotops, piemēram, netraucēts meža interjers. Migrējošās sugas bieži izvēlas ziemas dzīvotni, kas pēc struktūras ir līdzīga to vairošanās biotopam. Dažu sugu tēviņi, mātītes un mazuļi var ziemot dažādos biotopos, un mazuļi izmanto biotopus ar bagātīgu laupījumu, bet ligzdošanas vietu nav.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Cade, et al., 1996; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • taiga
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • kaprālis
  • mežs
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni
  • Mitrāji
  • purvs
  • purvs
  • grāmata
  • Citas biotopu funkcijas
  • pilsētas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • piekrastes

Izskata apraksts

Piekūņi ir vidēji lieli vai lieli plēsīgi putni (spārnu platums no 55 līdz vairāk nekā 125 cm, svars no 28 līdz 2100 g), parasti tiem ir āķi ar knābjiem, lielas brūnas acis un dzeltena smadzenes, acis un kājas. Piekūni ( Falconinae ) parasti ir drukni putni ar smailiem spārniem, gariem pirkstiem ar asiem taloniem, sakabātiem, robainiem knābjiem un brūnu, melnu, pelēku vai baltu svītrainu vai plankumainu apspalvojumu. Karakarasas ( Poliborīnas ) ir mazāki par piekūniem, tiem ir garāki kakli un kājas nekā piekūniem, biezāki, plakanāki kalni, noapaļoti spārni, puskaila seja, kas bieži ir spilgtas krāsas, un bieži spīdīga melna apspalvojums. Lielākās piekūnu daļas apspalvojums ir gaišāks apakšā un tumšāks augšpusē. Atsevišķām sugām ir atšķirības no pamatstruktūrām, kas atspoguļo to dzīvotnei un upurim nepieciešamās funkcijas. Piemēram, pirkstu un knābju garums un stiprums ģimenē ir ļoti atšķirīgs un atbilst laupījuma tipam. Putnu plēsējiem ir garie pirksti, kur, tā kā kukaiņu un zīdītāju ķeršanas sugām ir īsāki, miesīgāki pirksti. Spārna forma arī atšķiras; ātrajām, atklātajām sugām ir gari, smaili spārni, turpretī meža sugām ir noapaļoti spārni un garākas astes.

Tāpat kā citiem plēsīgajiem putniem, piekūnām piemīt apgriezts seksuālā izmēra dimorfisms (sievietes ir lielākas par vīriešiem). Šī īpašība ir vislielākā pārspīlēta piekūniem, kas noķer ātri pārvietojošos laupījumu, piemēram, putnus, un mazāk izteikta tām sugām, kuras galvenokārt ēd miesas. Dažām sugām mātītēm var būt arī lielāks rēķins nekā tēviņiem. Seksuālais dihromatisms notiek dažās piekūnu sugās. Vīriešu un sieviešu apspalvojums lielākajā daļā sugu ir līdzīgs, lai gan vīriešu apspalvojums var būt nedaudz gaišāks. Nenobriedušiem piekūniem parasti ir blāvi toņi, kas bieži ir brūngani ar bālām malām un vairāk svītraināki nekā pieaugušie. Dažas sugas, piemēram, gyrfalcons izstādīt gaišus un tumšus morfus. Falconids molt reizi gadā, un vairums sugu nenobriedušie pieaugušo apspalvojumu sasniedz ar pirmo ikgadējo molt.


Ctenocephalides felis dzīves cikls

Pazīmes, kas koplietotas ar Kontrolsaraksts , pieļaujamais piekūnu māsas taksoni ietver gaļīgu smadzeni, kas aptver spēcīgi sakabināta knābja pamatni, spēcīgu haluksu (aizmugurējo pirkstu), kas atrodas pretī trim priekšējiem pirkstiem, ieradumu sagūstīt medījumu ar kājām un apgrieztu seksuālā izmēra dimorfismu (sieviete ir lielāka par vīrieti).

