Okapia johnstoniokapi

Autore Brūka Agilara

Ģeogrāfiskais diapazons

Okapis ( Okapia johnstoni ) ir vietēja suga, kas sastopama Etiopijas diapazonā Subsahāras Āfrikā. Tie galvenokārt attiecas tikai uz Kongo Demokrātiskās Republikas centrālo, ziemeļu un austrumu daļu. Okapis diapazons no Meiko meža līdz Ituri mežam. Viņu teritorija sniedzas uz rietumiem Rubi, Tele un Ebolas upju baseinos. Ir daži pierādījumi, kas liecina, ka to izplatība ir izplatījusies Ugandas rietumos, jo mežu izciršana un ceļu būve tos stumj uz austrumiem. Okapu klāsts pastāvīgi samazinās, jo tie kļūst arvien apdraudētāki. Viņi parasti ir atsaucīgi, tāpēc gan vietējie iedzīvotāji, gan pētnieki nezina, cik tālu viņu diapazons patiesi paplašinās. Tas nozīmē, ka okapis parasti sastopams augstumā no 1600 līdz 3200 pēdām virs jūras līmeņa.(Kümpel et al., 2015a; Mallon et al., 2015; Toon and Stephen, 2003)


zaļš koks pitons sarkans

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Okapis ir sauszemes dzīvnieki, kuru teritoriālais diapazons var būt no 450 līdz 1500 m. Viņi galvenokārt dzīvo sulīgos, augstos nojumos esošajos lietus mežos, kur viņi ēd zemūdens lapotnes. Zairas Ituri mežā, kur pārsvarā dzīvo okapi, ir koki, kas caur lapotni ļauj maz saules gaismas. Šie saules gaismas plankumi ir piemēroti barošanai, ko veic okapis. Ituri upe iet cauri lietus mežam, un to baro vairāk nekā 75 collas gada nokrišņu daudzums. Vidējā temperatūra ir 31 ° C, kas parāda, ka okapis spēj izdzīvot mitrā, mitrā vidē. Šajā reģionā ir daži purvi, bet okapis no šīm vietām izvairās mitrā substrāta dēļ.(Bodmers un Rabs, 1992; Mallon un citi, 2015; Stanton un citi, 2014; Toon un Stephen, 2003)



  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • Sauszemes biomi
  • lietus mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piekrastes
  • Diapazona augstums
    450 līdz 1500 m
    1476,38 līdz 4921,26 pēdas

Izskata apraksts

Pirms atklāja, ka okapis ir vistuvākais radinieks žirafēm ( Giraffa camelopardalis ), tika uzskatīts, ka tie ir ģints daļa Equus to līdzības dēļ zirgiem un zebrām. Viņu ķermenis ir tumši sarkanbrūns ar samtainu tekstūru. Okapis mēteļi ir ārkārtīgi eļļaini, kas viņiem palīdz dakts ūdenim tropisko lietus mežu vidē. Viņu brūnie mēteļi krasi kontrastē ar kājām un seju; viņu kājām ir baltas zeķes ar brūnām svītrām, līdzīgas zebras zeķēm. Okapiem ir garas, melnas mēles, līdzīgas žirafēm. Vīriešiem ir īsi, ar ādu pārklāti ragi, kurus sauc arī par ossikoniem). Sievietēm trūkst ossikonu, to vietā ir matu virpuļi.(Bodmers un Rabs, 1992; Mallons un citi, 2015; Toon un Stephen, 2003)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • rotājumi
  • Diapazona masa
    210 līdz 350 kg
    462,56 līdz 770,93 mārciņas
  • Vidējā masa
    290 kg
    638,77 mārciņas
  • Diapazona garums
    180 līdz 250 cm
    70,87 līdz 98,43 collas

Pavairošana

Okapi ir vientuļi dzīvnieki, taču viņi pulcējas kopā. Pārošanās rituāli to netveramā rakstura dēļ ir novēroti tikai nebrīvē. Gan tēviņiem, gan sievietēm ir savs marķēšanas rituālu veids, pirms iesaistīties pārošanā. Tēviņi mazos augus apzīmē ar urīnu, savukārt mātītes izkārnās tajās pašās vietās, lai iezīmētu savu teritoriju. Gan vīrieši, gan sievietes berzē kaklu, lai atstātu dermas eksudātu. Lai uzmācīgs pāris sazinātos, sievietes, kas atrodas ķemmīšos, stundām ilgi staigās, līdz sastopas ar tēviņu.

