Merops ornatusrainbow bites ēdājs

Autore Rebeka Joana Annana Yumans

Ģeogrāfiskais diapazons

Visi organizācijas locekļi Meropidae ģimene (bišu ēdāji) tiek uzskatīti par “vecās pasaules” putniem, kas apdzīvo austrumu puslodi. Varavīksnes bišu ēdāji ir vienīgās bišu ēdāju sugas, kas apdzīvo Austrāliju. Lielākā daļa iedzīvotāju vairojas un apdzīvo Austrālijas kontinentālo daļu, bet citas varavīksnes bišu ēdāju populācijas ir reģistrētas Indonēzijas austrumos, Jaungvinejā un dažas Zālamana salās. Ir arī reģistrēts, ka varavīksnes bišu ēdāji lido tik tālu uz ziemeļiem kā Japānas Ryuku salu dienvidos, Saipanā, Palau un Marianas ziemeļu salās, kaut arī tikai kā pagaidu viesi, nevis pastāvīgi iemītnieki šajos reģionos.(Austrālijas valdība, Vides, ūdens, mantojuma un mākslas departaments, 2010; Del Hoyo et al., 2001)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • Austrumu
    • dzimtā
  • austrālietis
    • dzimtā
  • okeāna salas
    • dzimtā

Dzīvotne

Varavīksnes bišu ēdāji apdzīvo dažādus biotopus atkarībā no tā, kāda reģionālā vide viņiem ir pieejama. Tajos ietilpst smilšainas ganības, viegli mežainas savannas, meži netālu no saldūdens strautiem un ezeriem, kā arī aramzeme Austrālijā. Subtropu reģionos, piemēram, Indonēzijā, varavīksnes bišu ēdāji apmetušies bambusa rievās, stādu palmu plantācijās un ūdensceļos gar zemienes lietus mežiem. Apkārtnēs, kas atrodas tuvāk cilvēku civilizācijai, tās ir redzētas parkos, dārzos un izcirstā meža izcirtumos.(Del Hoyo et al., 2001)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi
  • Citas biotopu funkcijas
  • pilsētas
  • piepilsēta

Izskata apraksts

Varavīksnes bišu ēdājiem piemīt daudzas ģimenei raksturīgas pazīmes ' Meropidae 'ieskaitot spilgtas krāsas apspalvojumu, vidēja garuma spārnus, īsas kājas un garus uz leju izliektus rēķinus. Līdzīgi kā daudzi Meropidae ', varavīksnes bišu ēdājiem ir astes siksnas, kas ir iegarenas astes spalvas, kas stiepjas tālāk par pārējām taisnleņķiem. Šie putni parasti sver no 20 līdz 33 g, un tie izaug līdz 19 līdz 20 cm, neskaitot astes siksnas, kuru kopējais garums var būt līdz 7 cm.



Varavīksnes bišu ēdājiem ir spilgta, atšķirīga krāsa. Viņu ķermenis ir zaļš ar spilgtu ūdens zilu pamatni un pulētu pakaušu un vainagu. Varavīksnes bišu ēdāju spārniem ir sarkanīgas primārās spalvas, ko ierobežo zaļas ārmalas ar tumši pelēkiem krāsas galiem. Viņiem ir pilnīgi melnas astes spalvas ar svītriņām, kas atšķiras pēc dzimuma. Varavīksnes bišu ēdājiem ir plāns zaļš laukums virs acīm (pazīstams kā supercilium) un plata melna acs josla, kuru apakšā ierobežo plāna, gaiši zila josla. Zodiem un vaigiem viņiem ir arī dzeltena krāsa. Varavīksnes bišu ēdājiem ir kails kakls ar trīsstūrveida melnu svītru (sauktu par gorget), kas sašaurinās, virzoties no viduslīnijas uz augšu līdz pleciem.

Nepilngadīgie varavīksnes bišu ēdāji vairākos aspektos atšķiras no vaislas pieaugušo krāsas. Nepilngadīgo mugura un augšdaļa ir olīvzaļa, kakla augšdaļā un zodā ir gaiši dzeltena krāsa. Apakšējā rīkle ir sarkanbrūna, kas saplūst neskaidri svītrainām krūtīm. Nepilngadīgajiem varavīksnes bišu ēdājiem trūkst gan pieaugušo, gan melnā ķirbja.

