Sēdi ar vienu gredzenu

Autors David Essian

Ģeogrāfiskais diapazons

Bramblings ir plaši izplatīti visā Palearktikas reģionā. Vaislas izplatība notiek visā Fenoskandijā, Baltijas valstīs un Krievijā. Ir vismaz viens vairošanās pāra reģistrs Ziemeļamerikā Attu salā, Aļaskā. Ziemas diapazons sniedzas no Eiropas rietumiem visā Eirāzijā, līdz rietumiem līdz Japānai.(Flints et al., 1984; Pforr un Limbrunner, 1982; Sykes Jr. un Sonneborn, 1998)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Bramblings vairojas subalpīnu bērzu un vītolu mežos, boreālajos mežos un bērzu krūmājos. Šķiet, ka agrīnā vairošanās sezonā tie barojas krūmainos biotopos un uz zemes, bet pārējā gada laikā gandrīz tikai kokos barojas mazāk krūmainos biotopos. Brāļi ziemā sastopami dižskābaržu mežos un lauksaimniecības laukos. Šajā laikā viņi var kļūt par nomadu, meklējot produktīvu dižskābarža mastu. Piemērotu ziemošanas biotopu ierobežo sniega sega, jo tie balstās uz sēklām, kas tiek barotas no zemes. Lai nepieļautu siltuma zudumus un taupītu enerģiju, ķemmīši atstāj barības meklēšanās vietas, lai dusētu aizsargātākos mikrotopos, piemēram, skuju koku audzēs, kas atrodas augstumā ar minimālu vēja iedarbību.(Angell-Jacobsen, 1980; Jenni, 1987; Jenni, 1991; Pforr un Limbrunner, 1982; Svensson et al., 2009)

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības

Izskata apraksts

Bramblings ir vidēja lieluma žubītes ar gariem spārniem un asti. Viņiem ir melnas astes un balti rumbas. Spārni pārsvarā ir melni, bet vidējie un mazākie sekundārie segumi ir oranži, kas putnam piešķir atšķirīgu izskatu. Viņu vēderi ir balti, un sānos ir melnu plankumu rindas. Pieaugušiem vīriešiem visu gadu ir oranžas rīkles, bet pieaugušām sievietēm ir gaišas krāsas pelēcīgi oranžas rīkles. Pieaugušiem vaislas vīriešiem rēķins ir melns, bet galva mainās no raibi pelēka līdz pilnīgi melnai. Vaislas tēviņu aizmugure ir melna. Neproduktīviem vīriešiem galva ir raibi pelēka, rēķins ir dzeltens, bet aizmugure ir raibi melna, oranža un pelēka. Sievietēm ar plankumiem visu gadu ir pelēkas galvas un dzelteni rēķini. Spalvas uz muguras ir pelēkas ar oranžiem / brūniem galiem, kas piešķir mugurai zvīņainu izskatu. Lidojuma laikā bramblings parādās garām spārniem un tām ir samērā garas astes.(Lohmus un Silverin, 1999; Sibley, 2000; Svensson et al., 2009)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • Vidējā masa
    21 g
    0,74 oz
  • Diapazona garums
    14 līdz 16 cm
    5,51 līdz 6,30 collas

Pavairošana

Neilgi pēc ierašanās pavairošanas vietās mazuļi sāk pārraidīt pārošanās partnerus mazās grupās. Šķiet, ka sievietes izvēlas partnerus, pamatojoties uz dziesmas un fiziskajām īpašībām, nevis ligzdas vietas izvēli. Šī iemesla dēļ kaisīšana nav izturīga pret vairošanās vietu, un šķiet, ka vairošanās laikā saglabājas daļa nomadu uzvedības.

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Vīriešu bramblings savās audzēšanas vietās parādās aprīļa beigās un maija sākumā. Pēc pārošanās ligzdošanas vietu izvēlas pāris, un abi aizstāv ligzdošanas teritoriju. Teritoriālie vīrieši uzbrūk iebrucējiem tēviņiem, kas atrodas viņu vairošanās teritorijā, un sievietes uzbrūk jebkuram iebrucējam netālu no ligzdas vietas. Viņi būvē kausa formas ligzdas, galvenokārt bērzu un egļu zemajās dakšās. Ligzdas veido zāle, mati, bērza miza un sūnas. Mātītes izdēj no 5 līdz 7 ovālas, zilas olas ar sarkanīgiem marķējumiem. Inkubācija ilgst 11 līdz 12 dienas, un mazuļi ligzdā paliek līdz divām nedēļām. Viņi audzē 1 līdz 2 perējumus vienā vairošanās sezonā. Bramblings ir arī pierādījuši, ka efektīvi aizsargā ligzdas pret ligzdas parazītiem, piemēram, parastajiem dzegužiem ( Cuculus canorus ), noraidot olas, kas nav līdzīgas viņu pašu olām.(Alsop III, 2006; Lindstrom, 1987; Lohmus un Silverin, 1999; Mikkonen, 1983; Svensson un citi, 2009; Vikan un citi, 2010)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Bramblings vairojas vienu vai divas reizes gadā.
  • Vaislas sezona
    Audzēšana sākas aprīļa beigās vai maija sākumā un ilgst visu silto sezonu.
  • Klāt olas sezonā
    5 līdz 7
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    11 līdz 12 dienas
  • Diapazona lidojuma vecums
    2 (augstas) nedēļas

Tēviņi un mātītes vairošanās periodā aizstāv ligzdošanas teritorijas un to mazuļus.

