Phalaropus lobatusnorthern phalarope (arī: sarkana kakla phalarope)

Autors Delanijs Andersons

Ģeogrāfiskais diapazons

Sarkanā kakla falarope (Phalaropus lobatus) ir visizplatītākā un visplašāk izplatītā ģints suga Phalaropus . Tam ir cirkumpolārs sadalījums un tas atrodas gan boreālajā, gan tundras zonā starp 60 un 70 grādiem. Šie falaropi atrodami Ziemeļu Ledus okeāna piekrastes reģionos, uz dienvidiem līdz Aleutians un ziemeļrietumos līdz Lielbritānijai. Ziemā sarkano kaklu phalarope lielāko daļu laika pavada okeānā. Šajā vairošanās periodā falaropus var atrast pie Dienvidamerikas centrālajiem rietumiem, Arābijas jūrā un no Indonēzijas centra līdz Melanēzijas rietumiem.

(del Hoyo et al 1996) (Kamerons un Harisons 1978)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • palearktika
    • dzimtā
  • Austrumu
    • dzimtā
  • etiopietis
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā
  • austrālietis
    • dzimtā
  • okeāna salas
    • dzimtā
  • Arktiskais okeāns
    • dzimtā
  • Indijas okeāns
    • dzimtā
  • Atlantijas okeāns
    • dzimtā
  • Klusais okeāns
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • holarctic

Dzīvotne

Vaislas sezonā sarkano kaklu phalaropes apdzīvo tundras / meža tundras apgabalus pie ezeriem vai mitrājiem ar purvainām piekrastes zonām, kurās ir daudz zālaugu, sūnu un grīšļu. Tie ir atrasti arī reti veģetētos lavas tuksnešos Islandē, piekrastes tīreļos, lielu upju palienēs, kā arī purvos. Migrācijas laikā šie putni atradīs sāļus ezerus, kurus izmantot, un ziemas sezona tiek pavadīta jūrā augšupejošās zonās un okeāna plankumos.



(del Hoyo et al 1996)

  • Sauszemes biomi
  • tundra
  • Ūdens biomas
  • ezeri un dīķi

Izskata apraksts

Šī phalarope suga ir mazākā no ģints Phalaropus , ar garumu 18-19 cm, un spārnu platums 31-34 cm. Sarkanā kakla falaropā ir vērojams pretējs seksuālais dimorfisms, kas nozīmē, ka mātīšu vaislas apspalvojums ir spilgtāk nokrāsots nekā vīriešiem. Sievietei ir pelēka galva, kakls un krūts sāni, ar kastaņa krāsas apkakli un baltu rīkli; spārni ir bifeļkrāsas, virs acs ir maza balta josla, un kuņģis ir pilnīgi balts. Tēviņiem ir daudz blāvākas krāsas, jo tiem ir brūna galva, kakls un augšdaļa. Nepārnēsājamais falaropa apspalvojums ietver blāvi pelēkas augšējās daļas, un galva galvenokārt ir balta un caur aci un aiz acs ir melns plankums. Nepilngadīgajiem ir brūna galva, kakls, augšdaļa un acu plāksteri. Viņu krūts, šķiet, ir “mazgāta” bufetes krāsa, un pārējā apakšdaļa ir balta.

(del Hoyo et al 1996)


cūku lieluma salīdzinājums ar cilvēku

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    20 līdz 48 g
    0,70 līdz 1,69 oz

Pavairošana

Kopumā sarkankakla falaropā tiek izmantota monogāma pārošanās sistēma. Tomēr, ja tēviņi ir pārmērīgi, mātīte pārosies ar daudziem tēviņiem (polandrās pārošanās sistēma). TheP. lobatusmātītes ieradīsies Artic audzēšanas vietās maijā līdz jūnija vidum pirms tēviņiem un sacentīsies savā starpā un izstādīsies mazās ballītēs. Sievietes bieži meklēs un aizstāvēs vīru. Kad viņi būs kopējušies, abi uzcels vienu vai vairākas ligzdas, un sieviete dēs olas. Viņu ligzda sastāv no skrāpējumiem uz zemes, kas ir izklāta ar kātiem un lapām, bieži ūdens tuvumā.

