Neovison visonAmerikāņu ūdeles

Autors Kurts Šlimme

Ģeogrāfiskais diapazons

Ūdens ir sastopams visā ASV, un tas parādās katrā štata daļā, izņemot Arizonu. Viņi atrodas arī lielākajā daļā Kanādas, ieskaitot Ņūfaundlendas iedzīvotāju skaitu. Tās nav tikai Arktikas piekrastē un dažās ārzonas salās.

Amerikāņu ūdeles netīšām tika ievestas arī Britu salās, kur tās pagājušā gadsimta 60. gados aizbēga no kažokzvēru fermām. Viņu kā vietējā plēsēja ietekme uz vietējo savvaļas dzīvniekiem ir nopietna.



  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • ieviests
    • dzimtā
  • palearktika
    • ieviests

Dzīvotne

Kaut arī ūdeles ir sastopamas visā Ziemeļamerikā, tās mēdz bieži apmežot mežus, kas atrodas ūdens tuvumā. Straumes, dīķi un ezeri, kuru tuvumā atrodas kaut kāds otains vai akmeņains segums, tiek uzskatīti par optimālu teritoriju.(Kurta, 1995)



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • taiga
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi
  • upes un strauti
  • piekrastes
  • Mitrāji
  • purvs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes

Izskata apraksts

Ūdeles kažokāda parasti ir tumši brūna ar baltiem pleķiem zoda, krūtīs un rīkles zonā. Kažokāda ir mīksta un bieza, ar taukainiem aizsargapmatiem, kas ūdensiztur dzīvnieka mēteli (Chapman un Feldhamer 1982). Ķermenis ir garš un slaids, ar īsām kājām un smailu, plakanu seju. Pirksti ir daļēji savīti ar tīkliem, parādot ūdeles pusūdens dabu. Ķermeņa garums parasti ir apmēram 2 pēdas jeb 610 mm (Van Gelder 1982), līdz pusei šī garuma ir aste. Mātītes vidēji ir ievērojami mazākas nekā tēviņi. Pieaugušo sieviešu svars ir no 0,7 līdz 1,1 kg, savukārt tēviņu svars ir no 0,9 līdz 1,6 kilogramiem (Chapman un Feldhamer 1982). Ķermeņa garums ir arī atšķirīgs, tēviņu izmērs ir no 580 līdz 700 mm, bet sieviešu - no 460 līdz 575 mm (Chapman un Feldhamer 1982).(Čepmens un Feldhamers, 1982; Van Gelder, 1982)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    700 līdz 1600 g
    24,67 līdz 56,39 oz
  • Diapazona garums
    460 līdz 700 mm
    18.11 līdz 27.56 collas
  • Vidējais garums
    610 mm
    24.02 collas

Pavairošana

Ziemas laikā ūdeļu mātītes kļūst auglīgas un pārojas ar vienu vai vairākiem tēviņiem (kas arī ir caurspīdīgi).



  • Pārošanās sistēma
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Gan tēviņi, gan sievietes sāk pāroties desmit mēnešos (Chapman un Feldhamer 1982). Kad sieviete ir piesūcināta, viņas grūtniecības periods svārstās no 40 līdz 75 dienām (Kurta 1995). Jaunieši piedzimst pavasara beigās (aprīlī vai maijā), metiena lielums parasti svārstās no 1 līdz 8 indivīdiem (Chapman un Feldhamer 1982). Katrs jaundzimušais sver no 8 līdz 10 gramiem un šķiet sārts un krunkains, ķermeni klāj plāns baltas kažokādas apvalks.(Čepmens un Feldhamers, 1982; Kurta, 1995)


kur dzīvo savvaļas smiltis

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Audzēšana notiek reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Pārošanās notiek ziemas mēnešos.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1. līdz 8.
  • Grūtniecības periods
    40 līdz 75 dienas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    6 nedēļas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    6 līdz 10 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    10 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    10 mēneši

Jaunieši atver acis trīs ar pusi nedēļu laikā un tiek atšķirti no pusotra mēneša (Van Gelder 1982). Viņi paliek kopā ar māti visu vasaru līdz rudenim, kad viņi dodas prom, lai izveidotu savas teritorijas.(Van Gelder, 1982)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Minku maksimālais dzīves ilgums parasti ir apmēram 10 gadi.(Kurta, 1995)



  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    10 (augsti) gadi

Uzvedība

Ūdeles galvenokārt ir vientuļi dzīvnieki, un tēviņi ir īpaši neiecietīgi viens pret otru. Viņi atzīmē savas mājas robežas, izmantojot muskusa sekrēcijas no paplašinātām anālo dziedzeriem. Viņi pārsvarā ir aktīvi naktīs, īpaši rītausmas un krēslas tuvumā. Ūdele ir arī prasmīgi peldētāji un alpīnisti. Pārtikas meklējumos viņi var peldēt līdz 30 metriem (100 pēdas) zem ūdens un ienirt 5 metru dziļumā (Kurta 1995). Ūdeles raka viņu urbumus upju, ezeru un strautu krastos, vai arī viņi var izmantot citu zīdītāju, piemēram, ondatru, vecos blīvumus. Minks var apšūt viņu mājas interjeru ar žāvētu zāli un lapām, kā arī ar kažokādu no pagātnes upuriem.(Kurta, 1995)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • dzimtene
  • nakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks

Komunikācija un uztvere

Ūdens sazinās, izmantojot dažādas norādes, ieskaitot ķīmiskos, vizuālos un dzirdes signālus. Viņi ir diezgan klusi, taču, lai paziņotu teritoriālās robežas un reproduktīvo stāvokli, viņi ļoti paļaujas uz ķīmisko signālu.

