Propithecus edwardsiMilne-Edvarda sifaka

Autori Lorraine Negron un Robin Weber

Ģeogrāfiskais diapazons

Propithecus edwardsiir sastopama tikai Madagaskaras salā, kas atrodas pie Āfrikas dienvidrietumu krasta. Tie ir sastopami tikai nelielā Madagaskaras dienvidaustrumu daļā no Mangoro un Onvine upēm ziemeļos līdz Rienana upei dienvidos, Andringitras nacionālajā parkā. Iepriekš tie, iespējams, notika līdz dienvidiem līdz Manampatrana upei. Šķiet, ka starp kliniālais gradients ir izteiktsPropithecus edwardsiun Propithecus diadema vides izmaiņu dēļ. Viņi abi atrodas vienā un tajā pašā apgabalā, bet P. diadem ir sastopams vairākos iekšzemes kalnu grēdos.(“IUCN Redlist”, 2008; Konstant, et al., 2006; Tattersall and Sussman, 1975; Tattersall, 1982)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā
  • Citi ģeogrāfiskie noteikumi
  • sala endēmiska

Dzīvotne

Milna-Edvarda sifakas dzīvo Madagaskaras austrumu piekrastē piekrastes kalnu grēdā primārajos un sekundārajos mežu biotopos no 600 līdz 1600 m augstumā. Mežu biotopus šajos kalnos ir mazinājusi cilvēku ekspluatācija, lai gan teritorijas tagad ir aizsargātas patversmēs.(“IUCN Redlist”, 2008; Konstant, et al., 2006; Tattersall and Sussman, 1975; Tattersall, 1982)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • lietus mežs
  • kalni
  • Diapazona augstums
    600 līdz 1600 m
    1968.50 līdz 5249.34 pēdas

Izskata apraksts

Milna-Edvarda sifakas ir melnas vai šokolādes brūnas sifakas ar baltiem plankumiem uz aizmugurējām kājām un muguras. Šie baltie plankumi ne vienmēr ir, un dažreiz tos aizstāj ar matiņiem ar sudraba galiem. Viņiem ir īsa, kaila, melna seja ar uz priekšu vērstām acīm, lai palielinātu dziļuma uztveri. Arī ausis ir kailas, bet parasti tās aizsedz kažokāda uz galvas. Vīriešiem ir tumši melna vai brūna gular dziedzeris. Viņu acis ir oranži sarkanas. Galvas un ķermeņa garums ir no 42 līdz 52 cm, astes garums ir no 41 līdz 48 cm, un svars ir no 5 līdz 6,5 kg.(Konstant, et al., 2006; Tattersall and Sussman, 1975)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumiem
  • Diapazona masa
    5 līdz 6,5 kg
    11.01 līdz 14.32 mārciņas
  • Diapazona garums
    42 līdz 52 cm
    16,54 līdz 20,47 collas

Pavairošana

Milna-Edvarda sifakas parasti nav monogāmas visā dzīvē. Ģimenes grupās parasti ir viens pieaugušais pāris, kas vairojas. Pārējā ģimenes grupa parasti ir šī pāra pēcnācēji. Pārošanās sezonā, tuvojoties maija beigām, tēviņi dažreiz pārvietojas pa grupām, kas palīdz saglabāt daudzveidību genofondā. Milna-Edvarda sifakas šobrīd mēdz dzīvot nedaudz lielākās grupās, jo viņu mājas diapazons ir ierobežots habiat zaudējuma dēļ. Tēviņi izmanto gūžas dziedzerus, lai stimulētu estrus sievietēm. Viņi apzīmē kokus un zarus un pat iezīmē kažokādu uz pretējā dzimuma pārstāvju galvas un muguras. Vīrieši seko mātītēm, kas smaržo savus dzimumorgānus, lai noteiktu pārošanās gatavību.(Tattersall, 1982)


mazākais vāveres tips

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Milna-Edvarda sifakas vairojas lēni. Mātītes vairojas katru otro gadu, dzimstot jūnijā un jūlijā. Ģimenes grupās parasti ir viens pieaudzis pieaugušais pāris, pārējā grupa ir viņu pēcnācēji no iepriekšējām sezonām. Katrā vairošanās sezonā grupas parasti pieaug tikai par vienu vai diviem jauniem dalībniekiem.(“IUCN Redlist”, 2008; Tattersall un Sussman, 1975; Tattersall, 1982)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Mātītes vairojas katru otro gadu.
  • Vaislas sezona
    Maija beigas
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 2
  • Grūtniecības periods
    17 līdz 22 nedēļas
  • Vidējais atšķiršanas vecums
    2 mēneši
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    8 mēneši

