Storeria occipitomaculataRedbelly čūska

Autors Metjū Geitss

Ģeogrāfiskais diapazons

Storeria occipitomaculata, sarkanvēdera čūska, svārstās no Ziemeļdakotas austrumiem līdz Jaunskotijai, uz dienvidiem līdz Floridai un no rietumiem līdz Teksasas austrumiem. Lielie līdzenumi var darboties kā šķērslis uz rietumiem, ņemot vērā, ka tie nav arī lielos atlikušo prēriju zemju apgabalos vidusrietumu un austrumu daļās. Tomēr pasuga, Storeria occipitomaculata pahasapae , ir sastopama nesaistītās populācijās Melnajos kalnos Dienviddakotas rietumos un Vaiomingas austrumos. Vēl viena pasuga, Storeria occipitomaculata obscura , atrodas Floridā un uz rietumiem gar līča krastu līdz Teksasas austrumiem. Sarkanvēdera čūskas visā izplatībā mežos ir izplatītas (Harding 1997, Smith and Brodie 1982).

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā

Dzīvotne

Sarkanvēdera čūsku visvairāk ir lapkoku un jauktos mežos. Viņiem parasti patīk mitra, mitra un vēsa vide. Nav pārsteidzoši, ka tie bieži sastopami mesic vidē, piemēram, upju līčos, upju grunts un sfagnu purvos, kur ir viegli pieejami gliemeži, gliemeži un tārpi. Viņi bieži slēpjas zem mizas, apaļkokiem, akmeņiem un lapu pakaišiem. Tomēr tie joprojām ir izplatīti sausākās vietās, piemēram, ganībās un zālājos, kas atrodas blakus mežiem (Harding 1997, Semlitsch un Moran 1984). Diezgan bieži tie tiek novēroti ap cilvēku dzīvesvietām. Viņi mēdz paslēpties brīvās partijās ap atkritumiem, zem dēļiem un citiem atkritumiem. Reizēm sarkanvēdera čūskas tiek novērotas gozējoties atklātā saulē un dažreiz kāpj zemos krūmos un citā veģetācijā (Hardings 1997).



  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • mežs
  • Mitrāji
  • purvs
  • grāmata

Izskata apraksts

Sarkanvēdera čūska ir ļoti maza čūska; ķermeņa kopējais garums ir no 20,3 cm līdz 40,6 cm (8-16 collas), kad tas ir pilnībā pieaudzis. Parasti tie ir brūni līdz sarkanbrūni (lai arī dažreiz pelēki un reti melni) ar 4 vājām, tumšām muguras svītrām vai bez tām. Reizēm būs tikai viena gaiša vidusdaļa vai visas piecas svītras var notikt kopā. Vēders parasti ir pārsteidzoši spilgti sarkans, bet ir zināms, ka tas notiek oranžā, vāji dzeltenā, rozā un reti pelēkā vai melnā krāsā. Galva parasti ir brūna vai sarkanbrūna no augšas ar baltu kaklu un zodu zem tā. Ap kaklu ir trīs gaiši plankumi (viens augšpusē un viens katrā pusē), kurus var sajaukt kopā, veidojot apkakli. Ir 110-133 vēdera svari un 35-61 astes svari. Vidusdaļā ir 15 mēroga rindas. Viņiem ir ķīļveida svari un dalīta anālā plāksne. (Behlers 1979, Hardings 1997, Smits un Brodijs 1982).



Sarkanvēdera čūskas dzimšanas brīdī ir tikai 7-11 cm. Salīdzinot ar pieaugušajiem, jaundzimušās čūskas ir tumšākas augšpusē un gaišākas zemāk, un pakauša plankumi rada izteiktāku kakla apkakli (Harding 1997).

Sarkanvēdera čūsku dzimumu ir grūti atšķirt, ja vien sieviete nav stāvoklī, tāpēc ir smagāka un lielāka. Tomēr vīriešiem astes parasti ir garākas nekā sievietēm. Sievietes aste ir aptuveni 17–22 procenti no visa ķermeņa garuma, un vīrieša aste veido 21–25 procentus no visa ķermeņa garuma (Harding 1997).



