Hylobatidaegibbons un mazākie pērtiķi

Autors Fils Maierss

Šajā ģimenē ir 1 ģints, Hylobates , un apmēram 11 sugas (dažas iestādes atzīst otru ģints, Symphalangus ). Tie ir sastopami tikai Āzijas dienvidaustrumu tropu mežos, tostarp Sumatrā, Borneo, Javā un citās salās, kā arī kontinentālajā daļā. Šie pērtiķi ir vidēja izmēra (3,9-12,7 kg). Viņiem trūkst astes. Viņu apakšdelmi ir izcili gari, un gan priekšpēdas, gan aizmugurējās kājas ir garas un plānas. Priekšpēdām ir dziļa plaisa starp pirmo un otro ciparu. Šo pērtiķu pelāža parasti ir melna, pelēka vai brūngana, bieži ar baltiem marķējumiem uz rokām, kājām un sejas reģiona. Pastāv ishijas kalositātes. Dažiem gibboniem un siamangiem ir palielināts rīkles maisiņš, kas piepūšas un kalpo kā rezonējošā kamera, kad zvana dzīvnieki. Šī struktūra ir milzīga dažām sugām, kas ir vienāda ar dzīvnieka galvas izmēru.

Hylobatīdu galvaskausi atgādina hominīdu galvaskausus ar ļoti īsu rostru, paplašinātām smadzenēm un lielām orbītām, kas vērstas uz priekšu.



Hylobatds ir katarīna primāti; tas ir, viņu nāsis ir cieši blakus un vērstas uz priekšu un nedaudz uz leju. Viņiem trūkst vaigu maisiņu, un viņu vēders nav sakulēts. Viņu zobi ir līdzīgi hominīdu zobiem. Molāri ir bunodont un trūkums lofi . Augšējiem molāriem parasti ir a josta , kas dažreiz ir liels. The ilkņi ir izteikti (vairāk nekā vairumā hominīdu), bet nav seksuāli dimorfiski. The zobu formula ir 2/2, 1/1, 2/2, 3/3 = 32.



Gibbons un siamangs ir monogāmi, tie dzīvo nelielos ģimenes karaspēkos, kuros parasti ir 2-6 radniecīgas personas. Šīs grupas ir teritoriālas, saglabājot savas teritorijas daļēji ar pamanāmu vokalizāciju, kas var ietvert grupas dalībnieku skaļu duetu. Tie galvenokārt ir veģetārieši, barojas ar vīģēm un citiem augļiem, lapām un dzinumiem. Tie ir ievērojami aktīvi un veiklie brahiatori, kas šūpolēs spēj pārsniegt 3 m. Gibbons lec no zara uz zaru, dažreiz vienā lēcienā nobraucot vairāk nekā 9 m. Viņi dažreiz staigā pa lieliem zariem vai uz zemes, pieņemot divkājainu stāju ar līdzsvaram paceltām rokām. Gibbons ir aktīvs dienas laikā.

Fosilie hylobatīdi ir zināmi no miocēna.



Tehniskās rakstzīmes

Literatūra un atsauces

Feldhamers, G. A., L. C. Drikamers, S. H. Vesejs un Dž. F. Merits. 1999. Zīdītāji. Pielāgošanās, daudzveidība un ekoloģija. WCB McGraw-Hill, Bostona. xii + 563 lpp.



Groves, C. P. 1989. Cilvēka un primāta evolūcijas teorija. Oksfordas zinātnes publikācijas, Clarendon Press, Oksforda. xii + 375 lpp.

Nowak, R.M. un J. L. Paradiso. 1983. Vokera pasaules zīdītāji, ceturtais izdevums. Džona Hopkinsa universitātes izdevniecība, Baltimora, Londona.

Szalajs, F. S. un E. Dodsons. 1979. Primātu evolūcijas vēsture. Akadēmiskā prese, Ņujorka. xiv + 580 lpp.

Toringtons, R. W., jaunākais, un S. Andersons. 1984. Primāti. Lpp. 187-216 Andersonā, S. un Dž. K. Džonsā, jaunākajā (red.). Pēdējo pasaules zīdītāju pasūtījumi un ģimenes. Džons Vilijs un Sons, N.Y. xii + 686 lpp.

Vons, T. A., J. M. Raiens, N. J. Čapļevskis. 2000. Zīdītāji. Ceturtais izdevums. Saunders koledžas izdevniecība, Filadelfija. vii + 565 lpp.


meksikāņu uguns ceļgala tarantula

Vilsons, D. E. un D. M. Rīders. 1993. Pasaules zīdītāju sugas, taksonomiskā un ģeogrāfiskā atsauce. 2. izdevums. Smithsonian Institution Press, Vašingtona. xviii + 1206 lpp.

Atbalstītāji

Fils Maierss (autors), Zooloģijas muzejs, Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Spalacinae (aklām kurmju žurkām) vietnē Animal Agents

Lasiet par Oryx gazella (gemsbok) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Vipera berus (Adder, Northern Viper)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem par Notophthalmus perstriatus (svītrainais tritons)

Lasiet par Lepus americanus (sniega kurpju zaķi) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cambarus diogenes (velnu vēži) vietnē Animal Agents