Urocyon cinereoargenteuspelēkā lapsa

Autors Long Vu

Ģeogrāfiskais diapazons

Pelēkās lapsas ir sastopamas Neotropikas apgabala Nearctic un ziemeļrietumu apakšējā daļā. Konkrētāk, to izplatība aptver no Kanādas dienvidiem līdz Venecuēlai un Kolumbijai, izņemot Lielo līdzenumu daļas un kalnainos reģionus ASV ziemeļrietumos un Centrālamerikas austrumu piekrastē.(Fritzell and Haroldson, 1982)


divas plankumainas dāmu kļūdas

  • Bioģeogrāfiskie reģioni
  • tuvu klētai
    • dzimtā
  • neotropisks
    • dzimtā

Dzīvotne

Pelēkās lapsas dod priekšroku dzīvot lapu koku mežos, kas mijas ar krūmainiem, mežu laukumiem. Daudzas populācijas plaukst tur, kur sastopas meži un lauksaimniecības zemes; tomēr sarkanās lapsas ( Lapsas ) ir zināmi biežāk sastopamām lauksaimniecības teritorijām nekā pelēkajām lapsām. Ūdens tuvums ir galvenā vēlamā biotopa iezīme. Blīvumi parasti atrodas dobos kokos vai baļķos, plaisās starp lieliem akmeņiem un zem tiem, kā arī pazemes urbumos. Blīvumi ir atrasti arī meža apakšējā lapotnē, 10 m virs meža grīdas, dobos koku stumbros un ekstremitātēs. Pelēkās lapsas ir vienīgās Canidae ģimene, kas var kāpt kokos. Visbiežāk tie sastopami zem 3000 m augstumā.(Brants, 2002)

  • Biotopu reģioni
  • mērens
  • zemes
  • Sauszemes biomi
  • savanna vai zālājs
  • mežs
  • krūmāju mežs
  • Diapazona augstums
    1000 līdz 3000 m
    3280,84 līdz 9842,52 pēdas

Izskata apraksts

Pilnībā izaugušas pelēkās lapsas demonstrē baltu, sarkanu, melnu un pelēku kažokādu sajaukumu. Tomēr jaundzimušie mazuļi mēdz būt tumši brūni. Pelēkās lapsas ir vidēja izmēra kanīdi ar iegarenu ķermeni un salīdzinoši īsām kājām. Parasti to svars ir no 3 līdz 5 kg, bet svars var būt līdz 9 kg. Indivīdi ar augstu pacēlumu ir nedaudz lielāki nekā viņu kolēģi ar zemu pacēlumu. Tēviņi ir nedaudz lielāki nekā sievietes, un skeleta mērījumi liecina, ka vīriešiem ir garāki iegurņi un kaļķakmens, platākas lāpstiņas un izturīgāki ekstremitāšu kauli. Kopumā pelēkās lapsas var izaugt līdz 1 m garumā. Viņu aste ir aptuveni viena trešdaļa no viņu kopējā ķermeņa garuma, un gar muguras virsmu ir izteikta melna josla un melns gals. Galvas augšdaļa, mugura, sāni un pārējā aste ir pelēka, un vēders, krūtis, kājas un sejas sāni ir sarkanbrūni. Vaigi, purns un rīkle ir balti. Pelēkajām lapsām ir ovālas formas zīlītes, un apgabalā ap acīm no acs ārējā stūra līdz galvas malai ir plāna melna svītra. Turklāt bieza, melna svītra iet no acs iekšējā stūra, pa purnu līdz mutei. Dažreiz tos nepareizi identificē kā sarkanās lapsas ( Lapsas ); tomēr sarkanajām lapsām ir spraugas acis, lielākas kājas, garākas kājas un slaidāks ķermenis.(Davis un Schmidly, 1994; Fritzell and Haroldson, 1982; Postanowicz, 2008; Davis and Schmidly, 1994; Fritzell and Haroldson, 1982; Postanowicz, 2008)



