Otocjona megalotisbata auss lapsa

Autors Pols Tomsons

Ģeogrāfiskais diapazons

Ir zināmas divas populācijas, viena no Etiopijas un Sudānas dienvidiem līdz Tanzānijai; otra no Angolas dienvidiem un Rodēzijas līdz Dienvidāfrikai.

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Sikspārņu ausis ir sastopamas sausos zālājos un savannās, dodot priekšroku vietām, kur zāle ir īsa. Viņi ir spējīgi grāvēji un dzīvo bedrēs, kuras rakušas pašas lapsas vai tādas, kuras atstājuši citi dzīvnieki, piemēram, aardvarki. Dens ir vairākas ieejas un kameras un vairāki metri tuneļu. Ģimenes mājas diapazonā var būt vairāki blīvi.

  • Biotopu reģioni
  • zemes

Izskata apraksts

Sikspārņu ausu lapsas vārds nāk no milzīgajām ausīm, kuru garums ir no 114 līdz 135 mm. Ķermenis parasti ir dzeltenbrūns; kakls un apakšdaļa ir bāla; ausu ārpuse, jenotveidīgā “sejas maska”, apakšstilbi, pēdas un astes gals ir melni. Bez lielajām ausīm sikspārņu ausu lapsu atšķir no citām lapsām ar unikālo zobu. Tam ir vairāk zobu nekā jebkuram citam heterodonta placentas zīdītājam ar kopējo daudzumu no 46 līdz 50 (Nowak, 1983). Tā kā visos pārējos kanīdos ir ne vairāk kā divi augšējie un trīs apakšējie molāri, sikspārņu ausij ir vismaz trīs augšējie un četri apakšējie molāri. Apakšējā žoklī liels pakāpienveida izvirzījums noenkuro lielo digastrālo muskulatūru, ko izmanto kukaiņu ātrai košļājamībai. Kājas ir salīdzinoši īsas.




pigmejs trīs īkšķu plēsēji

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    3 līdz 5,3 kg
    6,61 līdz 11,67 mārciņas
  • Diapazona garums
    460 līdz 660 mm
    18.11 līdz 25.98 collas

Pavairošana

Sikspārņu ausu lapsas parasti ir monogāmas; daži novērojumi liecina, ka dažreiz var būt divas sievietes ar vienu vīrieti, un ir viens pieraksts par kopēju kopšanu (Macdonald, 1984).

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Sikspārņu ausis katru gadu vairojas pašizkaltušās bedrēs. Kucēnu acis atveras 9 dienās, un tās iznāk no bedres 17 dienās. Jaundzimušie ir reti pārklāti ar pelēku zemādas kažokādu un 4-5 nedēļas mainās uz pieaugušo krāsu. Pēcnācēji tiek zīdīti 15 nedēļas, pirms viņi sāk lopbarību kopā ar vecākiem. Kucēni ir pilnībā izauguši 5 vai 6 mēnešus. Pēc brieduma sasniegšanas lielākā daļa izkliedējas vairošanās sezonā. Dažas jaunas sievietes var palikt kopā ar savu dzimto grupu un šķirni. Tēviņi piedalās sargāšanā, kopšanā un rotaļās ar jauniešiem tikpat daudz vai pat vairāk nekā māte. Pārošanās uzvedība nav aprakstīta savvaļā, bet zooloģiskajā dārzā pāris pārojās nedēļu 10 reizes dienā (Estes, 1991). Sievietei nebija estrusu pietūkuma. Tēviņš uzmanīgi sekoja mātītei, laizot viņai vulvu un periodiski piestiprināts. Pēc intromizēšanas pāris palika saistīts, tāpat kā daudzos kanīdos (Estes, 1991).

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vaislas sezona
    Septembris līdz novembris
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    2 līdz 6
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    3.2
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    4
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    60 līdz 70 dienas
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    30 (zemas) dienas
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    8 līdz 9 mēneši
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    8 līdz 9 mēneši
  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Viens nebrīvē dzīvojis 13 gadus un 9 mēnešus.

