Psittacus erithacusgrey papagailis

Autore Reičela Holmane

Ģeogrāfiskais diapazons

Āfrikas pelēkie papagaiļi (Psittacus erithacus) aptver Centrālāfrikas un Rietumāfrikas meža joslu, ieskaitot Prinsipi okeāna salu (Gvinejas līci). Rietumāfrikā tie ir sastopami tādās piekrastes valstīs kā Sjerraleone, Gana un Kotdivuāra. Divām zināmajām Āfrikas pelēko papagaiļu pasugām ir dažādi diapazoni.Psittacus erithacus erithicusapdzīvo diapazonu, kas stiepjas no Kenijas līdz Kotdivuāras austrumu robežai, ieskaitot salu populācijas. Psittacus erithacus timneh ir diapazons no Kotdivuāras austrumu robežas līdz Gvinejai-Bisavai.(Melo un O'Ryan, 2007)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Āfrikas pelēko papagaiļu dzīvotne parasti ir mitri zemienes meži, lai gan areāla austrumu daļās tie sastopami līdz 2200 m augstumam. Tos parasti novēro meža malās, izcirtumos, galeriju mežos, mangrovēs, mežainās savannās, apstrādātās teritorijās un dārzos. Āfrikas pelēkie papagaiļi bieži apmeklē atklātu zemi, kas atrodas blakus meža zemēm, tie dīgst kokos virs ūdens un, iespējams, dod priekšroku gulēšanai upēs. Šie papagaiļi ligzdas veido koku bedrēs, dažreiz izvēloties putnu pamestas vietas, piemēram, dzeņus. Rietumāfrikā suga veic sezonālas kustības no sausuma perioda sausākajām vietām.('Psittacus erithacus, Linnaeeus, 1758', 2008; Athan and Deter, 2000; Melo un O'Ryan, 2007)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Citas biotopu funkcijas
  • piepilsēta
  • lauksaimniecības
  • piekrastes

Izskata apraksts

Spalvu spalvuPsittacus erithacusir dažādi pelēki toņi ar ļoti atšķirīgām sarkanām astes spalvām. Āfrikas pelēko papagaiļu izmērs parasti ir 33 cm no galvas līdz astei un sver līdz 407g. Viņu vidējais spārnu platums ir 46-52 cm.(Athan and Deter, 2000; Melo un O'Ryan, 2007)




Klusā okeāna varde dzīves ilgums

Psittacus e. erithacus> tiek saukts par nominēto rasi un ir gaiši pelēks. Šīs pasugas indivīdiem ir izteikti sarkanas astes un cieti melni knābji. Šiem putniem ir tukši balti sejas plankumi un dažreiz spilgtas, parasti bālas, sudrabaini dzeltenas acis. Daudzas no pelēkajām kontūru spalvām ir apmalētas ar baltu. Tas viņiem piešķir vienmērīgu, mežģīņu izskatu. Tie var būt nedaudz seksuāli dimorfiski.(Athan and Deter, 2000; Melo un O'Ryan, 2007)

Psittacus e. timnehindivīdi ir mazāki un tumšāki ar sarkanbrūnu, brūnganu krāsu virs sarkanās astes. Viņiem ir melna gala, tumši sārta augšžokļa daļa un cieti melni apakšžokļi. Viņu varavīksnenei ir vairāk sudraba, nevis dzeltena krāsa(Athan and Deter, 2000; Melo un O'Ryan, 2007)

  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumi krāsaini vai rakstaini atšķirīgi
  • Vidējā masa
    407 g
    14,34 oz
  • Vidējais garums
    33 cm
    12,99 collas
  • Diapazons spārnu
    18 līdz 20 cm
    7,09 līdz 7,87 collas