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Ir pierakstīts, ka savvaļas dzīvnieki savvaļā dzīvo līdz 14,8 gadiem.(AnAge, 2014)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    14,8 (augsti) gadi

Uzvedība

Bramblings ziemā ir ļoti klejojošs un vairošanās laikā saglabā daļu sava nomadisma. Tēviņi, kas ir aplikti savās pavairošanas vietās, nākamajā reprodukcijas sezonā ir noķerti 600 km attālumā no joslas. Vairošanās periodā tiek izveidotas mazas grupas, un ligzdas atrodas pat viens otram blakus Alpu kalnu bērzu mežos. Ir pierādījumi par vīriešu agresiju vairošanās vietās, un pāri aizsargā ligzdošanas teritoriju. Lopbarības uzvedība atšķiras no kukaiņu savākšanas kokos un krūmos līdz sēklu novākšanai no zemes.(Lindstrom, 1990; Lohmus un Silverin, 1999)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • migrējošs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • koloniāls

Mājas diapazons

Mājas klāsta izmērs literatūrā nav norādīts, tie ir klejotāji, tāpēc mājas diapazona izmēri var nebūt nozīmīgi.

Komunikācija un uztvere

Norvēģi sazinās balss ceļā, lai izveidotu vairošanās teritoriju un piesaistītu draugus. Tēviņi izmanto dziesmu, lai piesaistītu potenciālos draugus. Sociālās pļāpas izmanto putni, kas zvana, un zvana piezīmes tiek izmantotas lidojumā. Šos balsojumus var atrast vietnē gēnu dziedāšana . Lohmus un Silverin (1999) ierosināja, ka daži vaislas tēviņi, īpaši tie, kuriem ir gaišākas galvas, varētu izmantot sieviešu mīmiku, lai palielinātu pārošanās panākumus un izvairītos no agresīvas mijiedarbības ar citiem tēviņiem. Bramblings, visticamāk, ir jutīgi pret ultravioleto (UV) gaismu, un, lai identificētu un noraidītu ligzdas parazītu dētās olas, UV spektrā var izmantot vizuālas norādes.(Avils un Mollers, 2004)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • ultravioletais
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Ziemas laikā ķebļu mītnes var būt pat 20 miljoni putnu. Bramblings paļaujas uz dižskābarža mastu to lielākajā daļā, un blīvums ir vislielākais tur, kur dižskābarža masts ir vislielākais. Ir zināms arī, ka tie barojas ar sēklām lielos lauksaimniecības laukos citās to izplatības vietās. Vaislas sezonā nomadisms ir saistīts ar kāpuru pārpilnībuEpirrita autumnata, ģeometrīda kodes. Šīs kodes ir svarīgs barības avots mazuļiem un mazuļiem. Bramblings ēdīs arī citas sēklas un kukaiņus.(Jenni, 1987; Lindstrom, 1987)


sarkanā vēdera ūdens čūskas

  • Primārā diēta
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • sēklas, graudi un rieksti

Plēsība

Bramblings, visticamāk, ir plēsēju plēsēji, piemēram, mazi vanagi un piekūni.

  • Zināmie plēsēji
    • reperi Falconiformes )

Ekosistēmas loma

Ziemas riesti var sasniegt vairāku miljonu putnu populācijas lielumu. Viņi skenē lielas platības, lai atrastu piemērotas dižskābaržu mastu kultūras. Tā kā viņi pulcējas tik lielā skaitā, viņiem, domājams, ir svarīga loma kā sēklu plēsējiem barības iegūšanas vietās. Vaislas bramblings var būt arī nozīmīgi plēsēji geometrid kodes kāpuri. Migrācijas laikā viņus nomāc vairākas plēsīgo putnu sugas. Parastie dzeguze ir ligzdu parazīti, lai gan ķemmītes, šķiet, spēj atklāt un noraidīt olšūnas.(Jenni, 1987; Lindstrom, 1987; Lindstrom, 1990)

Komensālās / parazītiskās sugas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Tiešie ieguvumi no izspēlēm nav aprakstīti, lai gan tie bagātina putnu vērotāju, dabaszinātnieku un savvaļas dzīvnieku entuziastu dzīvi. Viņu plēsumi uz kodes kāpuriem un kukaiņiem var pozitīvi ietekmēt lauksaimniecību un mežkopību.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Brāļiem nav zināmas negatīvas ietekmes uz cilvēku ekonomiku.

Saglabāšanas statuss

Bramblings ir izplatīti visā to diapazonā. Tiek lēsts, ka tikai Eiropā ir 13 000 000 līdz 22 000 000 pāru, un vairošanās areāls sniedzas līdz pat Aleutu salām. Bramblings netiek uzskatīts par apdraudētu to lielā iedzīvotāju skaita un lielā ģeogrāfiskā diapazona dēļ.(Butchart un Eckstrom, 2013)

Atbalstītāji

Deivids Essians (autors), Mičiganas Ziemeļu universitāte, Aleks Lindsijs (redaktors), Ziemeļ Mičiganas universitāte, Tanja Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Neoclinus blanchardi (sarkastiskā bārkstis) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Alauda arvensis (Eirāzijas jumta skats)

Lasiet par Nandiniidae (Āfrikas palmu cibetu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Macaca nemestrina (pigtail macaque) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem vietnē Otus kennicottii (rietumu pūce)