Pazīmes, kas atšķir šo grupu, ir tuberkuloze (maza, kaulaina projekcija) nāsī, syrinx struktūra, raksturīgais lidojuma-spalvas molus modelis, tomiālie zobi rēķinā par laupījuma nogalināšanu un demontāžu, olu čaumalu ķīmiskais sastāvs, sarkanīgi (nevis zili) vai zaļgani) olu caurspīdīgums, turot to gaismā, un ieradums nogalināt laupījumu ar knābi (nevis spiest ar kājām).(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Kemp un Newton, 2003; Snyder, 2001; Wheeler and Clark, 1995; White, et al., 1994)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • vīrietis krāsaināks

Pavairošana

Kaut arī dažu sugu (ieskaitot lielāko daļu meža piekūnu) vairošanās paradumi nav zināmi, tiek uzskatīts, ka lielākā daļa piekūnu ir monogāmi un vairojas kā vientuļi pāri. Lielākā daļa sugu ir arī teritoriālie selekcionāri, aizstāvot medību teritoriju ap ligzdas vietu. Rezidentes sugas teritoriju var aizsargāt visu gadu. Migrējošo sugu tēviņi ligzdošanas vietā parasti ierodas pirms mātītēm. Teritorijas un galma demonstrēšanu veic tikai viens pats tēviņš un dažreiz arī vairošanās pāris, un tajos ietilpst raksturīgas sēžamās un lidojošās izstādes netālu no ligzdas, kopā ar balsīm. Aptuveni desmit sugas vismaz reizēm ligzdo koloniāli. Pat koloniālās sugas vairojas atsevišķos pāros, un vairums pāru vairojas daudzus gadus. Poligniju dažās sugās reģistrē reti. Tomēr nav zināms, ka tas ir tipisks nevienai sugai. Divas piekūnu sugas, sarkanās rīkles karakaras ( Ibycter americanus ) un kakla siksnas ( Microhierax caerulescens ) regulāri audzē kooperatīvi.

Viena ligzdojošo ligzdošanas iezīme ir pienākumu sadale. Sievietes ir atbildīgas par mazuļu mazuļiem un barošanu, kā arī par ligzdas aizstāvēšanu. Tēviņi ir pilnībā atbildīgi par medībām, sākot no viesošanās brīža līdz aptuveni pusceļa periodam, kad sieviete sāk pamest ligzdu un sākt medīt.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Kemp un Newton, 2003; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms
  • poligīns
  • kooperatīvais selekcionārs

Falconids vairojas vienu reizi gadā laikā, kad ir vislielākais laupījums, bieži starp ziemas beigām un vasaras sākumu. Mātītes izdēj no 1 līdz 7 (parasti no 2 līdz 4) olšūnas ar tumši sarkanbrūniem plankumiem. Olas tiek dētas katru otro dienu vai dažreiz katru trešo dienu. Ja sajūgs tiek pazaudēts pirmajās divās nedēļās, daudzi pāri stafetē. Inkubācija ilgst 28 līdz 35 dienas, un jaunais periods ilgst no 4 līdz 8 nedēļām. Atšķirībā no Accipitrids ( Accipitridae ), piekūnu cāļi parasti izšķiļas sinhroni. Tā rezultātā piekūnu cāļi ligzdā parasti ir aptuveni vienāda izmēra, un siblicīds ir reti sastopams. Falconids parasti sāk vairoties vecumā no 1 līdz 3 gadiem. Lielākā daļa cilvēku ir filopatriķi; viņi atgriežas apgabalā netālu no vietas, kur viņi izšķīlušies, lai vairotos.