Pavairošana

Āfrikas pelēkie papagaiļi ir ļoti sabiedriski putni. Vaislas notiek brīvās kolonijās, katram pārim aizņemot savu koku. Indivīdi rūpīgi izvēlas dzīvesbiedrus, un viņiem ir monogāma saikne visa mūža garumā, kas sākas dzimumgatavībā, trīs līdz piecu gadu vecumā. Ir zināma maz informācijas par pirātismu savvaļā, taču ir novēroti un reģistrēti ekspozīcijas lidojumi ap ligzdu caurumiem. Tēviņi baro draugus (baro draudzību) un abi dzied maigas vienmuļas notis. Šajā laikā sieviete gulēs ligzdas dobumā, kamēr tēviņš to sargās. Nebrīvē tēviņi baro mātītes pēc kopulācijas notikumiem, un abi dzimumi piedalās pārošanās dejā, kurā viņi nokārto spārnus.(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; “Psittacus erithacus (Āfrikas pelēkie papagaiļi, Kongo Āfrikas pelēkie papagaiļi, pelēkie papagaiļi)”, 2008; Athan, 1999; Pepperberg, 2001)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Vairošanās sezona atšķiras atkarībā no apvidus, bet šķiet, ka tā sakrīt ar sauso sezonu. Āfrikas pelēkie papagaiļi vairojas vienu līdz divas reizes gadā. Mātītes dēj trīs līdz piecas apaļas olas, pa vienai ar divu līdz piecu dienu intervālu. Mātītes inkubē olšūnas, kamēr tos pilnībā baro tēviņš. Inkubācija ilgst apmēram trīsdesmit dienas, un mazuļi no ligzdas iznāk divpadsmit nedēļu vecumā.(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; “Psittacus erithacus (Āfrikas pelēkie papagaiļi, Kongo Āfrikas pelēkie papagaiļi, pelēkie papagaiļi)”, 2008; Athan, 1999; Pepperberg, 2001)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Āfrikas pelēkie papagaiļi vairojas vienu līdz divas reizes gadā.
  • Vaislas sezona
    Šķiet, ka pavairošana sakrīt ar sauso sezonu.
  • Klāt olas sezonā
    3 līdz 5
  • Vidējais laiks inkubācijai
    30 dienas
  • Vidējais lidošanas vecums
    12 nedēļas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    2 līdz 3 gadi
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    3 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    3 līdz 5 gadi
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    3 līdz 5 gadi

Pēc mazuļu iznākšanas no ligzdas abi vecāki viņus baro, audzina un aizsargā. Abi vecāki rūpējas par savu jauno sajūgu, līdz viņi sasniedz neatkarību.(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; “Psittacus erithacus (Āfrikas pelēkie papagaiļi, Kongo Āfrikas pelēkie papagaiļi, pelēkie papagaiļi)”, 2008; Athan, 1999; Pepperberg, 2001)

  • Vecāku ieguldījums
  • altricial
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pagarināts nepilngadīgo mācību periods

Mūža ilgums / ilgmūžība

Nebrīvē turētiem un savvaļas papagaiļiem vidējais mūža ilgums ir no 40 līdz 50 gadiem. Nebrīvē Āfrikas pelēko papagaiļu vidējais mūža ilgums ir 45 gadi, bet tie var dzīvot līdz 60 gadiem. Savvaļā vidējais mūža ilgums ir 22,7 gadi (n = 120).(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; “Psittacus erithacus, Linnaeeus, 1758”, 2008; Ryan, 2002)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    No 40 līdz 60 gadiem
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    45 gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    22,7 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    No 40 līdz 50 gadiem

