Odocoileus virginianusbaltais briedis

Autors Taņa Djūija un

Ģeogrāfiskais diapazons

Balto astes brieži apdzīvo lielāko daļu Kanādas dienvidos un visā ASV kontinentālajā daļā, izņemot divus vai trīs štatus rietumos. To diapazons sasniedz visu Centrālameriku līdz Bolīvijai.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Balto astes brieži spēj izdzīvot dažādos sauszemes biotopos, sākot no Meinas ziemeļu lielajiem mežiem līdz Floridas dziļi zāģētajai zālei un šūpuļtīklu purviem. Viņi apdzīvo arī lauksaimniecības zemes, krūmājus un tādus pamestus rietumu rajonus, piemēram, kaktusu un ērkšķu tuksnešus Teksasas dienvidos un Meksikā. Ideālā balto astes briežu dzīvotnē būtu blīvi biezokņi (kur paslēpties un pārvietoties) un malas (kas nodrošina barību).

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • tropisks
  • Sauszemes biomi
  • kaprālis
  • mežs
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs
  • Mitrāji
  • purvs

Izskata apraksts

Galvas un ķermeņa garums ir no 150 līdz 200 cm, astes garums ir no 10 līdz 28 cm, un augstums pie pleciem ir no 80 līdz 100 cm.

Odocoileus virginianusmuguras krāsa atšķiras noēnojot lokāli, sezonāli un pasugās; tomēr ziemā tas ir pelēcīgāks un vasarā sarkanāks. Balta kažokāda atrodas joslā aiz deguna, apļos ap acīm, iekšpusē ausīs, virs zoda un rīkles, kāju augšējā iekšpusē un zem astes. Balto astes briežiem ir smaržas dziedzeri starp abām ķepas daļām uz visām četrām pēdām, metatarsālās dziedzeri katras aizmugurējās kājas ārpusē un lielāks tarzāla dziedzeris katras aizmugurējās kājas iekšpusē pie gurna. Smarža no šiem dziedzeriem tiek izmantota saziņai starp sugām, un sekrēcijas kļūst īpaši spēcīgas riesta sezonā. Tēviņiem ir ragi, kas tiek izmesti no janvāra līdz martam un atkal izaug aprīlī vai maijā, augustā vai septembrī zaudējot samtu. Pēc piedzimšanas ikri ir pamanīti ar baltu krāsu un svaru no 1,5 līdz 2,5 kg. Viņu mēteļi kļūst pelēcīgi, zaudējot plankumus līdz pirmajai ziemai. Balto astes briežiem ir laba redze un akūta dzirde, taču bīstamības noteikšanai tie galvenokārt ir atkarīgi no viņu ožas.


bumbu pitona dabiskā vide

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    57,0 līdz 137,0 kg
    125,55 līdz 301,76 mārciņas
  • Diapazona garums
    160,0 līdz 220,0 cm
    62,99 līdz 86,61 collas
  • Vidējais bāzes metabolisma ātrums
    123 447 W
    AnAge

Pavairošana

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Lielākā daļa balto astes briežu (īpaši vīriešu) pārojas otrajā gadā, lai gan dažas mātītes dažkārt pārojas pat septiņus mēnešus. Buki ir poligāmi, kaut arī tie var veidot pieķeršanos un vairākas dienas vai pat nedēļas palikt pie viena stirnas, līdz viņa sasniedz estrus. Vai sezonāli ir poliesters un parasti karstums novembrī ir īss divdesmit četru stundu periods. Ja stirna nav pārojusies, apmēram 28 dienas vēlāk notiek otra estrus. Pārošanās notiek no oktobra līdz decembrim, un grūtniecība ir aptuveni 6 ar pusi mēnešus. Pirmajā audzēšanas gadā mātītei parasti ir viena mazuļa, bet nākamajos gados dzimst 2 metieni (dažreiz 3 vai 4). Fawns spēj staigāt pēc piedzimšanas un grauzt veģetāciju tikai dažas dienas vēlāk.