Kad tēviņš un sieviete satiekas, tēviņš tuvojas mātītei un šņauc viņas dzimumorgānu zonu. Galamērķu pāri stāv paralēli viens otram ar galvu pretēji virzienam, lai šņāktu un laizītu partnera dzimumorgānu. Pēc tam gan vīrieši, gan sievietes urinē un smaržo partneru marķējumus, izmantojot flehmen. Flehmen ir metode, kā smaržot vidi, izmantojot Džeikobsona orgānu, kas ir daļa no ožas sistēmas. Pēc tam vīrieši, starp citām ķermeņa pozām, izstiepj kaklu un spārda kājas. Ja sieviete pieņem vīrieša žestus, viņa nolaiž galvu un pavirza asti malā. Pirms kopēšanas pārošanās tēviņš pārvietojas aiz sava biedra, laiza viņai muguru un pēc tam gatavojas viņu piestiprināt.



Neuzņēmīga sieviete var virzīties uz priekšu un spert savu potenciālo biedru, kā rezultātā šis vīrietis pārsteidz sievieti ar ragiem. Kad kopulācija ir pabeigta, pāri atdalās un sievietes grūtniecības laikā atgriežas blīvi mežainos apgabalos.

Veicot ģenētisko testēšanu, ir noteikts, ka okapis ir poligāma un izlaidīga suga. Tas ir tāpēc, ka lielākajai daļai okapiju, kas pētīti Kongo Demokrātiskās Republikas Okapi faunāla rezervāta parauglaukumā, bija augsts ģenētisko attiecību līmenis.(Bodmers un Rabs, 1992; Stanton et al., 2015)

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Okapisa reproduktīvais cikls ir apskatīts tikai nebrīvē, taču eksperti uzskata, ka viņu uzvedība dabiskajā vidē ir līdzīga. Okapis estrus periodi parasti ir neregulāri, bet mēdz notikt ik pēc piecpadsmit dienām visa gada laikā ar astoņu dienu folikulāru fāzi. Kad kopulācija ir beigusies, grūtniecības periods ilgs no 414 līdz 493 dienām, vidēji 440 dienas. Mātītēm aptuveni divus mēnešus pirms dzimšanas parādās tesmeņa un vulvas pietūkums. Sievietes pārdzīvo darbu, stāvot kājās, un viss process ilgst apmēram četras stundas.



Pēc piedzimšanas jaunās mātes norīs placentu un līgavaini jauni. Dažreiz jaunās mātes noraida savus zīdaiņus, sitot ar nagiem un nogalinot. Okapis ir pirmsociāla suga, un ir pazīstama ar to, ka ir “slēpņi”. Zīdaiņi apmēram divus mēnešus uzturēsies ligzdošanas zonā, un mātes šīs teritorijas aizsargā ar agresiju. Parasti okapis dzimumbriedumu sasniedz aptuveni 3 gadus vecs, taču ir bijuši gan jaunāki, gan vecāki reprodukcijas gadījumi.

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Okapis vairosies visu gadu, un estrus notiek ik pēc 15 dienām.
  • Vaislas sezona
    Nav īpašas vairošanās sezonas.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 2
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    viens
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    414 līdz 493 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    440 dienas
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    6 līdz 12 mēneši
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    9 līdz 12 mēnešus
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    No 1,7 līdz 3 gadiem
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    3 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    2,2 līdz 3 gadiem
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    3 gadi

Vecāku ieguldījumos Okapi paļaujas tikai uz savām mātēm. Papildus apaugļošanai tēviņi neuzrāda vecāku ieguldījumus. Lai dzemdētu, mātes pašas atkāpjas blīvi mežainos apvidos. Okapis ir pirmssociāls un sāk stāvēt 30 minūtes pēc piedzimšanas. Jaunieši atkāpsies uz slēptu ligzdu, kur viņi pavada lielāko daļu laika. Mātes šajās ligzdās aizsargā savus mazuļus, pārsteidzoši agresori, kas nāk pārāk tuvu. Zīdaiņi tiek uzskatīti par atšķirtiem pēc 6 mēnešiem, bet tas var ilgt gadu. Nebrīvē sievietes sūks zīdaiņus, kuri nav viņu pašu.(Bodmers un Rabs, 1992)

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nebrīvē ir zināms, ka okapis dzīvo 15 līdz 30 gadus. Tomēr nav bijis pietiekami daudz datu, kas savākti, lai saprastu okapu dzīves ilgumu savvaļā. 2014. gadā nomira 29 gadus vecs okapi, kurš tika uzskatīts par vecāko zināmo okapi pasaulē. Mirstību nebrīvē parasti izraisa parazīti, vecums, bakteriālas infekcijas, sēnīšu slimības, vīrusu slimības utt. Vecāki okapi var ciest no artrīta, aizaugušiem nagiem un nodilušiem zobiem.(Bodmers un Rabs, 1992; Kümpel et al., 2015a)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    29 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    15 līdz 30 gadi