Uzvedība

Savvaļas Āfrikas pelēkie papagaiļi ir ļoti kautrīgi un reti ļauj cilvēkiem tiem tuvoties. Viņi ir ļoti sociāli un ligzdo lielās grupās, lai gan ģimenes grupas aizņem savu ligzdošanas koku. Viņus bieži novēro, kā viņi rēgojas lielos, trokšņainos ganāmpulkos, kas skaļi zvana rītos un vakaros, kā arī lidojuma laikā. Šos ganāmpulkus veido tikai Āfrikas pelēkie papagaiļi, atšķirībā no citiem papagaiļiem, kas bieži sastopami jauktos ganāmpulkos. Dienas laikā viņi sadalās mazākos ganāmpulkos un lido lielos attālumos līdz lopbarībai. Viņi bieži klejo kokos virs ūdens, un tiek teikts, ka viņi dod priekšroku gulēšanai upju salās. Jaunie putni uzturas kopā ar savām ģimenes grupām ilgu laiku, līdz pat vairākiem gadiem. Viņi socializējas ar citiem sava vecuma audzētavām kokos, bet paliek savā ģimenes grupā lielākajā ganāmpulkā. Vecos putnus aprūpē jaunos Āfrikas pelēkos papagaiļus, līdz tie ir pietiekami izglītoti un pietiekami veci, lai kļūtu par neatkarīgiem ganāmpulka locekļiem. Jaunie izturas pret vecāku biedriem. Pieaugot, putni kļūst agresīvāki pret radniecīgajiem. Āfrikas pelēkajiem papagaiļiem savvaļā jāapgūst sarežģīts prasmju kopums. Viņiem jāapgūst, kā atdalīt vēlamos pārtikas augus no toksiskajiem augiem, kā aizsargāt teritoriju, kā atpazīt plēsējus un izvairīties no tiem, kā atrast drošu ūdeni un kā no jauna šķirties savās ģimenēs. Viņiem arī jāiemācās attīstīt lomai atbilstošu uzvedību, piemēram, sacensties un aizstāvēt ligzdas vietas un audzināt pēcnācējus. Konkurence par ligzdu bedrēm pārošanās sezonā padara sugu ārkārtīgi agresīvu. Tā kā Āfrikas pelēkie papagaiļi ir daļēji zemes padevēji, pastāv virkne uzvedības notikumu, kas notiek pirms nosēšanās un notiek droša lietošana. Papagaiļu grupas pulcējas pie neauglīga koka, līdz tas ir pilnībā piepildīts ar simtiem putnu, kuri piedalās cirpšanā, kāpšanā, balsī un socializācijā. Galu galā putni viļņos nokāpj zemē, un visa grupa nekad vienlaikus nav uz zemes. Nokļuvuši uz zemes, viņi ir ārkārtīgi modri, reaģējot uz jebkuru kustību un / vai skaņu.(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; Athan un Deter, 2000; Athan, 1999; Galef, 2004; Luescher, 2006; Wright, 2002)


13 izklāta zemes vāveres

Pētījumos ir atklāts, ka Āfrikas pelēkajiem papagaiļiem ir sarežģīta izziņa un tie tiek uzskatīti par vienu no inteliģentākajām dzīvnieku sugām. Viņi pārbauda un veido idejas par pasauli. Irēnas Pepperbergas (2007) sagatavotajā pētījumā Āfrikas pelēkajiem papagaiļiem tika pārbaudīta ieskatīga uzvedība un atdarināšanas kompetence. Rezultāti parādīja, ka abi papagaiļi ar ierobežotu vārdu krājumu nekavējoties izpildīja pareizo fizisko, ieskatošo uzdevumu. Papagaiļi, kas bija apmācīti atsaucīgā angļu valodas runā, tā vietā mēģināja manipulēt ar savu treneri. Viņi iesaistījās apzinātā komunikācijā kā problēmu risināšanas stratēģijā, kas ir progresīvs attīstības posms pat cilvēku zīdaiņiem. Visslavenākajam Āfrikas pelēkajam papagailim Aleksam bija tādas kognitīvās spējas kā jūras zīdītājiem, pērtiķiem un 4 līdz 6 gadus veciem bērniem. Daži no Aleksa sasniegumiem ietvēra iespēju uzlīmēt 50 dažādus objektus, 7 krāsas, 5 formas un daudzumus līdz sešiem ieskaitot. Viņš apvienos šīs etiķetes, lai identificētu, pieprasītu, atteiktu, kategorizētu un noteiktu apmēram 100 dažādus objektus. Aleksam arī funkcionāli tika izmantotas fāzes, un viņam bija kategorijas jēdziens. Āfrikas pelēkajiem papagaiļiem ir uzvedības modeļi, kas atbilst dažiem primātiem, kas nav cilvēkveidīgie primāti, un kas paralēli attīstās kombinācijā. Galefa (2004) veiktajā eksperimentā tika novērots, ka Āfrikas pelēkie papagaiļi kopē dažādas darbības, kas saistītas ar sešām dažādām ķermeņa daļām, un katru darbību saista ar atbilstošo etiķeti. Tas ir sociālās mācīšanās un atdarināšanas veids.(Galef, 2004; Pepperberg, 2001; Pepperberg, 2006; Pepperberg, 2007)

  • Galvenā uzvedība
  • arboreal
  • skenēšanas
  • mušas
  • slīd
  • diennakts
  • krēsla
  • kustīgs
  • migrējošs
  • teritoriālais
  • Sociālais
  • koloniāls

