Panthera pardusleopard

Autore Ešlija Hanta

Ģeogrāfiskais diapazons

Ir deviņas pasugasPanthera pardus, kas tiek sadalīti šādi:Panthera pardus pardusatrodas Āfrikā;Panthera pardus nimr, Arābija;Panthera pardus saxicolor, Centrālāzija;Panthera pardus melas, Java;Panthera pardus kotiya, Šrilanka;Panthera pardus fusca, Indijas subkontinents;Panthera pardus delacourii, Āzijas dienvidaustrumos Ķīnas dienvidos;Panthera pardus japonensis, Ķīnas ziemeļi; unPanthera pardus orientalis, Krievijas tālajos austrumos, Korejas pussalā un Ķīnas ziemeļaustrumos.(Breitenmoser et al., 2008)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • palearktika
    • dzimtā
  • Austrumu
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Leopardi apdzīvo dažādas reljefas. Tās ir visvairāk apdzīvotas mežu meži, zālāju savannas un meži. Viņi arī aizņem kalnu, krūmāju un tuksneša dzīvotnes. Viņi dod priekšroku kokiem visā to ģeogrāfiskajā izplatībā, un tie ir reģistrēti 5638 metru augstumā Mt. Kilimandžaro.(“Āfrikas savvaļas dzīvnieku fonds”, 2009)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • lietus mežs
  • krūmāju mežs
  • kalni
  • Diapazona augstums
    5638 m (augsts) m
    pēdas

Izskata apraksts

Leopardu ķermeņa lielums un krāsu modeļi atšķiras ģeogrāfiski un, iespējams, atspoguļo pielāgojumus konkrētiem biotopiem. Leopardiem ir īsas kājas attiecībā pret garo ķermeni. Viņiem ir plaša galva, un viņu masīvais galvaskauss ļauj spēcīgiem žokļa muskuļiem. Leoparda lāpstiņai ir īpašas piestiprināšanas vietas kāpšanai muskuļos. Viņiem ir mazas apaļas ausis, garas ūsas, kas stiepjas no tumšiem plankumiem uz augšlūpas, un garas ūsas uzacīs, kas aizsargā acis, pārvietojoties pa blīvu veģetāciju. Viņu mētelis svārstās no dzeltenbrūnas vai gaiši dzeltenas siltos, sausos biotopos līdz sarkanīgi oranžam blīvos mežos. Pasugas izšķir pēc unikālajām pelage īpašībām. Viņu ķermenis ir pārklāts ar melnām rozetēm, kuras ir apaļas Āfrikas austrumos un kvadrātveida Dienvidāfrikā. Viņu krūtīs, kājās un sejā ir cieti melni plankumi, un astē ir gredzeni. Bērniem ir dūmakaini pelēks mētelis, un to rozetes vēl nav atšķirīgas. Katram indivīdam ir unikāls mētelis, kuru var izmantot identifikācijai. Melnās panteras, kuras visvairāk apdzīvo mitros mežos, ir leopardi ar recesīviem melanistiskiem gēniem. Savannas un mežu leopardi mēdz būt salīdzinoši lieli, savukārt kalnu un tuksneša leopardi - salīdzinoši mazi. Leopardi ir seksuāli dimorfiski, jo vīrieši mēdz būt lielāki nekā sievietes. Mātīšu ķermeņa masa ir no 17 līdz 58 kg, bet garums - no 1,7 līdz 1,9 m. Tēviņu masa ir no 31 līdz 65 kg, bet garums - no 1,6 līdz 2,3 m.(“African Wildlife Foundation”, 2009; “Thinkquest: Library”, 1997; Hunter and Hinde, 2005; Nowell and Jackson, 1996)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    17 līdz 65 kg
    37,44 līdz 143,17 mārciņas
  • Diapazona garums
    1,6 līdz 2,3 m
    5,25 līdz 7,55 pēdas

Pavairošana

Leopardi ir neizteiksmīgi, jo gan vīriešiem, gan sievietēm ir vairāki biedri. Mātītes piesaista potenciālos draugus, izdalot feromonus urīnā. Mātītes uzsāk pārošanos, ejot turp un atpakaļ tēviņa priekšā un uzsitot pret viņu vai satverot viņu ar asti. Pēc tam tēviņš uzmontē mātīti, bieži iekožot pakaušā. Kopēšana ilgst vidēji trīs sekundes ar sešu minūšu intervāliem starp katru kopēšanas ciklu. Viens vairošanās pāris var kopēt līdz 100 reizēm dienā vairākas dienas, šajā laikā viņiem ir kopīgi pārtikas resursi.(Lamans un Knots, 1997)

