Python regiusBall Python, Royal Python

Autors Alekss Grafs

Ģeogrāfiskais diapazons

Bumbu pitoni (karaliskais pitons), kas pazīstami arī kā karaliskie pitoni, sastopami Rietumāfrikas un Centrālāfrikas zālājos un atklātajos mežos. Viņu dzimtene ir Sudānas apdzīvotā daļa uz rietumiem no Nīlas, Sudānas dienvidos, Bahrel Ghazal un Nuba kalnu reģionā, no Senegālas līdz Sjerraleonei Rietumāfrikā, kā arī Kotdivuāras un dažās Centrālāfrikas daļās.(De Vosjoli et al., 1995; Sillman et al., 1999)

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • etiopietis
    • dzimtā

Dzīvotne

Bumbu pitoni lielāko daļu laika pavada zemēs vai zem tām. Viņi ir visaktīvākie rītausmā un krēslā. Viņi apdzīvo savannas zālājus vai atklātos mežos un ir sastopami apgabalos, kas ir izcirsti lauksaimniecībai.(De Vosjoli et al., 1995)

  • Biotopu reģioni
  • tropisks
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs

Izskata apraksts

Piedzimstot, bumbiņu pitonu garums ir no 25 līdz 43 centimetriem, un pieaugušie tie izaug līdz 1 līdz 1,5 metriem. Ir daži ziņojumi par savvaļā atrastiem bumbiņu pitoniem, kuru garums ir 1,83 metri. Viņu galvas ir lielākas par salīdzinoši slaidajām kaklām, un tās tiek uzskatītas par smagnējām. Tipiskajam bumbu pitonam ir lieli brūni marķējumi ar gaišākiem vidēji brūniem plankumiem, kas iejaukti starp tumšākiem plankumiem. Viņiem var būt arī dzeltenās svītras no nāsīm caur acīm. Vēders parasti ir ziloņkaula krāsā. Pieaugušo sieviešu bumbu pitoni ir lielāki nekā pieaugušie vīrieši. Šis seksuālais dimorfisms nav sastopams jaundzimušajiem, bet tas ir redzams pieaugušajiem. Pieaugušām sievietēm ir arī garāki žokļi nekā viņu kolēģiem vīriešiem. Rezultātā palielināta norīšanas spēja var uzlabot viņu medību spējas.(Aubret et al., 2005; Barker and Barker, 2006; De Vosjoli et al., 1995)




bairda tapīrs

  • Citas fiziskās īpašības
  • heterotermisks
  • polimorfs
  • Seksuālais dimorfisms
  • sieviete lielāka
  • Diapazona garums
    1 līdz 1,83 m
    3,28 līdz 6,00 pēdas

Attīstība

Bumbu pitona izšķilšanās diapazons ir no 25 līdz 43 centimetriem; pieaugušie no 0,9 līdz 1,5 metriem. Grūtniecības periods ir apmēram 44 līdz 54 dienas. Lielākā daļa bumbiņu pitonu dēj olas sausās sezonas otrajā pusē - no februāra vidus līdz aprīļa sākumam. Tad olas tiek izšķīlušās no aprīļa vidus līdz jūnija vidum. Aptuveni 3 nedēļas pēc ovulācijas bumbu pitonu mātīte sāk izvadīt ādu. Olas tiek dētas apmēram 4 nedēļas vēlāk.(De Vosjoli et al., 1995)

Pavairošana

Pēc olu izlikšanas bumbu pitonu mātītes vijas ap sajūgumiem līdz izšķilšanās brīdim (apmēram pēc 2 mēnešiem). Izšķīlušies mazuļi uzreiz ir neatkarīgi, bet pēc tam vairākus mēnešus paliek tuvumā.(Aubret et al., 2002)

  • Pārošanās sistēma
  • poligonandrisks (caurspīdīgs)

Bumbu pitoniem ir ilga reproduktīvā dzīve, kas ilgst apmēram no 27 mēnešiem līdz 30 gadiem. Vairošanās sezona galvenokārt ir no septembra vidus līdz novembra vidum, korelējot ar nelielu lietus sezonu. Sajūgs ir no 1 līdz 11 olām. Olas parasti turas viena pie otras. Dažas dienas pirms izšķilšanās viņi zaudē saķeri. Pēc tam, kad olas vairs nav piestiprinātas un ir gatavas izšķilties, mazuļu bumbiņu pitoni ar olu zobu pārgriež čaumalas un strādā. Svars dzimšanas brīdī ir no 65 līdz 103 gramiem, vidēji ar 86 gramiem. Sieviešu bumbu pitonu reproduktīvā briedums sasniedz no 27 līdz 31 mēnesim. Vīrieši reproduktīvo briedumu sasniedz 16 līdz 18 mēnešos. Gan vīriešu, gan sieviešu bumbu pitoniem ir lieli kloakas spurumi.