  • Citas fiziskās īpašības
  • endotermisks
  • homoiotermisks
  • divpusēja simetrija
  • Seksuālais dimorfisms
  • vīrietis lielāks
  • Diapazona masa
    2 līdz 9 kg
    4,41 līdz 19,82 mārciņas
  • Diapazona garums
    800 līdz 1125 mm
    31,50 līdz 44,29 collas
  • Vidējais garums
    1000 mm
    39,37 collas

Pavairošana

Pelēkās lapsas ir vientuļi dzīvnieki, kuri socializējas tikai pārošanās sezonā. Parasti tās ir monogāmas, lai gan retos gadījumos notiek poligāmija un poliandrija. Īsu laiku pēc dzemdībām pastāv ģimenes grupas, kurās ietilpst vīrieši, sievietes un jaunieši. Vīriešu un sieviešu pāri veidojas rudenī, vairošanās notiek ziemā. Oktobrī un septembrī biedru piesaiste kļūst konkurētspējīgāka, un vīrieši parasti izrāda lielāku agresiju, vienlaikus saglabājot un aizstāvot partnerus. Līdzīgi mājas suņiem ( Canis lupus familiaris ), pelēkajām lapsām ir smaržas dziedzeri tieši tūpļa iekšpusē. Viņu sejā un kāju spilventiņos ir papildu smaržu dziedzeri. Lai gan šie dziedzeri galvenokārt tiek izmantoti teritorijas norobežošanai, tos var izmantot arī potenciālo biedru piesaistīšanai.(Fritzell and Haroldson, 1982; Postanowicz, 2008)

  • Pārošanās sistēma
  • monogāms

Vaislas sezona mainās atkarībā no ģeogrāfiskā reģiona, augstuma un biotopu kvalitātes. Audzēšana notiek gada ciklos, sākot no janvāra līdz februāra beigām, turpinot līdz martam. Dažos apgabalos (piemēram, Teksasā) vairošanās novērota jau decembrī. Dzemdības notiek apmēram pēc 2 grūtniecības mēnešiem, sasniedzot maksimumu aprīlī, un vidējais metiena lielums ir 3,8 mazuļi, kuru dzimšanas brīdī svars ir aptuveni 86 g. Kucēni parasti tiek atšķirti no 3 līdz 4 nedēļām, bet tos pilnībā var atšķirt tikai 6 nedēļas. Abi dzimumi ir 10 mēnešus veci, neilgi pēc izkliedēšanas. Gada spermatoģenēze sākas agrāk un ilgst ilgāk nekā estrus. Ja sievietes ir pakļautas ievērojamam sintētiskā estrogēna, dietilstilbestrola līmenim, mātītēm var būt novēlota apaugļošanās.(Fritzell and Haroldson, 1982; Postanowicz, 2008)

  • Galvenās reproduktīvās funkcijas
  • iteroparous
  • sezonas audzēšana
  • gonohorisks / gonohoristisks / divvietīgs (atsevišķi dzimumi)
  • seksuāla
  • viviparous
  • Vairošanās intervāls
    Pelēkās lapsas vairojas reizi gadā.
  • Vaislas sezona
    No decembra līdz martam.
  • Diapazona pēcnācēju skaits
    1. līdz 7.
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    3.8
  • Vidējais pēcnācēju skaits
    4
    AnAge
  • Grūtniecības periods
    53 līdz 63 dienas
  • Vidējais grūtniecības periods
    59 dienas
  • Diapazona atšķiršanas vecums
    2 līdz 6 nedēļas
  • Diapazons laiks līdz neatkarībai
    10 līdz 17 mēneši
  • Vidējais laiks līdz neatkarībai
    12 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    10 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (sieviete)
    Dzimums: sieviete
    345 dienas
    AnAge
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    10 mēneši
  • Vidējais vecums pēc dzimuma vai reproduktīvās brieduma (vīrietis)
    Dzimums: vīrietis
    365 dienas
    AnAge