  • Pārošanās sistēma
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Reproduktīvā sezona ir visu gadu, bet virsotne ir maija lietainajā sezonā. Ķīnā un Sibīrijas dienvidos leopardi vairojas galvenokārt janvārī un februārī. Mātītes ir estrusas 7 dienas, un to cikls ir 46 dienas. Grūtniecība ilgst 96 dienas, un sievietes parasti dzemdē reizi 15 līdz 24 mēnešos. Parasti sievietes pārstāj vairoties apmēram 8,5 gadus vecas.(Frīdmans un Case, 2002; Macaskill, 2009)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • audzēšana visu gadu
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Leopardi vairojas ik pēc 15 līdz 24 mēnešiem
  • Vaislas sezona
    Leopardu šķirne ir visu gadu, un virsotne ir lietainā sezonā
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    2 līdz 3
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    2
    AnAge
  • Vidējais grūtniecības periods
    96 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    97 dienas
    AnAge
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    3 mēneši
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    No 13 līdz 18 mēnešiem
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2,5 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    937 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    771 diena
    AnAge

Leoparda mazuļu dzimšanas brīdī svars ir mazāks par 1 kg, un viņu acis paliek aizvērtas pirmo nedēļu. Medības un barošanas laikā mātes atstāj savus mazuļus līdz 36 stundām blīvu krūmu, klinšu spraugu vai dobu koku stumbru aizsardzībā. Viņi bieži pārvieto apdzīvotās vietas, kas palīdz novērst mazuļu krišanu lauvu un citu plēsēju vidū. Cubs iemācās staigāt 2 nedēļu vecumā un regulāri pamet deniņu 6 - 8 nedēļu vecumā, ap to laiku viņi sāk ēst cietu pārtiku. Mātes ar mazuļiem dala mazāk nekā trešdaļu pārtikas. 3 mēnešus veci mazuļi ir pilnīgi atšķirti un patstāvīgi, nedaudz jaunāki par 20 mēnešiem. Bieži brāļi un māsas uztur sakarus neatkarības pirmajos gados. Teritorijas ir elastīgas, un jaunieši var kavēties dzimšanas zonā.(Hunter un Hinde, 2005; Macaskill, 2009; Stander et al., 1997)


kāds ir parastais nosaukums aligators mississippiensis

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nebrīvē leopardi var dzīvot līdz 21 līdz 23 gadiem, un vecākajai zināmajai personai ir 27 gadi. Savvaļas leopardi var dzīvot līdz 10 līdz 12 gadiem, un vecākajam zināmajam indivīdam ir 17 gadi. Mazuļu izdzīvošanas rādītāji svārstās no 41% līdz 50%.(Guggisberg, 1975; Hunter and Hinde, 2005)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    17 (augsti) gadi
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    27 (augsti) gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    10 līdz 12 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    21 līdz 23 gadi

Uzvedība

Leopardi ir vientuļie, nakts plēsēji. Lai gan dažreiz viņi medī apmākušās dienās, cilvēkiem tuvu esošajos apgabalos viņi ir mazāk diennakts, salīdzinot ar neapdzīvotām vietām. Viņi atzīmē savu teritoriju ar urīnu, izkārnījumiem un naglu zīmēm un sazinās ar konkrētajiem cilvēkiem, rūcot, rūcot un spļaujot, kad tas ir saasināts, un ņurdot, ja saturs ir apmierināts. Viņi arī izdara asu klepu, lai reklamētu savu klātbūtni radiniekiem. Leopardiem visērtāk ir apakšējā meža lapotnē, kur viņi bieži barojas, un vispirms nolaižas no nojumes. Viņi ir ērti ūdenī un ir atbilstoši peldētāji. Medībās leopardi pārvietojas ar lēnu, tupošu gājienu. Viņi var skriet ar ātrumu līdz 60 km / stundā, lēkt vairāk nekā 6 m horizontāli un 3 m vertikāli. Leopardi ir fakultatīvi dzērāji, un liela daļa ūdens nepieciešamības rodas no uzņemtajiem upuriem. Leopardam ir uzlabota redze un dzirde, kas viņus padara īpaši prasmīgus medībās blīvos mežos.(“Āfrikas savvaļas dzīvnieku fonds”, 2009; Friedman un Case, 2002; Macaskill, 2009)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • kursors
  • terricolous
  • nakts
  • kustīgs
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    13 līdz 35 km ^ 2