Komunikācija un uztvere

Savvaļas Āfrikas pelēko papagaiļu saimēs katru dienu notiek balss. Parasti ganāmpulks ir kluss no saulrieta līdz nākamajai rītausmai. Dienas pārtraukumā ganāmpulks sāk balsot, pirms visas dienas garumā sākt baroties dažādās vietās. Krēslā, pēc atgriešanās uz vietas, ir vokalizācijas periods. Ir daudz dažādu zvanu un balss veidu, tostarp trauksmes zvani, kontaktu zvani, pārtikas ubagošanas zvani un agonistiski zvani. Kontaktu zvaniem ir īpaša nozīme, jo tie palīdz noteikt citus saimes locekļus un veicina ganāmpulka kohēziju. Trauksmes zvani norāda uz dažāda līmeņa satraukumu, šie zvani ir īpaši skaļi un bieži pārnēsājami, lai brīdinātu citus ganāmpulka locekļus. Jaunieši iemācās šos balsojumus no vecākiem un ganāmpulka biedriem, tāpēc lolojumdzīvnieku papagaiļi neiemācīsies atbilstošus balsojumus, bet parādīs līdzīgu zvanu modeli un lietojumu. Bottoni et al. (2003) atklāja, ka Āfrikas pelēkie papagaiļi demonstrēja sarežģītu kognitīvo kompetenci, lai izprastu gan notu biežumu līdzības, gan atšķirības un spēja apgūt mūzikas kodu. Tika noteikts, ka Āfrikas pelēkajiem papagaiļiem ir jāizolē skaņa no fona trokšņiem, jāatdarina tie, jāklasificē akustiskais stimuls, jākodē ilgtermiņa atmiņā un jāuzrauga izejas skaņa, lai tā atbilstu iekšējai veidnei. Slavenais Āfrikas pelēkais papagailis Alekss sasniedza elementāru saziņas veidu, tostarp cilvēka runas kontekstuālu un konceptuālu izmantošanu. Šis pētījums parādīja, ka Āfrikas pelēkie papagaiļi spēj daudz vairāk nekā vienkārši atdarināt cilvēku runu.(Bottoni et al., 2003; Luescher, 2006; Pepperberg, 2000)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • akustiskā
  • Citi saziņas režīmi
  • mīmika
  • kori
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Āfrikas pelēkie papagaiļi ir zālēdāji. Savvaļā viņi galvenokārt barojas ar riekstiem un augļiem, kurus papildina lapu vielas, augļi, kukaiņi, miza un ziedi. Āfrikas pelēkie papagaiļi ēd galvenokārt parastos augļus, piemēram, eļļas palmu (Elaeis guinensis).(Athan and Deter, 2000; Faye, 2006)

  • Primārā diēta
  • zālēdājs
    • frugivore
    • graudēdājs
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • kukaiņi
  • Augu pārtika
  • lapas
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • ziedi

Plēsība

Psittacus erithacustiek vajāti un izlaupīti ar palmu riekstu plēsējiem ( Gypohierax angolensis ). Vairākas vanagu sugas ir arī mazuļu un pieaugušo upuri. Pērtiķi medī olas un mazuļi ligzdās. Barojoties uz zemes, Āfrikas pelēkie papagaiļi ir neaizsargāti pret sauszemes plēsējiem.(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; Athan and Deter, 2000)

  • Zināmie plēsēji
    • palmu riekstu plēsēji ( Gypohierax angolensis )
    • citi reperi ( Falconiformes )
    • pērtiķi ( Cercopithecidae )

Ekosistēmas loma

Āfrikas pelēkie papagaiļi var izkliedēt apēsto augļu sēklas. Viņi darbojas kā galīgie saimnieki gan lenteņiem, gan asins parazītiem.(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; Athan and Deter, 2000)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • lenteņi ( Cestoda )
  • asins parazīti

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Āfrikas pelēkie papagaiļi ir otrs visvairāk ievāktais papagailis pasaulē. Tirdzniecība laikā no 1980. līdz 1995. gadam dokumentēja 500 000 savvaļā noķertu putnu pārsniegumu. Kā ziņots, no 1994. līdz 2003. gadam no viņu dzimtas areāla tika eksportēti tikai mazāk nekā 360 000 savvaļā nozvejotu papagaiļu. Tie ir vieni no populārākajiem putnu mājdzīvniekiem Eiropā, Amerikas Savienotajās Valstīs un Tuvajos Austrumos. Principē slazdotāji starptautiskajā mājdzīvnieku tirdzniecībā ļoti novāc Āfrikas pelēkos papagaiļus.('Psittacus erithacus, Linnaeeus, 1758', 2008; Fahlman, 2002; Juste, 1995; Melo un O'Ryan, 2007)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • ekotūrisms
  • pētniecība un izglītība

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Nav zināmu nelabvēlīgu ietekmi uzPsittacus erithacusuz cilvēkiem.

