Lūšu lūši

Autore Harmonija Fostere

Ģeogrāfiskais diapazons

Eirāzijas lūši ir viena no visplašāk izplatītajām kaķu sugām. Viņu klāsts savulaik paplašinājās visā Krievijā, Vidusāzijā un Eiropā. Mūsdienās viņi aizņem diapazonu no Rietumeiropas caur Krievijas boreālajiem mežiem un līdz Tibetas plato un Vidusāzijai. Eirāzijas lūšu izplatību lielā mērā ierobežo cilvēku klātbūtne un viņu darbība. Tie ir retāk apgabalos ar daudzām apdzīvotām vietām, ceļiem, dzelzceļiem un lielceļiem, jo ​​tie palielina nāvi un ievainojumus. Tā kā lūšu izplatība ir tendence izvairīties no atklātām vietām, tā ir atkarīga no reģioniem ar augstu mežu platību, kā arī ar mežu savienojamību. Mežu izciršana reģionos visā to diapazonā ierobežo mežu savienojamību un kavē metālu izplatībuLūsis lūsisvisā Eiropā un Āzijā.('Eurasian Lynx Online Information System for Europe', 2007; 'WWF', 2009a; Niedziałkowska et al., 2006; Schmidt et al., 2009; Schmidt, 2008)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā

Dzīvotne

Eirāzijas lūši dzīvo dažādos biotopos. Eiropā un Sibīrijā viņi apdzīvo mežainas teritorijas ar blīvu nagaiņu populāciju. Vidusāzijā tie sastopami atklātos, plāni mežainos apgabalos un akmeņainos kalnos un kalnos tuksneša reģionos. Tie ir sastopami arī akmeņainos apgabalos un biezos mežos visā Himalaju ziemeļu nogāzēs.('IUCN RED LIST', 2009; 'WWF', 2009b; Niedziałkowska et al., 2006; Nowell and Jackson, 1996)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • tuksnesis vai kāpa
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni
  • Citas biotopu funkcijas
  • lauksaimniecības

Izskata apraksts

No četriem lūši sugas, Eirāzijas lūši ir vislielākie. Viņi ir arī vieni no lielākajiem plēsējiem Eiropā, tikai trešie brūnie lāči un pelēkie vilki . To izmērs svārstās no 18 līdz 36 kg, ķermeņa garums ir no 70 līdz 130 cm un plecu augstums ir no 60 līdz 65 cm. Seksuālais dimorfisms ir sastopams, tēviņi ir lielāki un izturīgāki.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; “WWF”, 2009b; “WWF”, 2009a; Tagadels un Džeksons, 1996)



Kažokam ir daudzveidīga pelēka, sarūsējusi vai dzeltena kažokāda. Ir trīs galvenie mēteļa modeļi: plankumains, svītrains un ciets. Starp plankumainajiem zīmējums svārstās starp lieliem plankumiem, maziem plankumiem un rozetēm. Modeļi reģionos un reģionos ir ļoti atšķirīgi. Vēders, kakla priekšpuse, ekstremitāšu iekšpuse un ausis ir bālganas. Aste ir īsa, ar cietu melnu galu. Eirāzijas lūšiem ir garas kājas, asi ievelkami nagi, apaļa seja un trīsstūrveida ausis. Raksturīgas Eirāzijas lūšu pazīmes ir melni pušķi ausu galos un labi uzliesmojošs sejas ruff. Ķepas ir lielas un kažokādas, kas palīdz tām orientēties dziļā sniegā.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; “IUCN RED LIST”, 2009; “WWF”, 2009b; “WWF”, 2009a; Nowell un Jackson, 1996)

Eirāzijas lūšu galvaskausam ir raksturīgas pazīmes, kas raksturīgas citiem felidiem: īsa tribīne, noapaļota augšdaļa, mazs M1 un M2 trūkums. Viņiem ir funkcijas, kuras koplieto citi gaļēdāji kā arī: lieli, labi attīstīti ilkņi un labi attīstīti karkasa zobi. Atšķirībā no vairuma citu felidu, Eirāzijas lūši ir zaudējuši vienu augšējo premolāru, dodot viņiem zobu formulu: I3 / 3 C1 / 1 P2 / 2 M1 / ​​1.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • polimorfs
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    18 līdz 36 kg
    39,65 līdz 79,30 mārciņas
  • Diapazona garums
    70 līdz 130 cm
    27,56 līdz 51,18 collas