Cilvēki var noteikt pitona dzimumu, ievietojot zondi caur kloakas spurumu un apgrieztā hemipēnā. Zonde virzīsies dziļāk vīriešu bumbiņu pitonu astes pamatnē, aptverot 8 līdz 10 subcaudal svarus, atšķirībā no sievietēm, kurās zondi var ievietot tikai 2 līdz 4 subcaudal svari.(De Vosjoli et al., 1995)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • seksuāla
  • olšūnu
  • Vairošanās intervāls
    Audzēšana notiek katru gadu.
  • Vaislas sezona
    Audzēšana notiek no septembra vidus līdz novembra vidum, korelējot ar nelielu lietus sezonu.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1. līdz 11.
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    7
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    No 44 līdz 54 dienām
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    1 minūtes
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (sieviete)
    27 līdz 31 mēnesis
  • Dzimuma vai reproduktīvā brieduma diapazons (vīrietis)
    No 16 līdz 18 mēnešiem

Kad bumbiņu pitonu mātītes dēj olas, tās aizsardzībai konsekventi bumbo apkārt olām. Bumbu pitoni arī uzturas olu tuvumā, lai pasargātu tās no plēsējiem.(Eliss un Chappell, 1986)

  • Vecāku ieguldījums
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • iepriekšēja apaugļošana
    • nodrošināšana
    • aizsargājot
      • sieviete
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • aizsargājot
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Bumbu pitonu vidējais dzīves ilgums nebrīvē ir 20 gadi. Pārskatos dokumentēts, ka maksimālais dzīves ilgums nebrīvē svārstās no 28 gadiem (Oklendas zooloģiskajā dārzā) līdz 50 gadiem (ziņo Filadelfijas zooloģiskais dārzs). Tiek ziņots, ka vidējais mūža ilgums savvaļā ir 10 gadi.(Gorzula et al., 1997; Bartlett and Bartlett, 2000; Bartlett et al., 2001; Gorzula et al., 1997)

Uzvedība

Bumbu pitoni pārvietojas taisnvirziena kustības ceļā, kur divpusējas simetriskas kontrakcijas tos virza uz priekšu, spiežot pret virsmu. Bumbu pitoni ir pazīstami ar “bumbiņu” aizsargmehānismu, kur, reaģējot uz draudiem, tie veido stingru bumbu ar galvu centrā, izpelnoties viņu kopējo vārdu “bumbu pitons”.(Bustard, 1969; De Vosjoli un citi, 1995; Greene, 1997; McDonald, 1996; Sillman un citi, 1999)

  • Galvenā uzvedība
  • terricolous
  • nakts
  • mazkustīgs
  • vientuļnieks

Komunikācija un uztvere

Vīzijai ir svarīga loma bumbu pitona spējā nodrošināt medījumu. Pētījumi par to, kā šīs čūskas izturējās spilgtā gaismā, noteica, ka ultravioletā aktivitāte var būt faktors medījumu sagūstīšanai. Citi pētījumi liecina, ka bumbu pitoni var sekot viņu zīdītāju upuru smaržu takām, jo ​​šīs takas atstaro ultravioleto gaismu.(McDonald, 1996; Sillman et al., 1999)

  • Sakaru kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • ķīmiskais
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • infrasarkanais / siltums
  • taustes
  • vibrācijas
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Bumbu pitoni ir gaļēdāji un tiem ir kustīgi apakšējie un augšējie žokļi. Viņi izmanto ķīmiskas un vizuālas norādes, lai medītu savu laupījumu. Bumbu pitoni sēž un gaida, lai paslēptu laupījumu. Kā smagas ķermeņa čūskas viņi ir mazāk aktīvi un tā vietā izvēlas labas slazdošanas vietas. Barošanas stratēģija ir ievilkt galvu un kaklu un ātri streikot. Pēc straujā streika viņi upuri norij dzīvi vai imobilizējas sašaurināšanās dēļ. Viņi barojas gandrīz tikai ar grauzējiem un ēd reti. Reti barotavas ir pielāgojušās, spējot plaši regulēt kuņģa-zarnu trakta darbību ar barošanu un badošanos. Bumbu pitoni ir mednieki grauzējiem, un tiem ir būtiska loma šo kaitēkļu apkarošanā, īpaši lauku kopienās. Grauzēju upurī ietilpst Āfrikas milzu žurkas ( Cricetomys gambianus ), melnās žurkas ( Rattus rattus ), žurkas ar degunu ( Oenomys sugas), pinkainas žurkas ( Dasymys sugas) un zāles pelēm ( Lemniscomys sugas).(Greene, 1997; Ott un Secor, 2007)


četras pirkstu ziloņu miets

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
  • Dzīvnieku barība
  • zīdītāji

Plēsība

Bumbu pitoni mēģina izvairīties no plēsēju atklāšanas un meklēt aizsegu. Aizsardzība ietver maskēšanu, bēgšanas mēģinājumus, displeja blefošanu un nokošana. Bumbu pitoni ir vislabāk pazīstami ar “bumbiņu”, kurā tie veido stingru bumbu ar galvu centrā. Ir maz zināmu pieaugušo plēsēju, lai gan Ganas slazdotāji ir ziņojuši, ka melnās kobras ( Nu nigricollis ) medījums maziem un vidējiem pitoniem. Daži zināmi plēsēji, īpaši jaunie pitoni, ietver cilvēkus ( Homo sapiens ), gaļēdāji zīdītāji un plēsīgi putni.(Greene, 1997)