Mājas diapazons

Vīriešu leopardu darbības rādiuss ir aptuveni 12 km ^ 2, un mājas diapazons ir aptuveni 35 km ^ 2. Sievietēm galvenā darbības rādiuss ir aptuveni 4 km ^ 2, un mājas diapazons ir aptuveni 13 km ^ 2. Līdzīgi kā citām zīdītāju sugām, arī vīriešu mājas diapazoni ir lielāki un mēdz pārklāties ar vairākām sievietēm. Namībijā vīriešu dzimuma diapazoni pārklājas 46% gadījumu, bet sievietes - aptuveni 35%. Mājas diapazoni sausos apstākļos parasti ir lielāki.(“African Wildlife Foundation”, 2009; Stander et al., 1997)

Komunikācija un uztvere

Lai gan leopardi lielāko daļu laika klusē, viņi var atkārtoti piesmakt, raustoši klepus, lai reklamētu savu klātbūtni radiniekiem. Vīrieši izmanto šo unikālo aicinājumu paziņot teritoriālās robežas. Ja tuvumā atrodas cits leopards, tas var atbildēt ar līdzīgu vokalizāciju un turpināt vokalizēt, izejot no zonas. Tēviņi arī rūc viens uz otru, un sievietes, atrodoties estrālā stāvoklī, aicina pie potenciālajiem biedriem. Daži leopardi barošanas laikā var murrāt.(“Āfrikas savvaļas dzīvnieku fonds”, 2009; Guggisberg, 1975; Tagadels un Džeksons, 1996)

  • Sakaru kanāli
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Leopardi ir plēsēji plēsēji, kas pamēģina savu laupījumu, pirms tas ir spējis reaģēt. Viņi tuvojas potenciālajam laupījumam, zemu noliekoties zemē, pirms pouncing nonāk 3–10 m attālumā no upura. Visticamāk, ka leopardi pēc pirmās atlēciena vajā laupījumu. Kad laupījums ir sagūstīts, viņi nekavējoties salauž laupījuma kaklu, izraisot paralīzi. Pēc laupījuma kakla laušanas leopardi tos nosmako un nogādā liemeni uz nomaļu barošanās vietu, parasti blakus esošajā kokā. Tie var arī pārklāt laupījumu liemeņus lapās un augsnē. Viņu milzīgais spēks ļauj viņiem tikt galā ar upuriem, kas pat 10 reizes pārsniedz viņu pašu svaru.(“African Wildlife Foundation”, 2009; Friedman and Case, 2002; Hayward et al., 2006; Macaskill, 2009; Stander et al., 1997)


zaļā koka varde kurkuļi

Leopardi parasti medī vidēja izmēra nagaiņus, kas ietver mazas antilopes ( Bovidae ), gazeles ( Gazella ), brieži ( Cervidae ), cūkas ( Viņu ), primāti ( Primāti ) un mājlopiem. Viņi ir oportūnistiski plēsēji un ēd putnus ( Putni ), rāpuļi ( rāpulis ), grauzēji ( Rodentija ), posmkājiem ( Arthropoda ) un carrion, kad tas ir pieejams. Leopardi dod priekšroku medījumam, kas sver no 10 līdz 40 kg. Ir zināms arī, ka viņi gūst gepardus ( Acinonyx jubatus ), vientuļās hiēnas ( Hyaenidae ), kā arī mazākiem plēsējiem. Ir zināms, ka tie kešot pārtiku un var turpināt medīt, neskatoties uz to, ka vairāki liemeņi jau ir saglabāti kešatmiņā.(“African Wildlife Foundation”, 2009; Friedman and Case, 2002; Hayward et al., 2006; Macaskill, 2009; Stander et al., 1997)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • rāpuļi
  • zivis
  • Carrion
  • kukaiņi
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Cilvēki ir galvenais leopardu plēsējs. Leopardi tiek medīti kā trofeju dzīvnieki pēc kažokādas, un reta ir zemnieku atbildes slepkavība, kas aizsargā viņu mājlopus. Lauvas ( Panthera leo ), tīģeri ( Panthera tigris ), plankumainās hiēnas ( Crocuta crocuta ) un Āfrikas savvaļas suņiem ( Lycaon pictus ) upuri leoparda mazuļiem un spēj nogalināt pieaugušos leopardus. Parasti, kad pieaugušais tiek nogalināts, tas notiek teritoriālās konfrontācijas dēļ. Daudzas īpašības, kas padara leopardus par lieliem plēsējiem, kalpo arī kā izcili plēsēju aizsardzības mehānismi. Piemēram, leoparda plankumi ļauj viņiem neuzkrītoši ceļot un izvairīties no atklāšanas.(“Āfrikas savvaļas dzīvnieku fonds”, 2009; Breitenmoser et al., 2008)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains

