Gazella gazellamountain gazelle

Autors Kari Lī

Ģeogrāfiskais diapazons

Gazella gazellajeb kalnu gazele ir viena no vairākām cieši saistītām sugām, kas sastopama Tuvajos Austrumos. Tās izplatībā ietilpst Arābijas pussala, Ēģipte, Irāna, Izraēla, Jordānija, Libāna, Omāna, Saūda Arābija, Sīrijas Arābu Republika, Jemena un Apvienotie Arābu Emirāti (Mendelsohn et al., 1995; IUCN Species Survival Commission, 2000).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Kalnu gazeles dzīvo kalnainos un kalnainos biotopos, kas sastāv no viegliem mežiem, laukiem vai tuksneša plato. Viņi parasti pavada dienas pauguros, kas ir nogulēti, un naktī vai agrā rītā nolaižas, lai barotos.

Kalnu gazeles dzīvo apgabalos, kur gada vidējā temperatūra ir 21–23 grādi pēc Celsija un ziemas vidējā temperatūra ir aptuveni 14 grādi pēc Celsija. Teritorijas, kuras aizņemG. gazellair sausi, parasti nokrišņu daudzums gadā ir 300-400 mm (Mendelsohn et al., 1995; Massicot, 2001).



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • Sauszemes biomi
  • krūmāju mežs
  • kalni

Izskata apraksts

Vīriešu kalnu gazeļu svars ir no 17 līdz 29,5 kg, savukārt mazākās sievietes sver 16-25 kg. Viņi ir seksuāli dimorfiski, tēviņiem ir lielākiem un lielākiem ragiem. Kalnu gazeļu zobi ir gandrīz taisni.

Gazellām ir slaida konstrukcija ar proporcionāli gariem kakliem un kājām. Īpaši garas ir kalnu gazeļu aizmugurējās kājas.

Kalnu gazeles ir tumši brūnas ar baltu apakšdaļu, sāniem un gaiši brūnām ekstremitātēm. Seja ir marķēta ar gandrīz baltu svītru ar melnām apakšējām malām. Ir arī šaura, tumša sānu josla, kas atdala tumšos muguras toņus no baltajām apakšdaļām. Matu pamatne no apakšas ir bifeļkrāsas. Melnā aste ir īsa un kupla. Arī ausis ir salīdzinoši īsas. Baltā līnija augšstilbā apstājas pie gurna. Pelage ir īsa un gluda, un tā atspoguļo saules starojumu vasaras mēnešos, un ziemā tā ir daudz garāka, biezāka un izturīgāka pret lietus iedarbību, lai pasargātu dzīvnieku no spēcīgajām ziemas lietavām.

Abiem dzimumiem ir ragi. Tēviņu salīdzinoši īsie ragi (220-294 mm) ļoti atšķiras atkarībā no dzīvotnes. Kalnu gazeļu mātītēm ir tādi ragi, kas ir mazāk nekā 70% tēviņu ragu garuma tajā pašā populācijā (84-153 mm). Vīriešu ragi ir biezi un ar izciliem gredzeniem, turpretī sieviešu ragi ir nesaredzēti. Ragi šķērsgriezumā ir eliptiski, un atstarpe pamatnē ir aptuveni 25 mm. Vīriešu ragi izliekas no pamatnes ar galiem, kas gandrīz vienmēr ir vērsti uz iekšpusi. Sieviešu ragi ir nedaudz izliekti uz priekšu. Ragu forma var ievērojami atšķirties populācijās, bet vairumā gadījumu ragi atgādina S formu. Ragiem ir arī plašas rievas, kas stiepjas augšpusē serdes priekšējā daļā, rieva gar aizmugurējo robežu un mazāk pamanāma rieva, kas ir mediāla līdz serdes aspektam (Groves and Lay, 1985; Mendelsohn et al., 1995) .

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    17 līdz 29,5 kg
    37,44 līdz 64,98 mārciņas

Attīstība

Skatīt pavairošanu.


melns roku zirnekļa mērkaķis

Pavairošana

Vīrieši un sievietes var pāroties ar vairākiem partneriem.

  • Pārošanās sistēma
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Gazeles atrodamas nelielās grupās pa 3-8 indivīdiem. Tēviņi ir teritoriāli ar vienu vai vairākām mātītēm un viņu mazuļiem. Uzņēmuma sieviešu mātītes galvenokārt nosaka viņu reproduktīvais stāvoklis. Pārošanās notiek ziemas sākumā (oktobrī-novembrī), bet tā var notikt visu gadu, kur ir pieejama pārtika.