Storeria occipitomaculatapasugas arī ir grūti nošķirt. Daži zina, ka tie hibridizējas, un tāpēc tajos ir abu vecāku sugu īpašības (Harding 1997). Tomēr Floridas sarkanvēdera čūska, Storeria occipitomaculata obscura , parasti ir izteiktāka kakla apkakle (kakla plankumi ir pilnībā sakausēti), savukārt Storeria occipitomaculata pahasapae no Black Hills reģiona ir ļoti mazi, vāji kakla plankumi vai arī to pilnīgi nav (Behler and King, 1979).

Sarkanvēdera čūskas var sajaukt ar brūnām čūskām, Kirtlandes čūskām, čūskām ar gredzenu un prievītēm. Tomēr sarkanvēdera čūskas parasti ir daudz mazākas nekā šīs sugas. Kirtlandes čūskām ir arī sarkans vēders, bet tajā ir divas melnu plankumu rindas. Čūskām ar gredzenveida kaklu ir vienveidīgāka, izteiktāka apkakle, un tām ir gludas (nevis ķīļotas) zvīņas. Brūnajai čūskai ir gaišs vēders un 17 vidējā ķermeņa skalas rindas. Prievītes čūskām ir arī gaišāks vēders un nedalīta anālā plāksne (Harding 1997).

  • Citas fiziskās īpašības
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • dzimumi ir veidoti atšķirīgi
  • Diapazona garums
    20,0 līdz 40,0 cm
    7,87 līdz 15,75 collas

Pavairošana

  • Pārošanās sistēma
  • poligīns

Sarkanvēdera čūskas parasti pārojas pavasarī un vasaras sākumā, bet var pāroties arī vasaras beigās un rudenī. Viņi dzemdē dzīvus jauniešus parasti no jūlija beigām līdz septembra sākumam ziemeļu reģionos un dažreiz vēlāk dienvidos. Metiena lielums svārstās no 1-21, bet parasti piedzimst tikai 7 vai 8 (Harding 1997), ar aptuveni vienādu skaitu katra dzimuma (Blanchard 1937). Lielākās mātītes iegulda vairāk enerģijas reprodukcijā, radot lielāku skaitu jaunu (bet ne vienmēr lielāku mazuļu) nekā mazākas mātītes (Brodie un Ducey 1989). Pētījumi ir parādījuši, ka gandrīz visas pavasarī sagūstītās mātītes ir smagas, liekot domāt, ka viņas ir ļoti veiksmīgas selekcionāres (Semlitsch and Moran 1984).



Jaundzimušās čūskas ātri aug, pirmā gada laikā to garums bieži dubultojas (Harding 1997). Otrajā gadā viņi ir seksuāli nobrieduši un sāk pāroties. Minimālais garums dzimumgatavībai ir 22 cm (Blanchard 1937). Nav zināms, cik ilgi viņi dzīvo savvaļā, bet gūstekņi var dzīvot vismaz četrus gadus (Hardings 1997).

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • seksuāla
  • apaugļošana
    • iekšējs
  • ovoviviparous
  • Vairošanās intervāls
    Sarkanvēdera čūskas katru gadu audzē vienu vai divas reizes.
  • Vaislas sezona
    Sarkanvēdera čūskām mazuļi ir vasaras beigās un rudenī.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1,0 līdz 21,0
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    7.0
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    2,0 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    730 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    2,0 gadi
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    730 dienas
    AnAge

Sarkanvēdera čūsku mātītes kopj savus mazuļus līdz viņu dzimšanai. Tajā brīdī vairs nav vecāku gādības.


kas ir wallaroo

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • sieviešu vecāku aprūpe

Mūža ilgums / ilgmūžība

Ir zināms, ka sarkanvēdera čūskas nebrīvē dzīvo četrus gadus. Viņi var ilgāk dzīvot savvaļā, bet tas ir maz zināms.



  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    4,0 (augsti) gadi
  • Vidējais dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    4,6 gadi
    AnAge

Uzvedība

Sarkanvēdera čūskas parasti ir diennakts, taču karstā vai sausā laikā tās var kļūt par naktīm. Pēc nokrišņiem viņi mēdz būt aktīvāki, visticamāk, tāpēc, ka viņu galvenais upuris šajos laikos ir aktīvāks (Hardings 1997). Tomēr Dienvidkarolīnā tika konstatēts, ka virsmas aktivitāte palielinās karstā sausā laikā un zemā ūdens līmenī. Iespējams, tas ir tāpēc, ka mājas izplatības izžūšana liek viņiem meklēt mitras vietas, lai izvairītos no izžūšanas, un atrast lodes, gliemežus un tārpus. Šāda veida laika apstākļos sarkanvēderu čūskas var sastapt biežāk, jo tās ir spiestas sekot augsnes mitruma gradientiem (Semlitsch and Moran 1984).