Varavīksnes bišu ēdājā ir maz dzimumdimorfisma, tomēr ir dažas atšķirības, kas var nodalīt dzimumus. Vīriešiem ir sarkana varavīksnene, bet sievietēm parasti ir sarkanbrūna varavīksnene. Sievietes ir arī blāvākas nekā tēviņi, un galvas augšdaļā ir mazāk bronzas krāsas vainaga. Gandrīz trešdaļai no visiem pieaugušajiem vīriešiem melnā gorget apakšā ir arī zils zils nokrāsa. Galvenā atšķirība starp vīriešiem un sievietēm ir astes siksnas. Vīriešiem ir plānas, garas lentes ar spekulētu galu, savukārt sievietēm ir plašāka īsāka versija, vidēji tikai 2 cm.(Del Hoyo et al., 2001)


texas spiny softshell bruņurupucis

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • vīrietis krāsaināks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    20 līdz 33 g
    0,70 līdz 1,16 oz
  • Diapazona garums
    19 līdz 27 cm
    7,48 līdz 10,63 collas

Pavairošana

Varavīksnes bišu ēdāji vairojas sociāli monogāmos pāros un izmanto kooperatīvās audzēšanas stratēģijas, taču pagaidām nav informācijas par šīs sugas uzmācības rituāliem. Nav arī skaidrs, vai šie savienojumi ilgst visu mūžu, vai monogāmās partnerattiecības ilgst tikai sezonu. Lai gan tie ir monogāmi, varavīksnes bišu ēdāju pāriem bieži vien ir viens “palīgs” vīriešiem, lai palīdzētu visos jauniešu audzināšanas aspektos.(Del Hoyo et al., 2001)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms
  • kooperatīvais selekcionārs

Varavīksnes bišu ēdāji ligzdo zemes dobumos, kurus uzbūvējuši abi vecāki un palīgs vīrietis. Viņi raka urbumus līdzenā zemē vai grēdu grēdās un zemajos krastos. Šī suga var ligzdot koloniāli, tajā pašā apgabalā var atrasties līdz 50 urbumiem. Burrow ir taisna vai saliekta uz vienu pusi, parasti no metra līdz 3,3 metriem gara un ar nelielu kameru galā. Varavīksnes bišu ēdāji ligzdu neveido, bet daži var izklāt gala kameru ar zāli, spalvām vai lapsenes spārniem. Varavīksnes bišu ēdāji katru sezonu netiek atkārtoti izmantoti; tomēr joslu pāru pētījumi rāda, ka tos pašus ligzdošanas reģionus var izmantot atkārtoti.(Austrālijas valdība, Vides, ūdens, mantojuma un mākslas departaments, 2010; Del Hoyo et al., 2001)

Laiks, kurā sākas vairošanās sezona, reģionāli atšķiras. Parasti tas notiek ap Austrālijas pavasari, no septembra līdz novembrim. Jaungvinejā olšūnas tiek dētas septembrī, savukārt Austrālijas dienvidu populācijas dēj novembra vidū un decembrī. Katru sezonu parasti ražo tikai vienu olu sajūgu. Daži pētījumi ir atklājuši, ka, ja ligzdu pazaudē agri vairošanās sezonā, pāris var mēģināt izmantot otru sajūgu. Tomēr šajā otrajā sajūgā ir mazāk olu nekā oriģinālā. Mātītes dēj kaut kur starp 3 un 7 pērļu krāsas olām (vidēji parasti 4 vai 5), kas dētas 5 dienu laikā. Pēc trešās olšūnas ievietošanas sākas inkubācija un pēc 22 līdz 31 dienām olas izšķiļas, parasti visas vienā un tajā pašā dienā. Jaunieši gandrīz mēnesi paliek dobumos, pirms iznāk laukā, un vecāki un palīgs viņus turpina barot vēl divas līdz četras nedēļas.(Austrālijas valdība, Vides, ūdens, mantojuma un mākslas departaments, 2010; Boland, 2004a; Boland, 2004b; Del Hoyo et al., 2001)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Varavīksnes bišu ēdāji vairojas vienu reizi, iespējams, divas reizes gadā.
  • Vaislas sezona
    Varavīksnes bišu ēdāji vairojas no septembra līdz decembrim.
  • Klāt olas sezonā
    3 līdz 7
  • Vidējais olu daudzums sezonā
    4 līdz 5
  • Diapazona laiks līdz inkubācijai
    No 22 līdz 31 dienai
  • Vidējais lidošanas vecums
    28 dienas