Uzvedība

85 procenti aktivitātes Serengeti notiek naktī, savukārt Dienvidāfrikā sikspārņu ausis ziemā galvenokārt ir diennakts, bet vasarā - nakts. Serengeti viens pētījums parādīja, ka ģimenes aizņem ekskluzīvas mājas diapazonā no 0,25 līdz 1,5 km ^ (2). Ar urīnu iezīmēja mājas diapazona robežas. Šīs grupas sastāvēja no pieaugušā pārošanās pārī un viņu mazuļiem. Pāri guļ vienā bedrē, barojas un atpūšas kopā, bieži atrodas kontaktā, ir līgavainis un līgavainis, spēlē viens ar otru, kā arī aizsargā un palīdz viens otram (Estes, 1991). Dienvidāfrikā homeranges plaši pārklājas, ar nelielu teritoriālo marķējumu vai bez tā (Nowak, 1983). Šajos apgabalos dažu simtu metru attālumā dažreiz tiek sakopoti divi vai trīs vairošanās blīvumi, iespējams, vietēji piemērotas augsnes vai veģetācijas dēļ. Iedzīvotāju blīvums var sasniegt 10 cilvēkus uz km ^ (2). Grupas dzīves priekšrocības sikspārņu ausīm ir palielināta termītu novākšana, uzlabota plēsēju noteikšana un iespēja pēcnācējiem, atdarinot uzzināt, ko ēst un kā to iegūt (Estes, 1991).

Spēļu uzvedība jauno mazuļu vidū parāda līdzību bēgšanas uzvedībai, jo pieaugušajiem sikspārņu ausu mēdz parādīties bēgšanas, nevis cīņas uzvedība (Delany un Happold, 1979).

  • Galvenā uzvedība
  • diennakts
  • nakts
  • kustīgs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Viņu uzturs galvenokārt sastāv no kukaiņiem un citiem posmkājiem un dažreiz maziem grauzējiem, ķirzakām, putnu olām un cāļiem, kā arī augu vielām. Hārvestera termīts ( Hodotermes ) un mēslu vaboles ( Scarabidae ) var sastādīt 80 procentus no lapsas diētas (Macdonald, 1984). Saskaņā ar Delany un Happold (1979) teikto, sikspārņu ausis lielu daļu ūdens iegūst no šo kukaiņu ķermeņa šķidrumiem. Termīti bieži barojas ar zāli virs zemes, kur tos pēc tam apēd lapsas. Tā kā ar šo zāli barojas arī lieli zālēdāji, piemēram, savvaļas dzīvnieki, zebras un bifeļi, sikspārņu ausu lapsas parasti tiek atrastas pie šo nagaino dzīvnieku lieliem ganāmpulkiem. Turklāt sikspārņu ausu lapsas ir saistītas arī ar šiem zīdītājiem, jo ​​viņi ēd mēslu vaboles, kuras barojas un dēj olas nagaiņu izkārnījumos. Lapsas ar savām lielajām ausīm klausās, kā vaboļu kāpuri grauž savu ceļu no mēslu bumbiņām (Macdonald, 1984). Sikspārņu ausu lapsas parasti barojas vieni. Tomēr tur, kur ir daudz kukaiņu medījumu, sikspārņu ausis var atrasties ļoti lielā blīvumā. Viņi faktiski var novākt vairāk termītu, barojoties grupā, nekā tad, ja vienlaikus medītu atsevišķi vienā un tajā pašā zemē (Estes, 1991).


melns sejā sastopams kapucīnu mērkaķis

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • kukaiņēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • rāpuļi
  • olas
  • kukaiņi
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji

Plēsība

Lai izvairītos no plēsējiem, sikspārņu auss paļaujas uz ātrumu un tā neticamo izvairīšanās spēju. Tas var efektīvi mainīt virzienu līdzenā braucienā, nezaudējot ātrumu (Estes, 1991).

Sikspārņu ausis ir pakļautas plēsējiem līdz šakāļu un ērgļu lielumam. Diennakts plēsīgie putni parasti rada lielākos draudus jaunām sikspārņu ausīm (Estes, 1991).

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Nekādas acīmredzamas sikspārņu ausu komerciālas izmantošanas iespējas nav, taču pamatiedzīvotāji viņus Botsvānā medī par savām kažokādām.

Saglabāšanas statuss

Citi komentāri

Otocyon megalotisir vienīgā ģints suga Autocyon .

Atbalstītāji

Pols Tomsons (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Ondrej Podlaha (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Heterohyrax brucei (hoggar hyrax) vietnē Dzīvnieku pārstāvji

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Scaphiopus couchii (Couch's Spadefoot)

Lasiet par Catharus minimus (pelēkā vaiga strazdu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Strigiformes (pūces) vietnē Dzīvnieku pārstāvji

Lasiet par Thallomys paedulcus (akācijas žurka) vietnē Animal Agents

Lasiet par Eurythoe complanata par dzīvnieku aģentiem