Dzemdības parasti notiek no aprīļa līdz maijam. Sievietēm sezonā parasti ir tikai viens mazulis. Estrous notiek ik pēc 18 dienām un ilgst 12-24 stundas, līdz sieviete paliek stāvoklī. Sievietes gazeles kopējas ar vairāk nekā vienu vīrieti. Grūtniecības periods ir 180 dienas, un piedzimst pēcnācēji, kuru svars ir 11–12% no mātes masas. Dzimšana notiek izolēti, un pirmsskolas vecuma jaunieši var stāvēt un staigāt neilgi pēc piedzimšanas. Pirmās nedēļas jaunieši pavada barojot, un, kad viņiem ir trīs līdz sešas nedēļas, viņi sāk baroties ar cietu pārtiku. Zīdīšana var ilgt līdz trim mēnešiem. Ap šo laiku māte un jaunieši pievienojas mazam dzemdību ganāmpulkam. Sievietes var palikt pie mātes uz mūžu, bet tēviņi pamet mātes ganāmpulku apmēram sešu mēnešu vecumā. Pēc tam vīrieši pievienojas jaunu vīriešu baram. Sievietes sasniedz pieaugušo masu apmēram 18 mēnešos, turpretī tēviņi pilno augumu sasniedz tikai trīs gadus (Mendelsohn et al., 1995; Dunham, 1999).

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • viviparous
  • Vaislas sezona
    Oktobris-novembris
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 3
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Diapazona grūtniecības periods
    6 (zemi) mēneši
  • Vidējais grūtniecības periods
    6 mēneši
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    2,5 līdz 3,33 mēneši
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    1,5 līdz 3 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    1,5 līdz 3 gadi

Sievietes baro savus agrīnos mazuļus līdz trim mēnešiem. Kad viņiem ir trīs līdz sešas nedēļas, viņi jauni sāk baroties ar cietu pārtiku. Apmēram atšķiršanas laikā māte un jaunieši pievienojas mazam grūtniecības un dzemdību ganāmpulkam.

Tēviņi nav iesaistīti vecāku aprūpē.

  • Vecāku ieguldījums
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Kalnu gazeles dabā reti dzīvo vairāk nekā astoņus gadus, bet nebrīvē tās var dzīvot no 12 līdz 15 gadiem (Mendelsohn et al., 1995; Wildlywise Adventures, 2001).

Uzvedība

Šī diennakts suga ir ļoti teritoriāla. Sociālā organizācijaG. gazellasastāv no maternitātes ganāmpulkiem, bakalaura vīriešu ganāmpulkiem un teritoriāliem vientuļiem vīriešiem. Cīņas incidenti saasinās, vīriešiem nobriestot, tomēr cīņas starp teritoriālajiem vīriešiem ir ritualizētas un mazāk vardarbīgas nekā starp pieaugušo vecpuišu tēviņiem. Nenobriedušiem vecpuišu tēviem cīņu laikā biežāk ir kontakts ar ragiem nekā pieaugušiem vai teritoriāliem vīriešiem. Tēviņi visu gadu uztur teritoriju aptuveni 0,6 km garumā, savukārt ārpus teritorijas vīriešu mājas darbības rādiuss ir aptuveni 6,7 km. Sieviešu grupām diapazoni, kas pārklājas, ir aptuveni 1 km, un kaimiņu grupas izvairās no pārklāšanās.

Kalnu gazeles ir lieliski skrējēji vairākus simtus metru, un tās var sasniegt ātrumu 80 kilometri stundā. Šai sugai ir lieliska redze, kā arī laba smarža un dzirde. Redze ir jēga, ko galvenokārt izmanto plēsēju noteikšanai, savukārt smaržu izmanto pārtikas meklēšanai (Grau un Walther, 1976; Mendelsohn et al., 1995; Duhnam, 1998; Geffen et al., 1999).