Mātīte ik pēc 24-30 stundām izdēs 4 (reizēm 3) olas. Ja attiecības ir monogāmas, olšūnas tiek atsevišķi perētas, bet, ja pārošanās sistēma ir polandrāla, olšūnas tiek dubultas. Tēviņš olas pats inkubē, sākot ar ceturto dēto olu, un mēdz cāļus, kad tie ir izšķīlušies. Tieši pirms inkubācijas sākuma tēviņš izkausēs spalvas no vēdera, lai izveidotu divus perēšanas plāksterus. Šie plāksteri būs piesūcināti ar asinīm un rīkojas, lai olas būtu siltas, kamēr viņš uz tām sēž.

Pēc cāļu izšķilšanās mātītes dosies uz ziemošanas vairošanās vietām, kas ir jau jūnija beigās. Tēviņi paliks vēl divas nedēļas, pēc kuras arī viņi dosies prom. Cāļi lido 18-21 dienā un migrāciju sāks augustā. 1 gadu vecs cālis vairosies pirmajā sezonā un var dzīvot līdz 5 gadiem.

(del Hoyo et al 1996, Terres 1980)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu

Mūža ilgums / ilgmūžība

Uzvedība

Sarkanā kakla falarops vasaras vielmaiņas vietās parasti ir vientuļš, ja vien dzīvotne nav ierobežota, un tad tā paliks brīvi koloniāla. Migrācijas laikā uz un no vairošanās vietām šie putni ir ļoti rūpīgi, kā arī ziemā, kur falaropus var atrast masveida grupās. Tas var ietvert sāļus ezerus, okeāna piekrastes rajonus, kur var atrast lielu zooplanktona krājumu, kā arī jūrā esošās teritorijas ar virszemes euphausiid garneļu spietiem.

Phalarope sieviete parasti nav teritoriāla, izņemot faktiskās ligzdas vai partnera aizstāvēšanu. Sievietes iesaistīsies arī gaisa vajāšanā, parasti iesaistot daudzas sievietes, kas vajā vīrieti. Kad kopulācija notiekP. lobatus, sieviete norādīs uz savu gatavību, izrunājot zemu piezīmi, kamēr viņa peld uz ūdens. To dzirdot, tēviņš pacelsies no ūdens un īslaicīgi lidinās virs mātītes. Kad viņš nokāpj viņai mugurā, lai kopētu, viņš patiesībā stumj viņas daļu zem ūdens.


plankumainais hiēnas zinātniskais nosaukums

(del Hoyo et al 1996, Campbell and Lack 1985)

  • Galvenā uzvedība
  • mušas
  • kustīgs

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Saldūdens vidē vairošanās periodā sarkano kaklu falarope ēd ūdens kukaiņu kāpurus (galvenokārt odus), kā arī dipterāna mušas, vaboles, kadišķus, skudras, anotētos tārpus, gliemežus, kā arī dažas sēklas. Atrodoties jūrā nepavairošanas periodā, putni barosies ar zooplanktonu, ieskaitot eifausiīdus un kalanoīdu kopodus, kā arī vēžveidīgos, sīkās zivis un pat medūzas. Sarkanā kakla falaropiem īpaši patīk okeāna plankumi un apgabali, kur ir organismu uzkrāšanās, jo tas parasti nozīmē pārtikas pārpilnību.

Putni Phalaropus ģints lopbarība, bradājot, ejot un peldoties. Viņi izmanto savu adatu līdzīgo rēķinu un slaido kaklu, lai iekostu upuri uz virsmas vai zem ūdens, kā arī izrauj lidojošos kukaiņus no gaisa. Izvēloties pārtikas produktus no ūdens, falarops izmantos ūdens virsmas spraigumu, lai nogādātu upuri no rēķina uz viņu muti.

Viena no šīs putnu ģints pārstāvju unikālākajām iezīmēm ir metode, ar kuru viņi uztver barību. Sarkanā kakla falarope maisa pārtiku, izmantojot ātras kāju peldēšanas kustības, visu laiku griežot savus ķermeņus ap ūdeni un ūdeni ar daudzām apgriezieniem minūtē. Pagriežoties, viņi veic ātras kustības, lai paņemtu ēdienu, ko viņi ir nogādājuši virspusē. Reizēm jūs varat redzēt phalarope up-end (piemēram, dabbling pīle), lai iegūtu pārtiku zem ūdens, bet tas nav tik bieži.