Abi vecāki un palīgs raka urbumus. Abi vecāki un palīgs piedalās arī visos jauniešu kopšanas aspektos, sākot no inkubācijas līdz pēcdzemdību vecumam. Pēc cāļu uzlidošanas vecāki un palīgi viņus turpina barot vēl divas līdz četras nedēļas.(Boland, 2004a; Del Hoyo et al., 2001)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Dažos pētījumos ir pētīts varavīksnes bišu ēdāju dzīves ilgums. Vienā pētījumā, kas veikts 1999. gadā, tika lēsts, ka šie putni savvaļā dzīvo līdz 24 mēnešiem. Šis novērtējums tika iegūts no maksimālajiem intervāliem starp joslu un atkārtotu novērojumu datumiem. Iespējamais izskaidrojums veikto pētījumu trūkumam un putnu īsajam dzīves ilgumam varētu būt fakts, ka šie putni migrē pa lieliem atvērta ūdens laukumiem. Šis migrācijas modelis apgrūtina to izsekošanu, kā arī viņiem ir liels nāves risks saistībā ar spēku izsīkumu vai badu migrācijas lidojuma laikā. Turklāt ir maz pētījumu par brieduma vecumu, lai gan, ņemot vērā paredzamo dzīves ilgumu un reizi gadā notiekošo vairošanās sezonu, varavīksnes bišu ēdājiem ātri jāaug līdz briedumam, lai vairotos.(Austrālijas valdība, Vides, ūdens, mantojuma un mākslas departaments, 2010)

  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    24 mēneši

Uzvedība

Varavīksnes bišu ēdāji ir migrējoša suga, kas var ceļot grupās līdz 500 īpatņiem. Šie putni vairošanās sezonā var būt vientuļi vai saviesīgi. Konkrētajā ligzdošanas apgabalā var būt viens līdz piecdesmit ligzdojošu pāru. Lielākajai daļai vaislas pāru palīdz viens vīrietis “palīgs”, kurš piedalās visos mazuļu audzināšanas aspektos. Atšķirībā no citām bišu ēdāju sugām šie palīgtēviņi nav mēģinājuši vairoties un ir izgāzušies; viņi visu vairošanās sezonu velta cita pāra mazuļu kopšanai.(Bolands, 2004a)

  • Galvenā uzvedība
  • fossorial
  • mušas
  • diennakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • Sociālais

Mājas diapazons

Visā pasaulē varavīksnes bišu ēdāji sastopami aptuveni 6 miljonos kvadrātkilometru. Precīzs teritorijas lielums nav zināms, bet koloniālo selekcionāru pāri agresīvi aizstāv tikai teritoriju ap ligzdas dobumu.(Bolands, 2004a)


ko ķenguru žurkas ēd tuksnesī

Komunikācija un uztvere

Konkrēta informācija par varavīksnes bišu ēdājiem nav labi zināma. Lielākā daļa Meropidae ģimene ir balss putni, kuri skaļi un bieži sauc citus savas sugas pārstāvjus. Ir zināms, ka bišu ēdāji praktizē abpusēju aicinājumu, viens putns vispirms dzied, savukārt cits putns reaģē, kā arī vienlaikus zvana kopā kā grupa. Skaņas komunikācija parasti ir svarīga grupas locekļu vidū Meropidae lai gan maz ir zināms par zvaniem vai tajos pārraidītās informācijas veidu. Saskaņā ar vienu lauka ceļvedi varavīksnes bišu ēdāju zvans tiek raksturots kā čitera un čivināšanas augsta līmeņa kombinācija. Tāpat kā visas putnu sugas, arī varavīksnes bišu ēdāji uztver savu vidi, izmantojot vizuālas, dzirdīgas, taustes un ķīmiskas norādes.(Del Hoyo et al., 2001; Simpsons un Day, 1996)

Viņu vokalizācijas piemērus var atrast saitēs:

http://www.youtube.com/watch?v=vieWHXSF3Q0 . http://www.birdsaustralia.com.au/education-resources/rainbow-bee-eater.html .

  • Sakaru kanāli
  • akustiskā
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Varavīksnes bišu ēdāji pārsvarā ēd bites un lapsenes, kas abi ir ģimenes locekļi Hymenoptera . Ir dokumentēts, ka varavīksnes bišu ēdāji barojās arī ar tauriņiem un kodēm ( Lepidoptera ), damselflies (Zigoptera), spāres (Anisoptera), vaboles ( Coleoptera ) un vairums lidojošo kukaiņu. Parasti šī suga sagūst savu laupījumu spārnā, lidojot no elektrolīniju laktām vai bezlapu zariem uz gaisā esošo kukaini. Daži pētījumi ir atzīmējuši, ka zirnekļi, iespējams, uzturā.(Del Hoyo et al., 2001)