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • apaugļošana
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Balto astes šķirne reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    Vaislas notiek no oktobra līdz decembrim, ķepas dzimst pavasarī.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1,0 līdz 3,0
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    6,5 mēneši
  • Vidējais grūtniecības periods
    198 dienas
    AnAge
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    8,0 līdz 10,0 nedēļas
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2,0 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    309 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2,0 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    417 dienas
    AnAge

Baltās astes mātītes ļoti aizsargā savus mazuļus. Meklējot ēdienu, mātītes atstāj savus pēcnācējus slēptuvē uz aptuveni četrām stundām vienlaikus. Gaidot mātes atgriešanos, teļi gulēja uz zemes ar izstieptu kaklu, labi maskējoties pret meža zemi. Fawns sāk sekot savai mātei viņas barības braucienos, kad viņi ir apmēram 4 nedēļas veci un pilnībā atgremojas divu mēnešu vecumā. Balto astes briežu mātes tiek barotas 8 līdz 10 nedēļas pirms atšķiršanas. Jauni vīrieši pamet māti pēc gada, bet jaunās sievietes bieži uzturas kopā ar māti divus gadus.

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem

Mūža ilgums / ilgmūžība

Lielākā daļa balto astes dzīvo apmēram 2 līdz 3 gadus. Maksimālais dzīves ilgums savvaļā ir 20 gadi, bet maz dzīvo 10 gadu vecumu.

Uzvedība

Baltā astes brieži ir visnervozākie un kautrīgākie no mūsu briežiem. Viņi sašūpojoties un bēgot, tipiski vicina asti no vienas puses uz otru. Viņi ir ārkārtīgi veikls un var saķerties ar ātrumu līdz 30 jūdzēm stundā pa sajukušu reljefu mežā. Arī baltās astes brieži ir labi peldētāji un bieži iekļūst lielās straumēs un ezeros, lai aizbēgtu no plēsējiem vai kukaiņiem vai apmeklētu salas. Viņu mājas diapazons parasti ir mazs, bieži kvadrātkilometrs vai mazāks. Balto astes brieži nemigrē uz ziemāju, bet spēcīga sniega laikā atrodas savās teritorijās. Viņi ir slaveni ar to, ka, meklējot barību, nepārtraukti izmanto tos pašus ceļus, bet dienas laikā negulēs vietās, kuras iepriekš ir izmantojuši.

Balto astes briežus parasti uzskata par vientuļiem, it īpaši vasarā. Sociālā pamatvienība ir sieviete un viņas ikri, lai gan ir novērots, ka tās ganās kopā ganāmpulkos, kuros ir simtiem cilvēku. Sievietes parasti seko savām mātēm apmēram divus gadus, bet vīrieši pamet grupu pirmajā gadā. Buki vasarā var veidot pārejošas grupas no 2 līdz 4, taču pirms pārošanās sezonas tās izirst. Tēviņi sāk rūtot jau septembrī, un šajā brīdī viņi ir pilnīgi nodarbināti ar pārošanās iegūšanu. Viņi neapsargā harēmus (tāpat kā ar alņiem), bet gan individuāli cīnās viens ar otru, sasitot ragos, lai piekļūtu noteiktai mātītei.


sarkano plecu vanaga dzīves ilgums

Whitetail ir rūpīgi rūpējies, lai pēcnācēji netiktu paslēpti no plēsējiem. Barojot, mātītes atstāj savus pēcnācējus blīvā veģetācijā apmēram četras stundas vienlaikus. Gaidot mātītes atgriešanos, teļi gulēja uz zemes ar izstieptu kaklu, labi maskējoties pret meža zemi. Fawns aiztur viņu izkārnījumus un urīnu līdz mātes atnākšanai, un tajā brīdī viņa uzņem visu, kas ir izliekts, lai liegtu plēsējiem jebkādas pazīmes.

Balto astes brieži nav īpaši skaļi, lai gan jaunie ikri dažreiz blenž. Ievainotie brieži izrunā pārsteidzoši skaļu “blatu” vai ķauķi. Visbiežāk dzirdamās skaņas ir traucētas balto astes svilpes vai šņācieni.

  • Galvenā uzvedība
  • kursors
  • terricolous
  • krēsla
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais
  • dominēšanas hierarhijas

Komunikācija un uztvere

Balto astes briežiem ir smaržas dziedzeri starp abām naga daļām uz visām četrām pēdām, ārpus katras aizmugurējās kājas un katras aizmugurējās kājas iekšpusē. Šo dziedzeru aromāts tiek izmantots, lai sazinātos ar citiem briežiem, un sekrēcijas pārošanās laikā kļūst īpaši spēcīgas.