Atšķirībā no vairuma vanagu ( Accipitridae ), piekūni ligzdas neveido (kaut gan karakaras to dara). Tā vietā, lai izveidotu vienmērīgu olu ieplaku, ligzdi var sakārtot substrātu ligzdas vietā, piemēram, klintī. Ligzdu vietas ir atšķirīgas gan sugās, gan starp sugām, un tās var ietvert klintis, koku dobumus, epifītus, zemi un ēkas, kā arī citas pilsētu struktūras. Piekūni bieži uzurpē citu sugu būvētas ligzdas, piemēram, korvīdi un citi reperi. Karakaras būvē elementāras nūju ligzdas, kuras tās izklāj ar mīkstākiem materiāliem, piemēram, mizu vai vilnu.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • olšūnu

Mātītes izdēj no 1 līdz 6 (parasti no 3 līdz 4) olšūnas ar tumši sarkanbrūnām plankumiem. Mātīte olas inkubē 28 līdz 35 dienas; parasti mazākām sugām inkubācijas periods ir īsāks nekā lielākām sugām. Puscietīgi cāļi parasti izšķiļas sinhroni, un mātīte tos gandrīz nepārtraukti audzē pirmās 7 līdz 10 dienas. Sieviete arī baro cāļus izšķilšanās perioda pirmajai daļai, saplēšot laupījuma priekšmetus mazos gabaliņos. Tēviņš nodrošina visu pārtiku mātītei un cāļiem aptuveni līdz pusei no ligzdošanas perioda, kad arī sieviete sāk medīt. Cāļi lido pēc 28 līdz 30 dienām mazos piekūnos, līdz 49 dienām lielākajos piekūnos un līdz 8 nedēļām karakaros. Vecāki turpina nodrošināt ēdienu jaunajiem bērniem no 2 nedēļām līdz vairākiem mēnešiem pēc bēgšanas.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe

Mūža ilgums / ilgmūžība

Aplēses par pieaugušo gada izdzīvošanu svārstās no 65 līdz 80%. Visaugstākā mirstība, iespējams, notiek pirmajā gadā. Dažās no vecākajām zināmajām piekūniem ir cekulainā karakara ( Caracara cheriway ) un peregrine piekūns ( Falco ), kas abi dzīvoja līdz 22 gadiem.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Snyder, 2001)

Uzvedība

Falconids var būt mazkustīgs vai migrējošs (vai daļēji). No tām sugām, kuras migrē, dažas lido lielos attālumos (līdz 20 000 km) starp vairošanās un ziemošanas vietām, bet citas veic tikai nelielas maiņas, piemēram, mainot augstumu no vairošanās teritorijas uz mazāku ziemošanas vietu, kur pārtika ir bagātīgāks. Dažas sugas ir daļēji migrējošas; tikai daļa iedzīvotāju migrē, kad pārtika kļūst mazāk bagātīga. Piemēram, dažu ilgviļņu mātītes migrē, kamēr tēviņi visu gadu uzturas vairošanās vietās.


jūras bruņurupuču reproduktīvā sistēma

Lielākā daļa piekūnu sugu ir diennakts, lai gan dažas ir krepuskulāras. Indivīdiem parasti ir regulāra vieta, kur viņi atgriežas naktī. Falconids pavada ievērojamu laiku, lai saglabātu savu apspalvojumu, cirptu un peldētos putekļos vai ūdenī, iespējams, tāpēc, ka to apspalvojuma stāvoklis ietekmē viņu spēju noķert laupījumu. Piekūņi parasti ir spēcīgi, spēcīgi lidotāji. Daži no visiespaidīgākajiem skrejlapām ir peregrine falcon ( Falco ), kas ar ātrumu var sasniegt ātrumu līdz 180 km stundā (stāvs niršanas lidojums).