Ūdelei ir lieliskas redzes, ožas un dzirdes sajūtas.

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Ūdeles diēta mainās atkarībā no sezonas. Vasarā tas sastāv no vēži un mazs vardes , kopā ar maziem zīdītājiem, piemēram, cērtes , truši , pelēm , un ondatras . Zivis , pīles un citas ūdensputnas nodrošina papildu ēdiena izvēli. Ziemā viņi galvenokārt upurē zīdītāji .

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • abinieki
  • rāpuļi
  • zivis
  • ūdens vēžveidīgie

Plēsība

Ūdelei ir maz dabisko ienaidnieku. Tos laiku pa laikam nogalina koijoti , bobcats un citi plēsēji, bet viņu galvenais drauds joprojām ir cilvēki. Ūdele, tāpat kā lielākā daļa sinepes , ir agresīvi un bezbailīgi plēsēji. Viņi nevilcinās sevi aizstāvēt pret dzīvniekiem, kas ir lielāki par sevi. Plēsīgie putni laiku pa laikam var ņemt ūdeles, vai arī mazuļus ligzdāčūskas, bet tiem ir veikls, noslēpumains krāsojums un slepens raksturs, tādējādi izvairoties no lielākās plēsības.(Kurta, 1995)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Ūdeles ir svarīgi mazu zīdītāju plēsēji visā to areālā.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Ūdeles kažokādas gadiem ilgi tiek uzskatītas par vienu no greznākajām kažokādām tirgū. Sākotnēji visa kažokāda nāca no dabīgām populācijām, radot nopietnu sugu slodzi. Tomēr, sākot no 1900. gadu vidus, tika izveidotas ūdeļu rančo, lai palīdzētu tirgū nodrošināt konsekventāku mizu piegādi. Lopkopība bija ļoti veiksmīga, un ūdeļu rančo skaits Amerikas Savienotajās Valstīs 60. gadu vidū sasniedza augstāko līmeni 7200 (Chapman un Feldhamer 1982). Lai gan rančo skaits valstī ir samazinājies līdz 439 (1998), kopumā joprojām tika saražoti 2,94 miljoni kaķu (gan savvaļas, gan mājas ūdeles), kuru vērtība bija 72,9 miljoni dolāru (USDA 1999). Plēves kvalitāti, kas būtiski ietekmē cenu, nosaka tās lielums, krāsa, faktūra un blīvums.(“Valsts lauksaimniecības statistikas dienests: Mink”, 1999. gada 22. jūlijs; Čepmens un Feldhamers, 1982. gads)

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Vienīgā negatīvā ietekme, ko var attiecināt uz ūdelēm, ir iespējamā ūdeļu un cilvēku konkurence par ūdensputniem vai citām medījumu sugām.

Saglabāšanas statuss

Galvenais drauds ūdeļu izdzīvošanai ir kažokādu tirgus pastāvīgā pastāvēšana. Četrdesmit septiņi štati un visas Kanādas provinces uz ūdelēm šobrīd ierobežo slazdošanas sezonu, un sezonas garums katrā apgabalā ir atšķirīgs (Chapman un Feldhamer 1982). Daudzviet noteiktas arī nozvejas lieluma kvotas. Abas šīs taktikas ļauj ierobežot ūdeļu noņemšanu, lai iedzīvotāju blīvums paliktu nemainīgs.


Kalifornijas zemes vāveru areāls

Vēl viens drauds ietver ūdeļu dzīvotņu iznīcināšanu. Ūdens ir ļoti atkarīgs no ūdens teritorijām. Šāda biotopa izveide, uzlabošana un uzturēšana ļauj turpināt pastāvēt veselīgām populācijām visā sugu diapazonā (Chapman un Feldhamer 1982).

Vides piesārņotāju, piemēram, dzīvsudraba un ogļūdeņražu savienojumu (piemēram, DDT un PCB) klātbūtne rada papildu draudus ūdelēm (Kurta 1995). Šīs ķīmiskās vielas uzkrājas ūdeles audos un var izraisīt reprodukcijas problēmas vai pat apdraudēt dzīvnieka dzīvību. Ir nepieciešams stingrāk regulēt šo ķīmisko vielu izmantošanu un iznīcināšanu.(Čepmens un Feldhamers, 1982; Kurta, 1995)

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Alisona Poora (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Kurts Šlimme (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors), Mičiganas Universitātes Zooloģijas muzejs-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Pygoscelis papua (gentoo pingvīns) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Sphenodon guntheri (brāļu sala tuatara)

Lasiet par Pseudorca crassidens (viltus slepkavu vaļu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Teredo navalis vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku pārstāvjiem lasiet par Clupeidae (siļķes, šadas, sardīnes, menhadens)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Pelobatidae (spadefoots, Archaic Frogs, Pelobatids).