Abi dzimumi rūpējas par pelēko lapsu pēcnācējiem. Pirms dzimšanas tēviņi veic lielāko daļu medību, savukārt sievietes meklē un sagatavo piemērotu audzi. Zīdīšana sākas apmēram 2 līdz 3 nedēļu vecumā. Kucēni sāk ēst cietu pārtiku apmēram 3 nedēļu vecumā, ko galvenokārt nodrošina tēvs. Vecāki māca mazuļiem medības apmēram 4 mēnešus veci. Līdz tam abi vecāki barojas atsevišķi ar pārtiku, un mazuļi praktizē savas medību prasmes, pametot un vajājot, ko galvenokārt māca tēvs. Kucēnu aizstāvība ir atkarīga no viņu vecākiem līdz apmēram 10 mēnešu vecumam, kad viņi kļūst dzimumnobrieduši un izklīst.(Brants, 2002; Fritzels un Haroldsons, 1982)

  • Vecāku ieguldījums
  • pirmsociāls
  • vīriešu vecāku aprūpe
  • sieviešu vecāku aprūpe
  • pirms inkubācijas / dzimšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
  • pirms atšķiršanas / bēgšanas
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete
  • pirms neatkarības
    • nodrošināšana
      • vīrietis
      • sieviete
    • aizsargājot
      • vīrietis
      • sieviete

Mūža ilgums / ilgmūžība

Gan nebrīvē, gan savvaļas pelēko lapsu dzīves ilgums svārstās no 6 līdz 8 gadiem. Tomēr vecākajai reģistrētajai savvaļas pelēkajai lapsai sagūstīšanas laikā bija 10 gadi, un vecākā nebrīvē esošā pelēkā lapsa dzīvoja līdz 12 gadu vecumam.(Deiviss un Šmidlijs, 1994; Fritzels un Haroldsons, 1982)

Pelēkās lapsas parasti dzīvo 6 līdz 8 gadus. Vecākajai savvaļas pelēkajai lapsai sagūstīšanas laikā bija 10 gadi. Vecākā nebrīvē esošā pelēkā lapsa dzīvoja līdz 12 gadu vecumam.(Deiviss un Šmidlijs, 1994; Fritzels un Haroldsons, 1982)

  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: savvaļas
    No 6 līdz 10 gadiem
  • Diapazona kalpošanas laiks
    Statuss: nebrīvē
    No 6 līdz 12 gadiem
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: savvaļas
    6 līdz 8 gadi
  • Tipisks dzīves ilgums
    Statuss: nebrīvē
    6 līdz 8 gadi

Uzvedība

Pelēkās lapsas lielāko daļu gada paliek vientuļas. Ziemas laikā pelēkās lapsas pēc dzemdībām sazinās ar savu dzīvesbiedru un pēcnācējiem. Tās galvenokārt ir nakts, bet dienas laikā tās dažkārt ir pamanītas. Dažas no pelēkajām lapsām raksturīgajām fiziskajām īpašībām (piemēram, īsas kājas un ievelkami nagi) ir pamudinājušas pētniekus domāt, ka tās ir vienas no primitīvākajām Canidae ģimene.(Fritzell and Haroldson, 1982)

  • Galvenā uzvedība
  • skenēšanas
  • terricolous
  • troglofīls
  • nakts
  • kustīgs
  • klejotājs
  • ikdienas torpor
  • vientuļnieks
  • teritoriālais
  • Diapazona teritorijas lielums
    0,8 līdz 6,8 km ^ 2
  • Vidējais teritorijas lielums
    2,1 km ^ 2

Mājas diapazons

Mājas diapazons svārstās no 1 līdz 7 km ^ 2, atkarībā no ģeogrāfiskā diapazona, un vidējais mājas diapazona lielums ir 2,1 km ^ 2. Pelēkās lapsas katru dienu lieto tikai nelielas šī diapazona porcijas.(Fritzell and Haroldson, 1982)