Lielākā daļa piekūnu sugu ir vientuļas un teritoriālas. Tomēr citi ir laipni, barojas oportūnistiski, lai barotu, grauzdētu, vairotos vai migrētu. Viena suga, sarkanās rīkles karakaras ( Ibycter americanus ), dzīvo kooperatīvajās grupās un aizstāv kopienas teritoriju. Piekūņu sociālā uzvedība visa gada garumā var mainīties, dažas sugas ārpus vairošanās sezonas kļūst rupjākas.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • migrējošs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • koloniāls

Komunikācija un uztvere

Piekūņi izmanto zvanus, lai reklamētu teritorijas piederību, saziņai starp biedriem vai grupas dalībniekiem, kā arī teritoriālos vai pārtikas strīdos. Vaislas meža piekūnu pāri pirms saullēkta dzied duetus, kas, domājams, darbojas, reklamējot viņu teritorijas okupāciju un, iespējams, stiprinot pāru saikni. Cāļi un mātītes arī izmanto balss, lai lūgtu pārtiku. Piekūņu balss ir vienkārša, atkārtota vienzilbju izsaukšana, kas dažādi aprakstīta kā ķekšķēšana, pļāpāšana, čīkstēšana, ķeksēšana, vaimanāšana un vaimanāšana. Cita uzvedībā, kas tiek izmantota saziņai, ir lidojuma displeji, piemēram, atkārtoti niršanas gadījumi ligzdas tuvumā, lai reklamētu teritorijas īpašumtiesības vai kā daļa no viesošanās. Apspalvojuma modeļi un citas fiziskās īpašības, piemēram, kailā āda uz cekulainās karakaras sejas ( Caracara cheriway ), kas uztraukumā mainās no oranžas uz dzeltenu, var kalpot kā sociāls signāls par labu veselību vai varenību, vai var reklamēt teritorijas okupāciju.

Redze ir vissvarīgākā jēga, ko izmanto medībās. Piekūniem ir ārkārtēja redze, ko viņi izmanto, lai noķertu ātri kustīgu laupījumu. Skaņu izmanto arī dažas mežā dzīvojošās sugas, no kurām daudzām ap seju ir stingru spalvu plātne, kas palīdz notvert skaņu.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • dueti
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Lielākā daļa piekūnu ir plēsēji, lai gan vairākas sugas ir atkritumu savācēji, un dažās karakarās uzturā ir augu vielas. Piekūpuļi kopumā ēd visdažādākās upurus. Kaut arī dažas sugas ir vairāk specializētas nekā citas, lielākā daļa oportūnistiski uzņems dažādas upurus. Pie medījumu priekšmetiem pieder zīdītāji (no pelēm līdz jēri ), pieaugušie un mazuļi putni ,čūskas,ķirzakas, bruņurupuči , vardes , zivis, vēži , pieaugušais un kāpurs kukaiņi , lapsenes un bišu ligzdas, augļi, miesas un mēsli. Lielākā daļa piekūņu noķer laupījumu no planējoša lidojuma vai šaujot no slēpta asara, taču tiek izmantotas arī dažādas citas medību metodes. Aplomado piekūnu pāri ( Augšstilba falco ) kopīgi medīt, lai izskalotu un noķertu mazos putnus. Dažas karakaras staigā vai skrien virs zemes, lai izkliedētu un noķertu kukaiņus. Dzeltengalvainās karakaras ( Milvago lido ) starp citām medību metodēm cērt ērces no liellopu mugurām. Kleptoparazītisms (barības zagšana no citiem putniem) ir izplatīta uzvedība piekūnu vidū, kas zog no kaijām, pelikāniem un citiem repotājiem. Pārtikas kešatmiņa ir arī diezgan izplatīta.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; White, et al., 1994)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • piscivore
    • ēd olas
    • kukaiņēdājs
    • ēd posmkājus, kas nav kukaiņi
    • maitēdājs
  • zālēdājs
    • frugivore
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Piekūniem nav daudz dabisku plēsēju. Tomēr ir zināms, ka koloniāli ligzdojošās un barojošās sugas sadarbībā aizsargājas pret potenciālajiem plēsējiem, tostarp ērgļiem.(White, et al., 1994)

Ekosistēmas loma

Kā plēsēji falconids vietējā mērogā ietekmē upuru populācijas. Falconids ir arī mājvietaspalvu utis.