Pavairošana

Eirāzijas lūšu pārošanās sezona notiek no katra gada februāra līdz aprīlim. Katra sieviete šajā laikā ir auglīga tikai apmēram trīs dienas. Tiklīdz vīrietis un uzņēmīga sieviete sastopas viens ar otru, viņi vairākas dienas seko viens otram, kopējot daudzas reizes dienā. Kad mātīte vairs nebūs estrusā, tēviņš aizies, lai atrastu citu palīgu. Sievietēm sezonā ir tikai viens palīgs.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; Tagadels un Džeksons, 1996)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Grūtniecība ilgst no 67 līdz 74 dienām, un sievietes dzemdē maijā. Audzēšanas intervāls mainās atkarībā no iepriekšējās sezonas panākumiem. Mātītes bez metiena vairosies katru gadu, mātītes ar metienu vairosies apmēram ik pēc 3 gadiem. Parasti metienu veido 2 līdz 3 mazuļi, lai gan metiena lielums var svārstīties no 1 līdz 5 kaķēniem. Jaundzimušo mazuļu svars ir no 300 līdz 350 g, un pārtika un aizsardzība ir atkarīga no mātes. Viņi tiek atšķirti no 4 mēnešiem un kļūst patstāvīgi apmēram pēc 10 mēnešiem. Mātītes dzimumgatavojas 2 gadu vecumā un var palikt līdz 14 gadu vecumam, turpretī vīrieši nobriest 3 gadu vecumā un var vairoties līdz 17 gadu vecumam.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; “WWF”, 2009a; Tagadels un Džeksons, 1996)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • izraisīta ovulācija
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Eirāzijas lūšu tēviņi vairojas reizi gadā. Mātītes vairojas reizi gadā, kad nav metiena, un ik pēc trim gadiem, kad veiksmīgi vairojas.
  • Vaislas sezona
    Eirāzijas lūšu šķirne no februāra līdz aprīlim.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 5
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2 līdz 3
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    67 līdz 74 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    69 dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    4 mēneši
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    10 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    639 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    3 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    1004 dienas
    AnAge

Mātītes saviem kaķēniem atrod drošu vietu kā dobā baļķī vai plaisā. Sievietes baro un aizsargā savus mazuļus līdz pat neatkarībai. Kad mazuļi ir pietiekami lieli, lai ceļotu, viņi pavada māti medību braucienos, lai iemācītos medīt paši. Tēviņi neveicina pēcnācēju aprūpi.('Eurasian Lynx Online Information System for Europe', 2007; Nowell and Jackson, 1996; Valdmann et al., 2004)



  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Eirāzijas lūši savvaļā var izdzīvot līdz 17 gadiem un nebrīvē - 24 gadus. Nepilngadīgo mirstība ir augsta.('Eurasian Lynx Online Information System for Europe', 2007; Nowell and Jackson, 1996; Valdmann et al., 2004)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    No 2 līdz 17 gadiem
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    5 gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    24 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    26,8 gadi
    Maksa Planka Demogrāfisko pētījumu institūts

Uzvedība

Kā vientuļas radības Eirāzijas lūšos vienīgās ilgstošās attiecības ir izveidojušās starp māti un mazuļiem. Viņi ir visaktīvākie agrā rītā un vakarā. Kad viņi nav aktīvi, viņi pavada laiku, atpūšoties biezu suku, augstu zālaugu aizsegā vai kokos. Viņi galvenokārt ir sauszemes, bet ir prasmīgi kāpšanā un peldēšanā.('Eurasian Lynx Online Information System for Europe', 2007; 'WWF', 2009b; Nowell un Jackson, 1996)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • diennakts
  • nakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    25 līdz 2800 km ^ 2
  • Vidējais teritorijas lielums
    100-300 km ^ 2

Mājas diapazons

Individuālais mājas diapazons var būt no 25 līdz 2800 kvadrātkilometriem, atkarībā no dzīvotnes, blīvuma un laupījuma pieejamības. Sieviešu teritorijas svārstās no 100 līdz 200 kvadrātkilometriem, vīrieši aizņem no 240 līdz 280 kvadrātkilometriem. Sievietes teritorijas izvēle balstās uz laupījumu un ieradumu resursiem, kas nepieciešami pēcnācēju audzināšanai. Viņi rūpējas par metienu, jo tie aizņem mazākus diapazonus. Mājas diapazoni var ļoti pārklāties ar viņu meitām un nedaudz ar citām sievietēm. Tēviņi izvēlas teritorijas, lai dotu viņiem plašu piekļuvi mātītēm, un viņu mājas diapazons dažreiz pārklājas ar 1 vai 2 mātītēm un viņas mazuļiem. Abu dzimumu mājas diapazoni mēdz būt apgriezti proporcionāli laupījumu pieejamībai, palielinoties, samazinoties upuru populācijai. Diapazoni ir arī lielāki, ja vēlamās dzīvotnes platība ir lielāka.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; Herfindal et al., 2005; Nowell and Jackson, 1996)