(del Hoyo et al 1996, Campbell and Lack 1985, Cameron and Harrison 1978)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Sarkano kaklu falaropam ir maz ekonomiskas nozīmes cilvēkiem. Iespējams, ka ekonomiski nozīmīgākā falaropa iezīme ir tā, ka tā apēd odu kāpurus. Tā kā odi ir nopietns kaitēklis noteiktās vietās visā pasaulē, sarkankakla falaropa klātbūtne var nedaudz ietekmēt šīs populācijas. Tomēr, tā kā viņu uzturs ir daudz daudzveidīgāks nekā tikai odi, un viņi mitrumu un ezeros, kas atrodas cilvēku tuvumā, pavada tikai īsu laiku, tiem ir maza ietekme.

Saglabāšanas statuss

Sarkano kaklu falarope globāli netiek apdraudēta. Eirāzijas un Nearctic kopējās vaislas populācijas pārsniedz vienu miljonu putnu. Skaitļi Fundy līcī samazinās, bet cēlonis nav zināms, un tam vēl ir jāietekmē viņu statuss kopumā.


sarkano galvu dzeņu ligzda

(del Hoyo et al 1996)

Citi komentāri

Sarkanā kakla falarops agrāk bija pazīstams kā ziemeļu phalarope.

Falaropiem starp priekšējo pirkstu pamatnēm (daļēji plaukstainām) ir īsas sietas, un visi četri pirksti ir paplašināti, un tiem ir zvīņu bārkstis, līdzīgi kā bumbuļveida kājas. Faktiski nosaukums “phalarope” cēlies no grieķu valodas phalaris, kas nozīmē coot, un pous, kas nozīmē kāju, tātad arī “coot foot”.

Sarkanā kakla phalaropes ir vienīgie patiesie okeāna krasta putni.Phalaropus lobatusveido tuvu saimes, kas pulcējas jūrā, galvenokārt piekrastes vai piekrastes ūdeņos, un ātri zaudē savu līgavas apspalvojumu. Sakarā ar to, ka viņi lielu daļu gada pavada okeānā, viņiem ir sāls dziedzeri un blīvs dūnu slānis, kas nodrošina iesprostota gaisa daudzumu. Tas nodrošina hidroizolāciju, kā arī ļauj viņiem peldēt augstu (korķveidīgi) uz ūdens. Tomēr šī papildu peldspēja apgrūtina iegremdēšanu, tāpēc šie putni nirst. Falarops arī spēj atpūsties un gulēt, kamēr viņi atrodas šajā peldošajā stāvoklī. Tā kā falarops ir tik viegls, šie putni, atrodoties ūdenī, riskē tikt noķerti straumēs, tāpēc tos mēdz vadīt aizvējš.

Tēviņš viens pats perē un kopj cāļus, jo viņu attīstība ir atkarīga no tipiski sieviešu hormona prolaktīna, no kura vīrietis izdala vairāk nekā sieviete. Turklāt sieviešu spilgto apspalvojumu regulē hormons testosterons, kas parasti ir vīriešu hormons.

Graul un citi (1977) formulēja polandrijas evolūcijas iemeslu sarkano kaklu falaropos. Viņi uzskata, ka, tā kā pārtikas resursi bieži ir reti un vairošanās sezona ir tik īsa, mātītei nepietiks enerģijas olu ražošanai un inkubēšanai. Tā kā vīrietis var patstāvīgi inkubēt un izšķilties olšūnas, mātīte, iespējams, izdzīvos, un populācija paliks dzīvotspējīga. Graul arī norāda, ka pavasarī, kur ir daudz pārtikas resursu, mātīte spēj saražot divas olu partijas un savervēt divus tēviņus, lai tās inkubētu, tādējādi palielinot reproduktīvos panākumus.

(del Hoyo et al. 1996, Campbell and Lack 1985; Terres 1980; Cameron and Harrison 1978; Graul et al. 1977)

Atbalstītāji

Delanijs Andersons (autors), Albertas universitāte, Sindija Paskovski (redaktore), Albertas universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Chaetodontidae (Butterflyfishes) vietnē Animal Agents

Lasiet par Dynastes hercules vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Phyllopteryx taeniolatus (parastais taisnstūris)

Lasiet par Glis glis (tauku dormouse) vietnē Animal Agents

Lasiet par Psarocolius montezuma (Montezuma oropendola) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Megadermatidae (viltus vampīru sikspārņiem) vietnē Animal Agents