Sarkanvēdera čūskas ir diezgan izturīgas pret aukstumu, jo daudzas ir lokāli izplatītas to areāla ziemeļu daļās. Viņi turpina darboties visu gadu dienvidos un no aprīļa līdz oktobrim vai novembrim ziemeļos. Ziemeļos aktivitāte var palielināties lielu migrāciju laikā uz ziemošanas vietām un no tām. Viņi pārziemo pazemē skudru pūzņos, veidojot pamatus, pamestās dzīvnieku bedres un citas piemērotas dobumus. Viņi parasti lielā mērā pārziemo ar savu sugu, kā arī ar citām čūsku sugām (Carpenter 1953, Harding 1997). Izrakts skudru pilskalns Kanādas Manitobā deva 257 ziemojošas čūskas, no kurām 101 bija sarkanvēdera čūskas, 148 gludi zaļas čūskas un 8 Lielo līdzenuma prievītes čūskas (Oliver 1955).

Sarkanā vēdera čūska izrāda kuriozu uzvedību, kas pazīstama kā 'lūpu čokurošanās'. Gan uzņemot laupījumu, gan draudot, viņi uzsit ar mēli un saritina lūpas uz augšu, lai parādītu mazos augšžokļa zobus. Tiek uzskatīts, ka tam ir zināma priekšrocība laupījuma konfiskācijai, taču tas var būt tikpat svarīgs kā atbaidītājs plēsējiem. Apstrādājot rupji, dažreiz lūpas saritinās, un pēc tam noberzt galvu sāņus sagūstītājam, kas saskrāpē zobus pret miesu. Zobi ir pārāk mazi, lai tas nekaitētu cilvēkiem, un tikko ir pat pamanāmi. Tāpat kā daudzām citām čūskām, kad tās tiek notvertas, tās bieži atbrīvo muskusu un ieslodzīto iesmērē ar kloakām (Amaral 1999). Reizēm viņi var pat spēlēt miruši, pilnīgi klibojot, līdz viņiem šķiet, ka piekraste ir skaidra (Watermolen 1991). Ir ierakstīts daudz dramatiskāks nāves izlikšanās demonstrējums. Konkrētā čūska pakratīja asti, raustīja ķermeņa aizmuguri, apgāzās, atklājot sarkano vēderu, turēja muti vaļā, izvirzīja mēli, sagrozīja ķermeni un pēc tam gāja pilnīgi stīvi, ierastā ļengana displeja vietā (Jordan 1970). Nav zināms, vai tas tiešām ir nāvi izliekošs displejs vai stresa izraisīta lēkme (Hardings 1997).

  • Galvenā uzvedība
  • diennakts
  • nakts
  • kustīgs
  • migrējošs
  • vientuļnieks

Komunikācija un uztvere

Sarkanvēdera čūskas savā starpā sazinās galvenokārt ar pieskārienu un smaržu, īpaši vairošanās laikā. Ārpus vairošanās sezonas viņi maz mijiedarbojas ar citām čūskām. Viņi ar dakšveida mēli savāc ķīmiskas vielas no gaisa un ievieto šīs dakšiņas īpašā orgānā mutes jumtā, kas interpretē šos ķīmiskos signālus. Čūskas ir jutīgas arī pret vibrācijām, un tām ir samērā laba redze.

Pārtikas ieradumi

Sarkanvēdera čūskas ir specializētas gastropodu barotavas. Kuņģa satura analīze ir atklājusi, ka noteiktā laikā viņi var baroties tikai ar lodes (Brown 1979, Semlitsch un Moran 1984). Zemes tārpi un gliemeži ir arī ļoti izplatīti pārtikas produkti, savukārt kukaiņu kāpuri un tablešu kļūdas, kā arī, iespējams, jauni salamandri kalpo kā pārtikas produkti (Harding 1997).