Milna-Edvarda sifaka mazuļus nēsā uz mātes vēdera, līdz viņi ir gatavi aizķerties uz muguras apmēram 3 līdz 4 nedēļu vecumā. Kad sifaka zīdainis sāk pats mēģināt kāpt un lēkt, nav nekas neparasts redzēt, kā viņi krīt. Sifakas mācās, vērojot pieaugušos. Kad māte sifaka redz, ka viņas jaunieši ir krituši, viņa dodas par to rūpēties. Sievietes parasti ir atbildīgas par zīdaiņu aprūpi. Tomēr nav nekas neparasts, ka vīriešu dzimuma sifakas piegādā barību mātītēm, ko dot saviem mazuļiem un dažreiz citu mazuļiem.(Tattersall, 1982)


ko ēd apkakles ķirzakas

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pēc neatkarības biedrība ar vecākiem
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Milna-Edvarda sifakas var dzīvot ilgi un lēnām vairoties. Gandrīz puse no visiem jaunajiem Milna-Edvarda sifakiem neizdzīvo ilgāk par 1 gadu plēsonības un stresa dēļ, kas saistīts ar dzīvotņu zaudēšanu. Daži jauniešu mirstības gadījumi ir vīriešu, kas nav ģimenes grupas, bērnu zīdīšanas rezultāts.(Konstant, et al., 2006; Tattersall and Sussman, 1975; Tattersall, 1982)

Uzvedība

Milna-Edvarda sifakas ir sastopamas nelielās ģimenes grupās no 3 līdz 9 indivīdiem. Viņi izmanto vertikālu pieķeršanos un lēcienu, lai pārvietotos pa saviem sarežģītajiem, mežainajiem biotopiem. Viņu lielisko dziļuma uztveri izmanto, lai rūpīgi izvēlētos nolaišanās vietu. Viņi izmanto savas spēcīgās aizmugurējās kājas, lai palaistu sevi no koka, pēc tam lēciena laikā apvelk savu ķermeni, lai pakaļkājas vispirms nolaistu uz mērķa koka. Viņi labi nepārvietojas pa zemi, jo viņiem ir īsas kājas un garākas rokas. Viņu kājas ir daļēji ciparu pakāpes, un tām ir pretēja zīme, kas ļauj turēties pie zariem. Zālēdami viņi lēnāk pārvietojas pa plānākiem zariem. Ceļošanai viņi izmanto lielākus kokus un zarus. Viņiem ir zobu ķemme, ko veido viņu apakšējie priekšzobi, kas tiek izmantota personīgai un sociālai kopšanai. Šķiet, ka spēles uzvedība vairāk notiek mitrā sezonā, un kopšana notiek atpūtas periodos. Reizēm ģimenes grupas locekļi sasveicinās ar īsu deguna pieskārienu.(Konstant, et al., 2006; Tattersall and Sussman, 1975; Tattersall, 1982)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • skenēšanas
  • salatorisks
  • diennakts
  • kustīgs
  • mazkustīgs
  • Sociālais

Mājas diapazons

Milne-Edvarda sifakas grupas parasti ir lielākas par 100 līdz 250 hektāriem. Tiek lēsts, ka iedzīvotāju blīvums ir aptuveni 8 indivīdi uz kvadrātkilometru.(Konstant, et al., 2006; Tattersall, 1982)

