Pseido nayaurbharal

Autore Mērija Alise Smita

Ģeogrāfiskais diapazons

Bharals ir plaši izplatīts visā Tibetas plato, kas cilvēkiem ir salīdzinoši nepieejams biotops. Papildus Tibetai plato ietilpst Ķīnas augstkalnu reģioni, Pakistānas ziemeļaustrumu stūris un Nepālas ziemeļrietumu kalni, kā arī Indijas sektors, kas robežojas ar Ķīnu (Wang un Hoffman 1987).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • Austrumu
    • dzimtā

Dzīvotne

Zilās aitas visā reģionā aizņem dažādus biotopus. Viņi ir ļoti iecietīgi pret vides galējībām, sākot no tuksneša kalniem svelmainajā siltumā līdz vējainām un aukstām nogāzēm (Schaller 1998). Parasti tās atrodas pie klintīm un līdzīga aizbēguma seguma, taču izvairās no iekļūšanas mežainās teritorijās (Schaller, 1977).

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • Sauszemes biomi
  • tuksnesis vai kāpa
  • kalni
  • Diapazona augstums
    1200 līdz 6000 m
    līdz pēdām

Izskata apraksts

Zilajām aitām ir drukns ķermenis un izturīgas kājas, ar izturīgiem pleciem un plašu krūtīm (Wang un Hoffman 1987). Viņu pelāža svārstās no pelēcīgi brūnas līdz šīfera zilai (Schaller 1998), tāpēc parastais nosaukums ir zilas aitas. Bhāralu zilā nokrāsa padara tos gandrīz neredzamus uz zilganpelēkā klints fona, kas raksturīgs viņu dzīvotnei (Wang un Hoffman 1987). Viņu mati ir īsi, un viņiem nav bārdas. Ir melna svītra, kas atdala muguras augšējās daļas no baltās puses. Viņu ragi slaucās augšup un ārā, un pēc tam izliekas atpakaļ, pirms tie saritinās galā. Mātītes atgādina tēviņus, izņemot to, ka viņiem ir īsāki ragi un josla ir pelēka, nevis melna (Schaller 1998).



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Diapazona masa
    No 35 līdz 75 kg
    77,09 līdz 165,20 mārciņas
  • Diapazona garums
    120 līdz 140 cm
    47,24 līdz 55,12 collas

Pavairošana

Bharalu tēviņi izrāda nelielu interesi par mātītēm, kamēr mātītes atrodas estrusā, sākot no novembra beigām līdz februārim, un mazuļi ir dzimuši no maija vidus līdz jūlija sākumam (Schaller 1977). Estrus šai sugai ilgst vairāk nekā mēnesi, bet augstums nosaka sākuma laiku. Atšķirības starp pacēlumiem, iespējams, var attiecināt uz augstas kvalitātes lopbarības pieejamību grūtniecības laikā (Schaller 1998).

Jauniem vīriešiem, kas jaunāki par gadu, ir taisni ragi, 5 cm gari un vilnas matu cepure. Gadu vecie vīrieši ir apmēram 2/3 pieaugušu sieviešu lieluma. Viņiem trūkst sānu svītru, un to ragi ir apmēram 15 cm. Kad viņi sasniedz 3 gadu vecumu, tie ir pieaugušu sieviešu izmēri, bet viņiem joprojām trūkst svītras. Viņu ragi sasniedz apmēram 35 cm. Līdz 5-7 gadu vecumam tēviņi sasniedz pilnīgu briedumu ar ragiem, kas ir 45-55 cm gari. Šallers (1977)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vaislas sezona
    Novembra beigās un februārī
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1 līdz 2
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    1.5
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    No 4 līdz 5,33 mēnešiem
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    7 (zemi) gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    7 (zemi) gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2 gadi
  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • sieviešu vecāku aprūpe

Mūža ilgums / ilgmūžība

Pieaugušajiem ir salīdzinoši ilgs mūžs, ko nosaka augšanas gredzeni uz ragiem. Lai iegūtu priekšstatu par šo dzīvnieku maksimālo dzīves ilgumu, no medniekiem tika ņemti paraugi: 10% dzīvoja 1-4 gadus, 73% 4-10 gadus un 17% 11-15 gadus. Vairāk nekā 80% vīriešu nomira vecumā no 4 līdz 10 gadiem. Vīrieši šeit ir pārstāvēti mednieku neobjektivitātes dēļ, un jauni vīrieši un sievietes ir nepietiekami pārstāvēti, jo viņu mazie ragi ir mazāk pievilcīgi trofeju medniekiem (Schaller 1998).

Uzvedība

Bharals ir kopīgs, grupas lielums svārstās no 5-400 personām. Plašais ganāmpulka lielums ir atkarīgs no sezonas, populācijas lieluma, dzīvotņu stāvokļa, medību spiediena un traucējumiem (Schaller 1998). Ganāmpulka sastāvs bieži mainās, kad vieni locekļi un grupas pievienojas un dalās. Agresīva uzvedība ietver platleņķa displeju, rītu veģetāciju, saraustīšanos un grūstīšanos, galvas kratīšanu, lēcienu, muca un dalībnieku sadursmi (Wang un Hoffman 1987). Sievietes agresīvi izturas arī pret citām mātītēm, kuras dažreiz kož (Schaller 1977).