Melnās karakaras ( Daptrius ater ) ir savstarpējas attiecības ar tapīri . Karakaras ēd ērces no tapīriem, kas, šķiet, lūdz karakāras, piezvanot un noliekot ērces noņemt.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Snyder, 2001; White, et al., 1994)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Piekūni piekūniem kalpo jau 2000 gadus. Piekūns mūsdienās joprojām ir populārs, un visā pasaulē to praktizē pat 20 000 praktizētāju.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; White, et al., 1994)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Falconids dažkārt mazina mājlopus, mājputnus, baložus un vietējos medījamos putnus, izraisot konfliktu ar cilvēkiem.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; White, et al., 1994)

Saglabāšanas statuss

Visbūtiskākais drauds, ar ko mūsdienās sastopas piekūnu populācijas, ir dzīvotņu iznīcināšana, ko izraisa intensīva cilvēku zemes izmantošana, piemēram, mežizstrāde un mežu izciršana. Kaut arī biotopu izmaiņas, piemēram, meža izciršana, dod priekšroku dažām piekūnu sugām, citu sugu, kas ir atkarīgas no neskarta meža biotopa, attīstības rezultātā samazinās. Daudzu piekūnu sugu populācija samazinājās 1960. un 70. gados, saindējoties ar plašu hlororganisko pesticīdu lietošanu. Lai gan hlororganisko pesticīdu lietošana daudzās valstīs ir atcelta, dažās mazāk attīstītās valstīs tā turpinās. Vietējie draudi piekūnu populācijām ir iekļauti plēsēji, sekundāra saindēšanās (no indēm, kas domātas citām sugām), sadursme ar cilvēku radītiem priekšmetiem, piemēram, automašīnām, logiem un vējdzirnavām, putnu un olu savākšana tirdzniecībai, kā arī elektrotraumas elektrolīnijās.


baltastes mangusts

Dažas piekūnu sugas ir veiksmīgi pielāgojušās pilsētu ainavām. Piemēram, peregrine piekūni spēj ligzdot uz ēkām, tiltiem un estakādēm un spēj sasniegt līdzīgus, dažkārt pat lielākus reproduktīvos panākumus, salīdzinot ar pāriem, kuri ligzdo dabiskākās ainavās.

Viena piekūnu suga reģistrētajā vēsturē ir izmirusi. Gvadelupas karakaras (Polyborus Plancns lotoss) izzuda ap 1600. gadu. Šodien IUCN ir uzskaitījušas 4 sugas kā neaizsargātas un 6 sugas - gandrīz apdraudētas. Visas piekūnu sugas ir uzskaitītas CITES I vai II pielikumā.('Falcons and Caracaras (Falconidae)', 2002; 'UNEP-WCMC Suges Database: CITES-Listed Species', 2003; Cade et al., 1996; IUCN, 2003; Kemp and Newton, 2003; White, et al. , 1994)

  • IUCN Sarkanais saraksts [Saite]
    Nav novērtēts

Citi komentāri

Agrākās fosilijām piedēvētās fosilijas tika atrastas Anglijā, un tās datētas pirms 55 miljoniem gadu.

Sarkanās rīkles karakaras , kas medī bišu un lapsenes ligzdas, spēj izstarot spēcīgu kukaiņu atbaidīšanas līdzekli, kas izkliedē dusmīgas lapsenes un bites, neļaujot tām uzbrukt putnam. Cekulainās karakaras ( Caracara plancus ) ir Meksikas valsts emblēma.(“Falcons and Caracaras (Falconidae)”, 2002; Kemp un Newton, 2003; White, et al., 1994)

Atbalstītāji

Alaine Camfield (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Kari Kirschbaum (autors), dzīvnieku pārstāvji.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Cercopithecus ascanius (melna vaiga balto degunu pērtiķi)

Lasiet par Buteogallus anthracinus (parasto melno vanagu) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Ginglymostoma cirratum (kaķu haizivs)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem Ovis ammon (argali)

Lasiet par Equus caballus (zirgu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cercopithecidae (vecās pasaules pērtiķiem) vietnē Animal Agents