Komunikācija un uztvere

Tāpat kā citi ģimenes locekļi Canidae , pelēkās lapsas spēj sazināties, rejot un rūcot. Tika novērots, ka vīrieši mēģina piesaistīt potenciālos draugus, paceļot pakaļkāju, lai parādītu savus dzimumorgānus. Kā pusaudži pelēkās lapsas parasti spēlē cīņu. Pieauguši, viņi izmanto savus aromāta dziedzerus, lai iezīmētu teritorijas un pārtikas avotus.(“Dienvidrietumu savvaļas dzīvnieki”, 2007)

  • Sakaru kanāli
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais
  • Citi saziņas režīmi
  • feromoni
  • smaržas zīmes
  • Uztveres kanāli
  • vizuāls
  • taustes
  • akustiskā
  • ķīmiskais

Pārtikas ieradumi

Pelēkās lapsas ir visēdāji. Lai arī tie upurē mazos mugurkaulniekus, augļi un bezmugurkaulnieki arī veido nozīmīgu viņu uztura daļu. Kokvilnas ( Sylvilagus floridanus ), pelēm ( Peromyscus ), kokratas ( Neotoma ) un kokvilnas žurkas ( Sigmodons hispidus ) veido lielāko daļu viņu ziemas diētas. Sonoran tuksnesī Kalifornijas palmu augļi veido ievērojamu viņu ziemas diētas daļu. Līdz ar pavasara iestāšanos augļi kļūst par arvien nozīmīgāku viņu uztura daļu, dažkārt veidojot 70% no uztura. Arī bezmugurkaulnieku, augļu, riekstu un graudu nozīme pavasara laikā palielinās. Sienāži ( Orthoptera ), vaboles ( Coleoptera ), kā arī tauriņiem un kodēm ( Lepidoptera ) ir vēlamākie bezmugurkaulnieki. Ja tās ir pieejamas, pelēkās lapsas var baroties arī ar carrion. Kad pelēkās lapsas uzkrāj pārmērīgu barības daudzumu, tās to kešatmiņā, izrokot ar priekšzobi bedri un aprokot to. Tūlīt pēc tam viņi to atzīmē ar urīnu vai ar smaržu dziedzeriem uz ķepām un asti, cenšoties atvairīt citus dzīvniekus, kā arī atvieglot pārvietošanos.(Fritzell and Haroldson, 1982; “Dienvidrietumu savvaļas dzīvnieki”, 2007)

  • Primārā diēta
  • plēsējs
    • ēd sauszemes mugurkaulniekus
    • kukaiņēdājs
    • maitēdājs
  • zālēdājs
    • frugivore
    • graudēdājs
  • visēdājs
  • Dzīvnieku barība
  • putni
  • zīdītāji
  • olas
  • Carrion
  • kukaiņi
  • sauszemes bez kukaiņu posmkāji
  • Augu pārtika
  • saknes un bumbuļi
  • sēklas, graudi un rieksti
  • augļi
  • Uzmeklēšana
  • uzglabā vai saglabā kešatmiņā pārtiku

Plēsība

Pelēko lapsu galvenie plēsēji ir bobcats ( Lūsis rufus ), zelta ērgļi ( Akvila chrysaetos ), lielragainās pūces ( Bubo virginianus ) un koijoti ( Canis latrans ). Amerikas Savienoto Valstu dienvidu reģionā pelēko lapsu pārpilnība ir ļoti atkarīga no tā koijots pārpilnība. Izņemot dabisko cēloņu nāvi, cilvēki var būt atbildīgi par vislielāko nāves gadījumu skaitu, tāpēc tie var būt viņu lielākais drauds. Mājlopu lopkopju veiktās medības, slazdošana slazdos un atbildes slepkavības nav nekas neparasts. Atšķirībā no sarkanajām lapsām ( Lapsas ), kas izvairās no plēsējiem, izmantojot viņu pārlieku veiklību, pelēkās lapsas aizbēg, paslēpušās zem seguma (piemēram, suku pāļi). Bēgot no sauszemes plēsējiem, pelēkās lapsas var izmantot savus ievelkamos nagus, lai kāptu kokos.(Deiviss un Šmidlijs, 1994; Fritzell un Haroldson, 1982; Postanowicz, 2008)