  • Galvenā uzvedība
  • kustīgs
  • Sociālais

Komunikācija un uztvere

  • Uztveres kanāli
  • taustes
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Bharals ziemā galvenokārt barojas ar sausām zālēm, bet vasarā - Alpu zālēs (Schaller 1977). Tomēr zilajām aitām ir daudz sezonālu izmaiņu diētā. Saskaņā ar Schaller (1998) datiem graminoīdi (zāles) vasarā svārstījās no 10,5% līdz 92% no uztura, bet ziemā zāles bija arī galvenais uztura avots, papildinot to ar krūmiem un augiem. Lielais zālaugu procentuālais daudzums ir tāpēc, ka šie dzīvnieki aizņem daudz dažādu biotopu. Platuma palielināšanās dēļ visā plato zālāju pārpilnība var būt atšķirīga. Jo augstāks platums ir, jo zemāka ir viņu uzturā atrodamās zāles procentuālā daļa, savukārt palielinās papildu krūmu, apvidus un neregulāru zaru procentuālais daudzums.

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • folivore
    • graudēdājs
  • Augu pārtika
  • lapas
  • koks, miza vai kāti
  • sēklas, graudi un rieksti

Plēsība

Bharals praktizē divas antipredatoru stratēģijas. Viņi gandrīz vienmēr paliek klinšu tuvumā, gatavojoties skriet uz nelīdzenām nogāzēm, lai izvairītos no briesmām, kad sieviete vada atkāpšanos (Wang un Hoffman 1987). Viņi arī asi izsaka trauksmes signālus, lai brīdinātu ganāmpulka biedrus (Schaller 1977).

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Bharals populācijas, šķiet, ir veselīgas. Rezultātā dažos apgabalos tie tiek medīti. Viņi tiek uzskatīti par trofeju slepkavībām nelīdzenās reljefas dēļ, kas viņiem ir jāiekaro, lai tos atrastu, un ir daudz organizētu braucienu, uz kuriem var doties uz Tibetas Plataeu, lai izmēģinātu veiksmi. Tie ir svarīgi arī kā primārais upuris sniega leopardi . Vietējos izplatības apgabalos Indijā vietējie mājlopi var traucēt bharālu populāciju.

  • Pozitīva ietekme
  • ēdiens
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • ekotūrisms

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Iedzīvotāju kontrole, iespējams, nav nepieciešama pārganīšanas un zālāju iznīcināšanas dēļ. Pašlaik medības un plēsonība to novērš.

Saglabāšanas statuss

Zilās aitas ir plaši izplatītas un vietēji bagātīgas, šī situācija ir labi piemērota labi regulētai apsaimniekošanas programmai, kas varētu ietvert ilgtspējīgu gada ražu noteiktos apgabalos komerciāliem mērķiem (Schaller 1998).

Citi komentāri

Aitveidīgo un kazlēnu iezīmju sajaukums ir radījis neskaidrības par šīs sugas evolūcijas attiecībām. Šallers (1998) apgalvo, ka


milzu ameiva ķirzakas florida

'Viņiem uz ceļiem trūkst bārdu un ragu, viņiem nav spēcīgas ķermeņa smakas, un sievietēm ir mazi, gandrīz nederīgi ragi, kas visi raksturīgi aitām.' Tomēr 'tie līdzinās kazām savā plakanajā platajā astē ar tukšu vēdera virsmu, uz acīm redzamiem marķējumiem uz priekšējām kājām un lielajiem rasas nagiem', arī ragu struktūra un krāsa ir tāda pati kā kazām. Šallers secina, ka tās ir kazas ar aitām raksturīgām īpašībām. Molekulāri pierādījumi liecina, ka viņš ir pareizs.

Pundurzilās aitas (Psuedois nayaur schaeferi) ir izteikta un izolēta bharalu grupa. Tomēr tos dažreiz klasificē kā atsevišķas sugas un tie varētu būt perifēro izolātu piemērs speciācijas procesā (Vangs un Hofmans). Bet mazā diapazona dēļ (tikai Ķīnā), dzīvotņu iznīcināšanas un pārmērīgas medību dēļ grupa ir apdraudēta. Kopš 1997. gada Ķīna neatzina viņus par atsevišķām sugām, tāpēc centieni saglabāt sugu nav uzsākti (Shackleton 1997).

Atbalstītāji

Mērija Alise Smita (autore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, Bret Weinstein (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Camelus dromedarius (dromedary) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Nerodia taxispilota (brūno ūdens čūsku)

Lasiet par Myzopoda aurita (zīdainu sikspārņu) vietnē Animal Agents

Lasiet par Pygoscelis papua (gentoo pingvīns) vietnē Animal Agents

Lasiet par Gopherus agassizii ((Kalifornijas) tuksneša bruņurupucis) vietnē Animal Agents