Uzvedība

Okapi parasti dzīvo kā vientuļie dzīvnieki, taču ir zināms, ka atsevišķos gadījumos viņi barojas mazās grupās. Nebrīvē Okapis izstaro kaklu un ausu daivas sociālo kopšanu slēgtās nebrīvē esošās vides dēļ. Turklāt, kad okapis mijiedarbojas savvaļā, ir zināms, ka viņi savu teritoriju apzīmē ar urīnu. Ir novērotas hierarhijas, jo vairāk dominējošo indivīdu paceļ galvu, un ir zināms, ka padevīgi indivīdi noliek galvu uz zemes. Spēļu uzvedība var ietvert gambolus un melošanu un celšanos. Šī uzvedība parasti ietver okapis stāvus uz augšu un uz leju, astes vicināšanu, vērpšanu un ripošanu un daudz ko citu. Izspēles agresīva spēle ir novērota jauniem vīriešiem, kuri mijiedarbojas.(Bodmers un Rabs, 1992)


sievišķā raga aitu mātīte

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • diennakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • vientuļnieks
  • dominēšanas hierarhijas
  • Diapazona teritorijas lielums
    10,5 līdz 4,0 km ^ 2

Mājas diapazons

Okapi pārvietojas savā meža vidē un ceļo daudzas jūdzes pēc ēdiena, pārošanās un dzemdībām. Savvaļā okapiem ir mājas diapazoni, kas pārklājas ar citiem okapiem. Vīriešu diapazons var būt lielāks par 10,5 km ^ 2, un viņiem ir iespēja katru dienu pārvietoties 4 km.(Bodmers un Rabs, 1992)

Komunikācija un uztvere

Okapi ir ļoti skaļi dzīvnieki, galvenokārt sazinoties ar čokiem, vaidiem un blūziem. Manšetes tiek izmantotas, kad divi okapi tiekas pirmo reizi. Bleats parasti lieto jauni okapi, lai brīdinātu savas mātes parādīt stresu vai trauksmi. Vīrieši vaidi izmanto, lai paziņotu mātītēm, ka viņi ir atvērti pretimnākšanai.

Izņemot troksni, okapi atzīmē savu teritoriju ar urīnu, lai parādītu dominanci. Viņi arī izmantos savas kustības, lai parādītu dominanci atkarībā no kakla stājas. Ja indivīdam kakls ir pacelts augstu, šis indivīds parāda savu dominanci. Ja viņa kakls ir uz zemes, šis indivīds ir pakļāvīgs. Potenciālie biedri sazinās, sajaucot laizīšanu, urīna marķēšanu un kakla berzi.

Okapi parasti nav agresīvi dzīvnieki, bet vajadzības gadījumā sazināsies ar spēku. Tas ietvers spērienu un sitienu pretinieka sānos ar galvu vai ragiem.(Bodmers un Rabs, 1992)

  • Sakaru kanāli
  • taustes
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Okapi ir atgremotāji, par kuriem ir zināms, ka tie veģetācijas nolūkos meklē mežu. Ir novērots, ka viņi lieto vairāk nekā 100 dažādu sugu augus, izmantojot viņu aiztures mēles, kas var sasniegt vairāk nekā 12 collas. Viņu uzturs galvenokārt ir vērsts uz pumpuriem, lapām un augu zariem, un ir zināms, ka tie uzņem augus, kas ir indīgi cilvēkiem. Okapi papildina uzturu ar sēra māliem minerālvielām. Daži okapīši ir novēroti, ēdot sadedzinātu kokogli un nolaižot sikspārņu guano no dobajiem kokiem. Līdzīgi kā viņu žirafes māsīcas, okapīši dzer ūdeni, izlocījuši kājas un saliektus ceļus.(Bodmers un Rabs, 1992; Toon un Stephen, 2003)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • saknes un bumbuļi
  • koks, miza vai kāti
  • Citi pārtikas produkti
  • pa labi