Baltās astes rada vairākus balsu veidus, piemēram, rūcienus, sēkšanu un blūzumus. Šos balsojumus kopā ar citām skaņām un pozām izmanto saziņai (Smith, 1991). Ievainotie brieži izrunā pārsteidzoši skaļu “blatu” vai ķauķi. Visbiežāk dzirdamās skaņas ir traucētu balto astes svilpes vai šņācieni.

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Balto astes brieži barojas ar dažādu veģetāciju atkarībā no tā, kas ir pieejams viņu dzīvotnē. Austrumu mežos tiek patērēti kļavu, sassafru, papeļu, apses un bērzu (lai nosauktu dažus) pumpuri un zari, kā arī daudzi krūmi. Tuksneša apgabalos augi, piemēram, huajillo birste, juka, dadžu bumbieru kaktuss, komāli, ratama un dažādi izturīgi krūmi, var būt galvenās baltās astes diētas sastāvdaļas. Skujkokus bieži izmanto ziemā, kad citu pārtikas produktu ir maz. Balto astes brieži ir krepuskulāri, barojas galvenokārt no rītausmas līdz vairākām stundām pēc tam, un atkal no vēlas pēcpusdienas līdz krēslai.

  • Primārā diēta
  • zālēdājs

Plēsība

Baltajiem briežiem ir laba redze un akūta dzirde, taču tie galvenokārt ir atkarīgi no viņu ožas, lai noteiktu briesmas, un no spējas ātri skriet un sasiet cauri blīvai veģetācijai, lai izvairītos no briesmām. Baltie brieži ir plēsīgi lieliem plēsējiem, piemēram, cilvēkiem, vilki , kalnu lauvas , lāči , jaguāri , un koijoti .

Ekosistēmas loma

Baltajie brieži var ļoti ietekmēt augu sabiedrību sastāvu, to ganot, īpaši tur, kur to ir daudz. Bargās ziemās baltastes brieži var būt atbildīgi par liela skaita koku sagriešanu un nogalināšanu. Baltastes brieži ir svarīgi medījumu dzīvnieki arī daudziem lielajiem plēsējiem.


caurules deguna augļu nūja

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Balto astes briežus parasti medī gaļas un sporta dēļ. Agrīnie kolonisti un vietējie amerikāņi, lai izgatavotu bukšu ādu, izmantoja arī baltās astes briežu jēlādas. Balto astes galvas arī parasti tiek piestiprinātas pie namiņu sienām un citās brīvā dabā pavadītās vietās.

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Balto astes brieži ir postoši kultūraugiem, dārzeņu dārziem, augļu kokiem un dekoratīviem augiem, kur to diapazons pārklājas ar cilvēku dzīvesvietu. Kad to skaits kļūst pārāk liels, baltās astes brieži var izraisīt nopietnu kaitējumu meža veģetācijai, izmantojot pārmērīgu pārlūkošanu. Viņi ir iesaistīti negadījumos ar automašīnām, bieži izraisot nopietnus ievainojumus transportlīdzekļos esošajiem cilvēkiem.

Balto astes brieži ir nozīmīgi kā slimības pārnēsātāji, jo tie kalpo kā ērču saimnieki, kas pārnēsā Laimas slimību izraisošās baktērijas. Šī ir kļuvusi par aizvien biežāku slimību dažās ASV daļās, īpaši ziemeļaustrumu štatos.

Saglabāšanas statuss

Balto astes brieži ir ļoti izplatīti visā diapazonā, un to ir visvairāk no lielajiem Ziemeļamerikas zīdītājiem. Precīzi to skaita aprēķini nav veikti, bet šajā kontinentā, iespējams, ir kaut kur 8-15 miljoni. Lai gan gadsimta sākumā daudzās teritorijās to populācija tika iznīcināta līdz izzušanai (pārzvejas dēļ), pēdējā laikā tās ir sasniegušas vislielāko skaitu biotopu uzlabošanās dēļ, izcērtot kulminācijas mežus, nodrošinot viņiem lielāks suku un krūmu daudzums, uz kura lopbarību.

Atbalstītāji

Taņa Djūija (autore, redaktore), Dzīvnieku aģenti, (autore).

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Oxybelis fulgidus (zaļo vīnogu čūsku)

Lasiet par Anura par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par Rheidae (rheas) vietnē Animal Agents

Lasiet par dzīvnieku aģentiem Ovis ammon (argali)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Blenniidae (Combtooth blennies)

Lasiet par Rattus norvegicus (brūna žurka) vietnē Animal Agents