  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Gazeles ir pārlūkprogrammas un ganītāji, kas barojas ar zālēm, garšaugiem un krūmiem. Viņu ēdiens ir ļoti atšķirīgs un atkarīgs no dzīvotnes. Arābijas pussalā gazeļu izplatība ir cieši saistīta ar Akācija tomēr ArābijāG. gazelladzīvo galvenokārt uz wadi gultu un aizu lapotnēm. Tikai daži augi tiek noraidīti pavisam. Pat indīgos augus, kurus noraida lielākā daļa zālēdāju, ēd kalnu gazeles.


mājas kaķu zinātniskais nosaukums

Šķiet, ka gazeles ir fizioloģiski labi pielāgotas, lai dzīvotu skarbos tuksneša galējībās. Viņi ilgstoši var iztikt bez ūdens un atrast sulīgus augus un rasas pilienus kā pietiekamu ūdens avotu. Gazellēs pat vislabvēlīgākajos apstākļos nav uzkrājas ievērojamas tauku rezerves (Mendelsohn et al., 1995; United States Fish and Wildlife Service, 2001; Wildlywise Adventures, 2001).

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas

Plēsība

Nountijas gazeļu ragi ir visizplatītākā aizsardzības forma pret plēsonību. Tos izmanto mazu plēsoņu saduršanai. Gazelei ir arī laba redze un tā var darboties lielā ātrumā. Šķiet, ka plēsēju plēsēji būtiski neietekmē gazeļu populācijas, lai gan cilvēki ir kļuvuši par vienu no sliktākajiem kalnu gazeles plēsējiem. (Mendelsohn et al., 1995).

Ekosistēmas loma

Sakarā ar to, ka viņi meklē barību, kalnu gazeles, iespējams, ietekmē augu kopienas, kur tās ir izplatītas. Lai arī plēsēji būtiski neietekmē gazeļu populācijas, šī primārā patērētāja pieejamība var ietekmēt plēsēju populācijas.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Medības ar gazeļu ādām, gaļu un trofeju ragiem ir bieži sastopamas un slikti regulētas.

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Gazeles bieži ēd apgabalā audzētās kultūras (IUCN Species Survival Commission, 2000; Massicot, 2001).

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Kalnu gazeles ir uzskaitītas CITES III pielikumā Tunisijā, bet Āzijas populācijas - CITES II pielikumā. Divi galvenie draudi šīm gazelēm ir dzīvotņu zudums (cilvēka izraisīts) un tiešs zaudējums. Citi draudi ir medības un kolekcionēšana, tirdzniecība, svešas invazīvas sugas un hibridizatori. Stingrāki likumi lielākajā daļā teritoriju ir samazinājuši šīs sugas malumedniecību, taču biotopu zaudēšana un izmantošana joprojām apdraud populācijas (Mendelsohn et al., 1995; IUCN Species Survival Commission, 2000.

Citi komentāri

Izraēlā smags mutes un nagu sērgas uzliesmojums kalnu gazelēs 1985. gadā izraisīja apmēram 50% no 3000 dzīvnieku ganāmpulka nāvi medījumu rezervātā. Nāve tika saistīta ar sirds mazspējas un dehidratācijas kombināciju, ko izraisīja dzīvnieku nespēja dzert valodas muskuļu izmaiņu dēļ. Daudziem dzīvniekiem tika novēroti tipiski un smagi mutes dobuma bojājumi, kas saistīti ar plašiem un dažos gadījumos nekrotiskiem mēles muguras bojājumiem. Kāju atdalīšana nebija nekas neparasts. Daži dzīvnieki zaudēja ragus, atstājot asiņojošu serdi.

Cieši saistītas sugas ietver G. dorcas, G. saudiya, G. arabica un G. bilkis . Ir zināms, ka pastāv vairākas pasugas, tostarp G. g. kora, G. g. forasani, G. g. gazella , un G. g. muscatensis . Vēl viena pasuga, G. g. cuvieri , jeb Kuvjē gazele ir vienīgā saglabājusies gazele, kas ir endēmiska apgabalam uz ziemeļiem no Sahāras tuksneša (Mendelsohn et al., 1995; Aleffgroup, 2001; Massicot, 2001).

Atbalstītāji

Kari Lī (autors), Viskonsinas Universitāte-Stīvensa Posta, Kriss Jahnke (redaktors), Viskonsinas Universitāte-Stīvensa Posta.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Mormoopidae (sikspārņi ar spokiem, sikspārņi un pliki muguras sikspārņi)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Alle alle (dovekie)

Par dzīvnieku pārstāvjiem lasiet par Phasianus colchicus (parastais fazāns)

Lasiet par Regulus regulus (goldcrest) par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Canis mesomelas (melnā muguras šakālis)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Rattus exulans (polinēziešu žurka)