Plēsība

Sakarā ar dabisko dzīvesvietu Kongo Demokrātiskās Republikas mežos primārie okapu plēsēji ir leopardi ( Panthera pardus ). Tomēr cilvēki ir arī galvenais okapis plēsējs. Vietējie pigmiji ir mednieku pulcētāji, kas izliks slazdus okapu kalšanas apgabalos, lai tos slazdotu. Tas nav pārāk bieži sastopams gadījums, jo pigmeji galvenokārt ēd mazākus dzīvniekus. Visbeidzot, ir zināms, ka parazīti, piemēram, nematodes, trematodes un helminti, ietekmē okapisa žultsvadus un aknas, izraisot nāvi. Nav zināms, ka Okapī ir īpašas plēsēju apkarošanas adaptācijas, taču viņi sper plēsējus un parasti klusē, ja vien viņiem nav nepieciešams veikt trauksmes zvanu.(Bodmers un Rabs, 1992; Toon un Stephen, 2003)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • aposematisks

Ekosistēmas loma

Tā kā okapi ir ļoti nenotverami, par viņu ekoloģiskajām lomām nav daudz zināms. Lielākā daļa informācijas par okapis ir no novērojumiem nebrīvē, kur tie pastāvīgi nesaskaras ar citām sugām. Ir zināms, ka Okapis ir dažu parazītu un sēņu saimniekorganismu suga, kas tos parasti iznīcina. Okapi ir atgremotāji, tāpēc tie darbojas kā primārie patērētāji un palīdz nodrošināt, ka noteikta veģetācija nav pārāk aizaugusi. Okapis nodrošina arī pārtikas avotu leopardiem ( Panthera pardus ) un vietējie pigmeji ( Homo sapiens ) mežā.(Bodmers un Rabs, 1992; Toon un Stephen, 2003)


zili gredzenota astoņkāja izmērs

Komensālās / parazītiskās sugas
  • Monodontella giraffae

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Ņemot vērā to, ka okapi Kongo reģionā tika atklāti tikai 1901. gadā, tie nav spējuši pārāk daudz ietekmēt cilvēkus, kuri nav Kongo reģiona pamatiedzīvotāji. Kā jau iepriekš minēts, pigmeji patiešām uztver un izmanto okapis kā pārtikas avotu, taču tas nenotiek pārāk bieži. Okapis mēdz izvairīties no blīvu cilvēku populācijām. Sakarā ar nenotveramo raksturu un zemo populāciju cilvēki nebrīvē ir sākuši vairot vairāk okapu, lai palīdzētu nodrošināt sugas pastāvīgu izdzīvošanu. Ir okapis tādās saglabāšanas jomās kā Okapi aizsardzības projekta rezervāts ir kļuvis par ekotūrisma zonu, kur cilvēki ierodas, lai apskatītu šo reto sugu.(Bodmers un Rabs, 1992; Toon un Stephen, 2003)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināms, ka Okapis ir kaitīgs cilvēkiem. Tas parasti izriet no fakta, ka viņi dabiski nesadarbojas ar cilvēkiem. Viņi uzturas pietiekami tālu no lauksaimniecības apgabaliem, lai tos neizmantotu kā pārtiku.(Bodmers un Rabs, 1992)

Saglabāšanas statuss

No 2015. gada jūlija IUCN Sarkanajā sarakstā Okapis tiek uzskatīts par apdraudētu sugu. Parasti tas ir saistīts ar cilvēku izraisītu dzīvotņu iznīcināšanu. Liela daļa viņu meža ir izcirta dažādām cilvēku vajadzībām. Tas ietver dzīvojamo un komerciālo attīstību, lauksaimniecības paplašināšanu, naftas urbšanu, mežizstrādi un militārās mācības. Lai novērstu izmiršanu, zooloģiskie dārzi visā pasaulē ir palīdzējuši vaislas darbos. Saskaņā ar Kongo likumiem okapi ir pilnībā aizsargāti. Tie ir aizsargāti Kongo, RFO un Maiko nacionālajā parkā. Okapi saglabāšanas projekts palīdz cīnīties okapu vārdā, lai novērstu viņu dabiskās dzīvotnes turpmāku iznīcināšanu, vienlaikus ievērojot pamatiedzīvotājus.(Kümpel et al., 2015b)

Atbalstītāji

Brūka Agilara (autore), Kolorādo štata universitāte, Brūka Bergere (redaktore), Kolorādo štata universitāte, Galens Burrels (redaktors).

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Dendroica fusca (Blackburnian warbler) vietnē Animal Agents

Lasiet par Rhinoderma darwinii vietnē Animal Agents

Lasiet par Prionailurus viverrinus (makšķerēšanas kaķis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cavia aperea (Brazīlijas jūrascūciņa) vietnē Animal Agents

Lasiet par Glis glis (tauku dormouse) vietnē Animal Agents

Lasiet par indikatoru indikatoru (lielāku medusgalvu) vietnē Dzīvnieku aģenti