Ekosistēmas loma

Pelēkajām lapsām mūsu ekosistēmās ir maza, bet svarīga loma. Viņu barošanas paradumi ļauj viņiem ietekmēt mazos grauzējus ( Rodentija ) populācijas, saglabājot stabilas plēsēju un laupījumu attiecības. Viņi kalpo kā saimnieks daudziem parazitāriem posmkājiem, ieskaitot blusas ( Sifonaptera ), seja Phthiraptera ), ērces ( Ixodida ), chiggers ( Trombīdveidīgs ) un ērces (Acari). Pelēkajās lapsās ir arī vairāki iekšējie parazīti, ieskaitot nematodes ( Nematodes ), flukes ( Trematoda ), lenteņi ( Cestoda ) un acantocephalans ( acanthocephala )(Fritzell and Haroldson, 1982)

Komensālās / parazītiskās sugas
  • nematodes ( Nematodes )
  • flukes ( Trematoda )
  • lenteņi ( Cestoda )
  • acanthocephalans ( acanthocephala )
  • blusas ( Sifonaptera )
  • seja ( Phthiraptera )
  • ērces ( Ixodida )
  • chiggers ( Trombīdveidīgs )
  • ērces (Acari)

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: pozitīva

Pelēkās lapsas tiek nomedītas un ieslodzītas savai mizai. Salīdzinot ar sarkano lapsu ( Lapsas ), pelēkās lapsas kažokādas ir mazāk vēlamas, jo matiņi ir rupji un īsāki. Pelēkās lapsas var arī palīdzēt kontrolēt dažu lauksaimniecības kaitēkļu, tostarp grauzēju ( Rodentija ) un trušiem ( Leporidae ).(Fritzell and Haroldson, 1982; Quinn, 2006)

  • Pozitīva ietekme
  • ķermeņa daļas ir vērtīga materiāla avots
  • kontrolē kaitēkļu populāciju

Ekonomiskā nozīme cilvēkiem: negatīva

Putnkopji pelēkās lapsas uzskata par problemātisku sugu. Tomēr sarkanās lapsas ( Lapsas ) parasti kļūdaini identificē kā pelēkās lapsas, un parasti uzbrūk un nogalina arī mājputnus. Turklāt pelēkās lapsas pārnēsā zoonozes, kas varētu potenciāli apdraudēt cilvēku veselību (piemēram, trakumsērgu) un mājas suņus ( Canis lupus familiaris ; piemēram, tularēmija un suņu mēris).(Fritzell and Haroldson, 1982)

  • Negatīvā ietekme
  • ievaino cilvēkus
    • izraisa slimības cilvēkiem
    • nes cilvēku slimības
  • izraisa vai pārnēsā mājdzīvnieku slimības

Saglabāšanas statuss

Pelēkās lapsas ir izplatītas lielākajā daļā Ziemeļamerikas apakšējo divu trešdaļu apgabalu. Šobrīd viņiem nav īpaša aizsardzības statusa. Lai arī cilvēki viņus ir ieslodzījuši un medījuši, šķiet, ka nav tiešu draudu.

Atbalstītāji

Long Vu (autors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor, John Berini (redaktors), Dzīvnieku aģentu personāls, Gail McCormick (redaktors), Dzīvnieku aģentu personāls, Phil Myers (redaktors), Mičiganas Universitāte-Ann Arbor.

Populāri Dzīvnieki

Par dzīvnieku aģentiem lasiet par Genetta piscivora (ūdens ģenētika)

Lasiet par Acrochordus arafurae (Arafura filesnake) vietnē Dzīvnieku aģenti

Lasiet par Hyla gratiosa (Barking Treefrog) vietnē Animal Agents

Lasiet par Sericulus chrysocephalus (Regent bowerbird) vietnē Animal Agents

Lasiet par Trionychidae par dzīvnieku aģentiem

Lasiet par Lates niloticus (Viktorijas asari) vietnē Animal Agents