Lai gan dažos pētījumos ir ziņots, ka laupījums tiek apēsts lidojuma laikā, vairums varavīksnes bišu ēdāju ar maltīti atgriežas pie asari. Tā kā lielākajai daļai varavīksnes bišu ēdāju laupījumu ir indīgi dzeloņi, putni šīs problēmas risināšanai izmanto īpašu rīcību. Noķēris biti un atgriežoties pie asari, putns pagriezīs bišu knābī, pagriežot to, līdz putnu knābis tur kukaini tieši aiz krūškurvja. No turienes varavīksnes bišu ēdāji sit bišu galvu pret cieto asari, padarot to nespējīgu. Tas var prasīt vairākus mēģinājumus. Pēc tam, kad bite ir apdullināta, putns satver biti aiz vēdera gala un, aizverot acis, sasmalcina dzēlienu, atbrīvojot bites indi un zarnas. Pēc tam varavīksnes bišu ēdāji bites izķidāto galu piecas līdz sešas reizes noberzē gar asari, noņemot dzeloni.(Del Hoyo et al., 2001)

Rīcības piemēru var atrast šajā You-tube saitē: http://www.youtube.com/watch?v=45hucuxKa58

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji

Plēsība

Dingos (Dingo suns), monitoru ķirzakas ( Varanus ), dzeltenpēdu antechinus (Antechinus fiavipes) un niedru krupji ( Rhinella jahtu piestātne ) ir visnozīmīgākie plēsēji varavīksnes bišu ēdājiem. Šie plēsēji galvenokārt medī olas un cāļus. Ir ierosināts, ka ieviestās sugas (dingoun niedru krupji ) ir augstāks plēsēju līmenis nekā vietējiem plēsējiem ( monitora ķirzakas undzelteno kāju antechinus).

Varavīksnes bišu ēdāji demonstrē mobingu, lai atturētu plēsējus. Ir arī pierādīts, ka ligzdu plēsība samazinās, palielinoties koloniju lielumam.(Bolands, 2004b)

  • Zināmie plēsēji
    • dingos (Dingo suns)
    • uzraudzīt ķirzakas ( Varanus )
    • dzelteno kāju antechinus (Antechinus fiavipes)
    • niedru krupji ( Rhinella jahtu piestātne )

Ekosistēmas loma

Varavīksnes bišu ēdāji kā kukaiņēdāju suga, iespējams, ietekmē vietējās lapsenes, bites un citus kukaiņus. Varavīksnes bišu ēdāji kalpo arī kā barības avots gan ievestajiem, gan vietējiem plēsējiem. Tā kā tie ligzdošanas dobumus neizmanto atkārtoti, atbrīvotās bedres var kalpot par patvērumu citām sugām.(Bolands, 2004a)


tukāna dzīves ilgums

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Nav zināms, vai varavīksnes bišu ēdāji dod labumu cilvēku ekonomikai.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Varavīksnes bišu ēdāji mēdz apmesties vai baroties ap stropiem kā barības avotu. Medus kombainiem un entomologiem putni ir pazīstami kā kaitēkļi, un 1900. gadu sākumā tos bieži nošāva par veltēm. Varavīksnes bišu ēdāji tagad ir aizsargāti, taču joprojām var radīt problēmas medus kombainiem visā Austrālijā.(Austrālijas valdība, Vides, ūdens, mantojuma un mākslas departaments, 2010)

  • Negatīvā ietekme
  • kultūraugu kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Varavīksnes bišu ēdāji ir aizsargāti saskaņā ar 1999. gada Vides aizsardzības un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas likumu. Tiek lēsts, ka varavīksnes bišu ēdāju populācija ir vairāk nekā miljons īpatņu, kas sadalīti aptuveni sešos miljonos kvadrātkilometru. Sakarā ar lielo populācijas lielumu un mājas izplatību IUCN tos uzskaita kā sugas, kas rada vismazākās bažas.('IUCN', 2009; Austrālijas valdība, Vides, ūdens, mantojuma un mākslas departaments, 2010)

Atbalstītāji

Rebecca JoAnn Youmans (autore), Floridas Valsts universitāte, Emīlija DuVala (redaktore), Floridas Valsts universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Agelaius phoeniceus (sarkano spārnu melnais putns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Butorides virescens (zaļais gārnis) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Thyropteridae (disku spārnu sikspārņi)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Dendroica pensylvanica (kastaņveida sīpolu)

Lasiet par dzīvnieku aģentiem vietnē Rynchops niger (melnais skimmeris)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Netta rufina (sarkano cekulaino pochard)