Ekosistēmas loma

Leopardi konkurē par ēdienu ar lauvām ( Panthera leo ), tīģeri ( Panthera tigris ), plankumainās hiēnas ( Crocuta crocuta ) un Āfrikas savvaļas suņiem ( Lycaon pictus ). Lai izvairītos no potenciālo plēsēju uzbrukumiem, leopardi mēdz medīt dažādos dienas laikos un izvairās no apgabaliem, kur potenciālie plēsēji ir visvairāk apdzīvoti. Kad konkurence par lielākiem laupījumu priekšmetiem ir liela, leopardi medī mazākus dzīvniekus, kas samazina starpsugu konkurenci. Leopardi ir daudz parastu parazītu, tostarp plaušu plankumu (Paragominus westermani), plakanie tārpi ( Pseidofillīdija ), spirālijas nematodes (Spiruroidea), āķu tārpi (Ancylostomatidae), plaušu tārpi (Aelurostrongylus), zarnu un aknu parazīti (Kapelija) un parazitārie vienšūņi (Sarcocystis).(Frīdmans un Case, 2002; Macaskill, 2009; Patton un Rabinowitz, 1994)


uzraudzīt ķirzakas Indijā

Komensālās / parazītiskās sugas
  • plaušu fluke (Paragominus westermani)
  • plakani tārpi ( Pseidofillīdija )
  • spirāļu nematodes (Spiruroidea)
  • āķu tārpi (Ancylostomatidae)
  • plaušu tārpi (Aelurostrongylus)
  • zarnu un aknu parazīti (Kapelija)
  • parazitārie vienšūņi (Sarcocystis)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Leopardus var redzēt Nacionālajos parkos visā Āzijā un Āfrikā. Tie palīdz kontrolēt paviānu populācijas un izkliedēt sēklas, kas pielīp pie viņu kažokādas. Cilšu kultūru vadītāji un karotāji visā leoparda ģeogrāfiskajā diapazonā valkā kažokādu kā goda un drosmes simbolu. Cilšu medicīnas vīrieši un sievietes iesaka leoparda ādas kā līdzekli pret sliktām pazīmēm. Leopardi bieži tiek sagūstīti lolojumdzīvnieku tirdzniecībai, un tos mērķē arī trofeju mednieki.(Arhin, 2003)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Kad dabisko laupījumu skaits ir mazs, ir zināms, ka leopardi nogalina mājlopus. Ir zināms, ka ievainoti vai slimīgi leopardi cilvēku medī kā vieglu laupījumu.(“African Wildlife Foundation”, 2009; “Thinkquest: Library”, 1997; Arhin, 2003)

  • Negatīvā ietekme
  • ievaino cilvēkus
    • kodumi vai dzēlieni

Saglabāšanas statuss

Leopardu skaits samazinās to ģeogrāfiskajā diapazonā biotopa zaudēšanas un sadrumstalotības, kā arī tirdzniecības un kaitēkļu apkarošanas dēļ. Rezultātā IOPN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā leopardi ir iekļauti kā “gandrīz apdraudēti”. Šķiet, ka leopardi izrāda zināmu pretestību nelieliem biotopu traucējumiem un ir samērā toleranti pret cilvēkiem. Pašlaik leopardi visā Āzijas rietumu daļā ir aizsargāti; tomēr populācijas šajā diapazona daļā ir pārāk mazas, lai uzturētu stabilu izaugsmi. Lai gan visā to ģeogrāfiskajā diapazonā Āfrikā pastāv biotopu rezervāti un nacionālie parki, lielākā daļa leopardu dzīvo ārpus šīm aizsargājamām teritorijām. Lai gan leopardi ir visvairāk apdzīvoti no “lieliskajiem kaķiem”, 5 no 9 pasugām ir uzskaitītas kā apdraudētas vai kritiski apdraudētas.(Breitenmoser et al., 2008)

Atbalstītāji

Ešlija Hanta (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Fils Maierss (redaktors, instruktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Džons Berini (redaktors), Dzīvnieku aģentu personāls.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Eschrichtius robustus (pelēkais valis) vietnē Animal Agents

Lasiet par Ardea cinerea (pelēko gārni) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Cinclus cinclus (baltās rīkles kausiņš)

Lasiet par Muntiacus muntjak (Indijas muntjac) vietnē Animal Agents

Lasiet par Macropus bernardus (melnais wallaroo) vietnē Animal Agents

Lasiet par Oncorhynchus clarkii vietnē Animal Agents