Komunikācija un uztvere

Milna-Edvarda sifakas saziņai izmanto dažādas skaņas. “Moos” tiek izmantoti, lai informētu citus par grupas atrašanās vietu. Brīdinājuma zvanos ir pēkšņa skaņa, kas brīdina par ienaidniekiem uz zemes un riešanu, kas brīdina par gaisa draudiem. Kad viņi ir pazuduši, cilvēki svilpo, lai paziņotu savai grupai, kur viņus atrast. Allogroooming ir taustes komunikācijas veids, un, iespējams, indivīdi lieto citus pieskāriena un ķermeņa valodas veidus. Vīriešu smaržu marķēšana ir seksuālās saziņas veids.(jrank.org, 2009)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Milna-Edvarda sifakas galvenokārt ir barības ēdāji, bet viņi ēd arī lapas, sēklas un ziedus. Viņi katru dienu un visu gadu ēd ļoti dažādus augus, un viņu uzturs mainās atkarībā no sezonālās pārtikas pieejamības.(Gould un Sauther, 2006; jrank.org, 2009; Konstant et et al., 2006)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • frugivore
  • Augu pārtika
  • lapas
  • koks, miza vai kāti
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • ziedi

Plēsība

Milna-Edvarda sifakas ir plosījušās fosas ( Cryptoprocta ferox ). Lai izvairītos no šiem plēsējiem, viņi izmanto savu lēciena ātrumu, kas pārsniedz koku fossa ātrumu. Jauniešus var arī izvarot lieli reperi, lai gan tas nav dokumentēts.(Tattersall un Sussman, 1975; Tattersall, 1982; Tattersall un Sussman, 1975; Tattersall, 1982; Tattersall un Sussman, 1975; Tattersall, 1982; Tattersall un Sussman, 1975; Tattersall, 1982)


ir phidippus audax indīgas

Ekosistēmas loma

Milna-Edvarda sifakas ēd augļus, kas palīdz izkliedēt to koku sēklas, kuros viņi barojas. Viņi arī palīdz palielināt izpratni par apdraudētajām endēmiskajām sugām un sniedz atbalstu mežu saglabāšanai Madagaskarā.(Gould un Sauther, 2006)

  • Ekosistēmas ietekme
  • izkliedē sēklas

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Milna-Edvarda sifakas dažreiz tiek medītas pēc pārtikas, taču medības tiek ierobežotas grūtību dēļ iegūt ieročus. Tie rada arī nepieciešamību pēc selektīvas mežizstrādes, lai atlikušajam mežam būtu īpašības, kas nepieciešamas Milna-Edvarda sifakas populāciju atbalstam. Viņi ir nozīmīgs un harizmātisks vietējo Madagaskaras mežu pārstāvis.(Tattersall, 1982)

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ekotūrisms
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Milna-Edvarda sifakām nav reģistrēta negatīva ietekme uz cilvēkiem.(Tattersall, 1982)

Saglabāšanas statuss

Milna-Edvarda sifakas galvenokārt tiek apdraudētas dzīvotņu zaudēšanas dēļ. Pēdējo trīsdesmit gadu laikā kopējā savvaļas populācija ir samazinājusies par vairāk nekā 50%. Tiek prognozēts, ka nākamo trīs gadu laikā iedzīvotāju skaits samazināsies vēl par 50%. Dzīvotņu zaudēšana ir saistīta ar mežizstrādi, zelta ieguvi un nelegālu ruma ražošanu. Cita ietekme uz cilvēkiem ietver medības, galvenokārt viņu dzīvotnes ziemeļu daļā. Medības un mežu izciršana tiek uzskatītas par nopietnākajiem draudiemPropithecus edwardsipopulācijas. Lai palīdzētu saglabāt sugas, to areālā ir daži nacionālie parki. Ir ziņas, ka viņi dzīvo dažos mežos ārpus šiem parkiem. Nav zināmas nebrīvē turētas populācijas.(“IUCN Redlist”, 2008)

Atbalstītāji

Lorraine Negron (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Robin Weber (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Phil Myers (redaktors, instruktors), Zooloģijas muzejs, Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Tanya Dewey (redaktore) , Dzīvnieku aģenti.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Gerbillinae (smilšu pelēm, putniem un radiniekiem)

Lasiet par Crocodylus mindorensis (Filipīnu krokodils) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Dicrurus paradiseus (lielāko raketes asti)

Lasiet par Orthogeomys grandis (milzu kabatas gofers) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Tympanuchus phasianellus (rupjš rubeņu)

Lasiet par Ursidae (lāčiem) vietnē Animal Agents