  • Pretplēsēju adaptācijas
  • noslēpumains
  • Zināmie plēsēji
    • cilvēki ( Homo sapiens )
    • plēsēji ( Carnivora )
    • lieli plēsīgi putni ( Falconiformes )
    • melnās kobras ( Nu nigricollis )

Ekosistēmas loma

Bumbu pitoni ir atrodami Āfrikas rietumos līdz centrālajā daļā, tieši uz ziemeļiem no ekvatora. Tie ir sastopami zālājos un atklātos mežos, kā arī apgabalos ar nelielu segumu. Parasti tās atrodas pie atklāta ūdens, lai karstā laikā varētu sevi atdzist. Viņi lielāko daļu laika pavada zem zemes vai urbumos, kaut arī spēj uzkāpt. Viņi galvenokārt ir nakts un aktīvi mitrā sezonā. Buša ugunsgrēki var ietekmēt arī bumbiņu pitonus. Turklāt lauksaimnieki bailēs var nogalināt bumbu pitonus.

Ērces ir primārie parazīti, tēviņiem ir nedaudz lielāks ērču slogs nekā sievietēm. Tas var būt saistīts ar ilgstošām mātīšu nekustīguma periodiem divu mēnešu laikā, kad viņi sajūsmojas. Vīriešu kustība, lai gūtu labumu no sastapšanās ar sievietēm, var palielināt viņu pakļaušanas ērcēm risku. Bumbu pitonos ir arī iekšējie parazīti, tostarpTrypanosoma Varani,Helpatozoon(Apicomplexa: Adelorina), unSpinicauda regiensis.(Aubret, et al., 2005; De Vosjoli, et al., 1995; Gorzula et al., 1997; Mukhtar et al., 2009; Platt and Bush, 1979; Sloboda et al., 2007)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • Trypanosoma Varani
  • ērces (Acari)
  • Helpatozoon(Apicomplexa: Adelorina)
  • Spinicauda regiensis

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Bumbu pitonu ekonomiskā nozīme Centrālās un Rietumu Afrijas lauku kopienām ir grauzēju apkarošana. Šī ieguvuma apmērs ir miljonos dolāru gadā. Kaut arī bumbiņu pitoni tiek eksportēti, lauku kopienām ir maz tiešu ekonomisku ieguvumu, izņemot ekonomisko ietekmi, ko nodrošina naktsmītņu un pārtikas sagūstītājiem nodrošināšana. Ir dažas teritorijas, kurās bumbu pitoni tiek uzskatīti par svētiem un pilnībā aizsargāti. Šķiet, ka šajās jomās ir zināms par šo pitonu priekšrocībām. Lai gan bumbu pitonus var audzēt nebrīvē, lielākā daļa tiek importēti no Āfrikas. Aptuveni 30 000 līdz 50 000 bumbiņu pitonu tiek eksportēti uz Ameriku, galvenokārt kā savvaļas pitonu inkubatori. Bumbu pitoni ir viegli apstrādājamas čūskas, kas padara tos par labiem mājdzīvniekiem. Bumbu pitonu slazdotāji mēdz būt ekonomiski neaizsargāti, kas viņus mudina slazdā šīs čūskas eksportam. Reizēm ēd arī bumbu pitonus.(Aubret et al., 2005; Bartlett and Bartlett, 2000; De Vosjoli, et al., 1995; Gorzula et al., 1997)

  • Pozitīva ietekme
  • mājdzīvnieku tirdzniecība
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Bumbu pitonu negatīvā ietekme uz cilvēkiem ir maz, jo šīs čūskas nemēdz būt agresīvas.(De Vosjoli et al., 1995; Gorzula et al., 1997)

  • Negatīvā ietekme
  • mājsaimniecības kaitēklis

Saglabāšanas statuss

Lielā diapazona un lielā, stabilā iedzīvotāju skaita dēļ bumbu pitoni pašlaik netiek uzskatīti par apdraudētiem. Pāreja uz ļoti mehanizētu lauksaimniecību un ievērojama agroķīmisko līdzekļu izmantošana var mainīt bumbu pitonu izdzīvošanas rādītājus, ietekmējot populācijas.(Gorzula et al., 1997)


kas ir sinepes

Atbalstītāji

Alekss Grafs (autors), Radfordas universitāte, Karena Pauera (redaktore), Radfordas universitāte, Taņa Djūija (redaktore), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Microbiotheria (monito del monte) vietnē Dzīvnieku aģenti

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Blattella germanica (vācu tarakāns)

Lasiet par dzīvnieku pārstāvjiem par Caiman crocodilus (parastais kaimans, raibais caimans)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Phacochoerus africanus (parastais kārpcūks)

Lasiet par Botaurus stellaris (Eirāzijas rūgtums) vietnē Animal Agents

Lasiet par Monodontidae (beluga un narwhal) vietnē Animal Agents