Viņiem ir vairāki pielāgojumi, lai palīdzētu viņu specializētajai gastropodu diētai. ZobiS. occipitomaculatair īpaši slaidas un izliektas, lai tās varētu vieglāk satvert un noturēt gliemežu un gliemežu gļotainos, mīkstos ķermeņus (Amaral 1999). Viņu galvaskausi ir proporcionāli mazāki nekā citas čūskas, kas var palīdzēt iegūt gliemežus no viņu čaumalām (Rossman and Myer 1999). Iespējams, ka upuru izņemšanas laikā viņi no saviem Duvernoy dziedzeriem atbrīvo ļoti vāju indi. Šī inde var kalpot gan medījuma vājināšanai (saīsinot laupīšanas laiku), gan arī samazinot gliemežu gļotādas sekrēciju ietekmi (Amaral 1999).

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd posmkājus, kas nav kukaiņi

Plēsība

Sarkanvēdera čūskas ēd vairāki plēsēji, tostarp Amerikāņu vārnas , piena čūskas , vanagi , cērtes , trīspadsmit rindu zemes vāveres , jenoti , un mājas kaķi . Viņi nekož, reaģējot uz draudiem, bet kā brīdinājums izlīdzinās ķermeni un saritinās augšējās “lūpas”. Šīs čūskas tomēr ir ļoti mazas, un viņu zobi nekaitētu nevienam, izņemot mazākajiem plēsējiem. Viņi var izdalīt nepatīkami smaržojošu vielu un iesmērēt to uzbrucējam, ja viņu uzmācas. Daži sastindzīsies un uzripinās uz muguras, kad tiks uzmākti, spēlējot miruši. Tas atklāj viņu spilgti sarkano vēderu un var būt pietiekami, lai īslaicīgi izbrīnītu plēsēju un ļautu aizbēgt.

Ekosistēmas loma

Sarkanvēdera čūskas palīdz kontrolēt gliemežu, gliemežu un slieku populācijas. Tie ir arī vērtīgs pārtikas avots dzīvniekiem, kuri tos medī.

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Kaut arī šķietami nenozīmīgas, sarkanvēdera čūskas mums var būt svarīgas daudzos neparedzētos veidos. Tie, iespējams, ir svarīga saite pārtikas tīklā gan kā plēsējs, gan plēsējs, un tāpēc ir svarīgi, lai uzturētu mūsu dabisko ekosistēmu integritāti. Mūsu ekosistēmu stāvoklis ar laiku, visticamāk, atspoguļosies arī mūsu ekonomikā.

Papildus attiecībām ar pārtiku tīmeklī to gliemežu, gliemežu un dažkārt kukaiņu un kāpuru lietošana var palīdzēt kontrolēt šos kaitēkļus mūsu lauksaimniecības zemēs un dārzos (Harding 1997).

  • Pozitīva ietekme
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Saglabāšanas statuss

Sarkanvēdera čūskas bieži sastopas ap zāģmateriāliem, lokšņu metālu un citiem gružiem ap mājām, pamestām ēkām un atkritumu izgāztuvēm. Viņu tuvums cilvēkiem bieži var izraisīt kāda bailīga cilvēka nāvi.

Sarkanvēdera čūskas pašlaik lokāli ir piemērotas dzīvotnes vietās. Tomēr biotopu sadrumstalotība, iespējams, zināmā mērā samazina to skaitu. Viņi bieži tiek nogalināti lielā skaitā, šķērsojot brauktuves migrācijas laikā uz un no ziemeļkakla. Cilvēki būtu jāinformē par šīs sugas nekaitīgumu un vērtību (Harding 1997).

Atbalstītāji

Metjū Geitss (autors), Mičiganas Valsts universitāte, Džeimss Hardings (redaktors), Mičiganas Valsts universitāte.

Populāri Dzīvnieki

Lasiet par Echimyidae (dzeloņainām žurkām) vietnē Animal Agents

Lasiet par Conraua goliath vietnē Animal Agents

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Tragulus napu (lielāku peles stirnu)

Lasiet par Phyllobates bicolor par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par dzīvnieku aģentiem Nyctimene rabori (Filipīnu augļu nūja ar caurulīti)

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Monodelphis domestica (pelēks īsās astes opossums)