Komunikācija un uztvere

Par saziņu starp Eirāzijas lūšiem ir maz zināms. Viņu balss ir zema, un to bieži nedzird. Viņiem ir ļoti laba redze un dzirde, ko galvenokārt izmanto, lai atrastu upurus un potenciālos draugus. Vīrieši un sievietes iezīmē savas mājas teritorijas ar dziedzeru sekrēciju un urīnu.(Tagadels un Džeksons, 1996)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Tāpat kā citi ģimenes locekļi Felidae , Eirāzijas lūši ir stingri plēsēji, kuri lieto tikai gaļu. Cits Lūsis sugas ir specializētas trusis un zaķis mednieki. Eirāzijas lūši galvenokārt upurēnagaiņi. Mazie nagaiņi, piemēram, stirnas ( Capreolus capreolus ), muskusbrieži (G. muskusssugas) un zamšādas ( Rupicapra rupicapra ) veido lielāko daļu viņu uztura, taču ir zināms, ka tie plēš tikpat lielus nagaiņus katrs un karibu ziemā laupījuma neaizsargātības dēļ dziļā sniegā. Eirāzijas lūši arī papildina savu uzturu sarkanās lapsas , truši un zaķi , grauzēji un putni. Viņi nogalina laupījumu līdz 3 līdz 4 reizēm lielākam un patērē 1-2 kg gaļas dienā. Eirāzijas lūši savu laupījumu meklē no biezas veģetācijas segas, izmantojot slepenību, lai nokļūtu tuvu, neredzot. Pēc tam viņi metas uz laupījumu, nogādājot letālu kodumu kaklā vai nokožot purnu, līdz dzīvnieks nosmakst. Pēc tam slepkava tiek nogādāts uz bieza seguma vai nokritušiem baļķiem, lai tos varētu ēst privāti. Laupījums, kas netiek apēsts uzreiz, tiek saglabāts kešatmiņā, lai to vēlāk patērētu.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; “IUCN RED LIST”, 2009; “WWF”, 2009b; “WWF”, 2009a; Schmidt et al., 2009; Schmidt, 2008)

Eirāzijas lūši sastopami simpatriski ar trim citiem lielajiem plēsējiem visā to izplatības areālā: pelēkie vilki , brūnie lāči , un āmrija . Brūnie lāči galvenokārt ir visēdāji un spēcīgi nekonkurē ar lūšiem par laupījumu. Vietās, kur sastopami vilki un eirāzijas lūši, viņi parasti mierīgi pastāv līdzās, nevienam no abiem neizrādoties izvairīšanos vai pievilcību. Tas ir saistīts ar primārā laupījuma izvēles un medību stilu atšķirībām. Pelēkie vilki ir lielāki par Eirāzijas lūšiem un galvenokārt medī staltbriedis , kamēr Eirāzijas lūši koncentrējas uz Stirna un mazāki nagaiņi. Eirāzijas lūši ir vientuļie mednieki, kuri slēpjas biezā veģetācijā, nokritušos baļķos un sniegā, lai apslēptu laupījumu. Un otrādi pelēkie vilki ir baru mednieki un sastopami daudzveidīgākos biotopos. Konkurence starp šīm sugām var rasties apgabalos, kur Stirna , staltbriedis , vai ir maz citu nagaiņu upuru. Tas var izraisīt izmaiņas medību uzvedībā un ir veicinājis sporādisku intraguild Eirāzijas lūšu plēsību pelēkie vilki .(Schmidt et al., 2009; Schmidt, 2008)


kas ēd koku vardes

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Eirāzijas lūšiem nav dabisku plēsēju, taču ir bijuši gadījumi, kad tīģeri, vilki un āmri periodiski nogalina.