Saglabāšanas statuss

Psittacus erithacustiek uzskatīta par gandrīz apdraudētu sugu nesen veiktas analīzes dēļ, kas liecina, ka gadā var novākt līdz 21% pasaules iedzīvotāju. Āfrikas pelēko papagaiļu kvota Kongo Demokrātiskajā Republikā ir 5000, Kongo - 4000 un Gabonā - 250. Diemžēl nav likuma, kas aizliegtu papagaiļu sagūstīšanu un tirdzniecību. Šos putnus ietekmē dzīvotņu iznīcināšana, pesticīdu neizmantota izmantošana un vietējo iedzīvotāju medības. Slazdošana savvaļas putnu tirdzniecībā ir galvenais savvaļas Āfrikas pelēko papagaiļu populācijas samazināšanās cēlonis.('CITES sugu datu bāze', 2008; 'IUCN Apdraudēto sugu sarkanais saraksts', 2008)

Citi komentāri

Nebrīvē Āfrikas pelēkie papagaiļi bieži cieš no medicīniskām problēmām, piemēram, aptaukošanās, A hipovitaminoze, hipokalciēmija, aminoskābju nelīdzsvarotība vai mikrominera trūkumi. Problēmas bieži vien ir saistītas ar nepareizu uzturu, kas sastāv no sēklām un riekstiem ar papildinātiem augļiem. Šie pārtikas avoti satur augstu ogļhidrātu līmeni. Āfrikas pelēkajos papagaiļos var būt arī kalcija deficīts, kas var izraisīt krampjus. Viņi var ciest no elpošanas ceļu slimībām, ko izraisa sēnīšu slimības, bakteriālas infekcijas / pneimonija un uztura trūkumi. Citas novērotās veselības problēmas ir; hiperkeratētiski pietūkumi, ļaundabīgi audzēji, lenteņi un asins parazīti. Viņi ir uzņēmīgi arī pret psitacīna knābja un spalvu slimību (PBFD).(“Āfrikas pelēkie papagaiļi”, 2006; “Psittacus erithacus, Linnaeeus, 1758”, 2008; Ryan, 2002)


kur dzīvo Čukvalasa

Nebrīvē Āfrikas pelēkajiem papagaiļiem ir tendence uz noteiktām uzvedības problēmām. Piemēram, spalvu novākšana, reaģējot uz sociālo stresu. Var rasties arī teritoriālie jautājumi, un tie biežāk sastopami vīriešiem nekā sievietēm.(Athan and Deter, 2000; Faye, 2006)

Nebrīvē turētie Āfrikas pelēkie papagaiļi zeļ ar sēklu, graudu, granulu, kā arī augļu un dārzeņu diētu. Mājdzīvnieku īpašniekiem tiek ieteikts uzturu papildināt ar kalciju tumšu lapu zaļumu, ar kalciju bagātu dārzeņu, augļu, auzu pārslu, mandeļu, valriekstu, lazdu riekstu un sezama sēklu veidā. Ļoti ieteicams arī linu sēklas un saulespuķu sēklas. Jaunākie pētījumi liecina, ka granulētas diētas tiek uzskatītas par uztura ziņā pārākas par pašmāju diētām un sēklu maisījumiem un var samazināt neparasta putraimu patēriņa risku.(Athan and Deter, 2000; Faye, 2006)

Atbalstītāji

Taņa Djūija (redaktore), Dzīvnieku aģenti.

Reičela Holmane (autore), Mičiganas Ziemeļu universitāte, Aleka R. Lindsija (redaktore, instruktore), Ziemeļ Mičiganas universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Catagonus wagneri (čakoāņu pekārs) vietnē Animal Agents

Lasiet par Marmota himalayana (Himalaju marmots) vietnē Animal Agents

Lasiet par Anthus spragueii (Sprague's pipit) vietnē Animal Agents

Lasiet par Cambarus diogenes (velnu vēži) vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Moloch horridus (Thorny Devil, Mountain Devil)