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Eirāzijas lūši visā to areālā ir trešie lielākie plēsēji. Tādējādi viņiem ir iespēja ietekmēt dažu medījumu sugu populācijas lielumu, izplatību un uzvedību. Lielākoties viņu uzturā ir nagaiņi, un tie dienā var patērēt no 1 līdz 2,5 kg gaļas. Reģionos, kur medījumu medības netiek praktizētas, Eirāzijas lūšiem var būt nozīme briežu populācijas kontrolē. Viņi var nogalināt no 10 līdz 40% no Stirna , staltbriedis , un zamšāda gadā. Tas ir ļoti atkarīgs no lūšu blīvuma, pārnadžu blīvuma un citiem nagaiņu mirstības cēloņiem. Vislielākā ietekme parasti vērojama Stirna un zamšāda populācijas. Eirāzijas lūšus ietekmē arī daudzi iekšējie un ārējie parazīti.('Eurasian Lynx Online Information System for Europe', 2007; Molinari-Jobin et al., 2002)

Komensālās / parazītiskās sugas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Eirāzijas lūši bija gandrīz apdraudēti 1900. gadu sākumā kažokādu medību rezultātā. Pašlaik komerciālās medības ir nelikumīgas visās valstīs, izņemot Krieviju, un Eirāzijas lūši tiek aizsargāti Afganistānā, kur visas medības un tirdzniecība ir nelegāla. Tomēr dažās valstīs notiek nelegāla kažokādu tirdzniecība. Reģionos, kur medījumu medības netiek praktizētas, Eirāzijas lūšiem var būt nozīme briežu populācijas kontrolē.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; “IUCN RED LIST”, 2009)


gerbil biotops savvaļā

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Eirāzijas lūši visā izplatības areālā ir trešie lielākie plēsēji. Viņi parasti neuzbrūk cilvēkiem, ja vien nav ievainoti, ieslodzīti vai slimi. Cilvēki dažreiz sūdzas, ka Eirāzijas lūši samazina medījumu daudzumu un nogalina mājlopus un mājdzīvniekus. Lielākajā daļā Eiropas valstu lauksaimniekiem un ganiem ir izveidotas programmas, lai kompensētu zaudējumus.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007)

Saglabāšanas statuss

Biotopu zaudēšana mežu izciršanas dēļ, medījumu zaudēšana medījumu dēļ, kā arī nelikumīgas medības un slazdošana kažokādu tirdzniecībā ir galvenie draudiLūsis lūsis. Komerciālās medības ir nelikumīgas visās valstīs, izņemot Krieviju, un Eirāzijas lūši tiek aizsargāti Afganistānā, kur visas medības un tirdzniecība ir nelegāla. 1960. un 70. gados dažus Eirāzijas lūšus atkal ieveda Vācijā, Francijā, Austrijā un Šveicē. Šīs populācijas dažās jomās ir bijušas veiksmīgas.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007; “IUCN RED LIST”, 2009)

Citi komentāri

Ir daudz aprakstītu lūšu pasugu, lai gan nav vienojušās par pasugu klasifikāciju. Pasugas ietver:

Lūsis Lūsis Lūsis, kas atrodas Skandināvijā, Eiropas austrumos un Sibīrijas rietumos.

Lūsis lūsis carpathicus, kas atrodas Karpatu kalnos un Eiropas centrālajā daļā.

Lūsis lūsis martinoi, atrasts Balkānos.

Lūsis lūsis dinniki, atrodams Kaukāzā.

Lūsis lūsis wardi, atrasts Altaja kalnos.

Lūsis Lynx wrangeli, atrasts Sibīrijas austrumos.

Lūsis lūsis isabellinus, atrodams Vidusāzijā.

Lūsis lūsis kozlovi, atrasts Centrālajā Sibīrijā.

Lūsis lūsis stroganovi, atrasts Amūras reģionā.(“Eurasian Lynx Online Information System for Europe”, 2007)

Tiek uzskatīts, ka lūšu nosaukums cēlies no tā Lynceus grieķu mitoloģijā teikts, ka viņam ir tik asa redze, ka viņš var redzēt caur zemi. Tas attiecas uz lūšu labo redzi. Lūsis ir Rumānijas un Maķedonijas nacionālie dzīvnieki.

Atbalstītāji

Harmonija Fostere (autore), Case Western Reserve universitāte, Darin Croft (redaktors, instruktors), Case Western Reserve University, Tanja Dewey (redaktore), dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Rhinocerotidae (degunradžiem) vietnē Animal Agents

Lasiet par Indri indri (indri) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Tyrannus couchii (Couch's kingbird) vietnē Animal Agents

Lasiet par Carcharodon carcharias (lielo balto haizivi) vietnē Animal Agents

Lasiet par Coendou prehensilis (Brazīlijas dzeloņcūka) vietnē Animal Agents

Lasiet par Macropus bernardus (melnais wallaroo) vietnē Animal Agents